Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:40, 3. 8. 2021.

| Društvo

Studentskim udruženjima iz Niša milioni na konkursu za ekologiju, organizacije traže istragu

Autor:Milica Milojević KostićIzvor:Južne vesti
Konkurs
Ministarstvo je za konkurs izdvojilo ukupno 70 miliona dinara novca građana Srbije; Foto: JV

Milionske iznose na ovogodišnjem konkursu Ministarstva za zaštitu životne sredine dobila su studentska udruženja, zbog čega ekološki aktivisti smatraju da je ispolitizovan i netransparentan. Neki najavljuju žalbe, predstavnici Koalicije Otvoreno o konkusima traže poništavanje i pokretanje istrage, dok pobednici na konkursu, predstavnici studentskih organizacija iz Niša koje su Južne vesti kontaktirale, o projektima i novcu ne žele da govore.

Zašto ne ekološka, već uglavnom studentska udruženja iz Niša i kako se desilo da organizacije sa višegodišnjim iskustvom budu odbijene iz administrativnih razloga, zbunilo je mnoge učesnike koji su pokušali da od Ministarstva za zaštitu životne sredine dobiju sredstva za svoje aktivnosti.

Pravni fakultet Sa Pravnog aplicirali sa "Zelenim pravnicima"; Foto: Wikipedia/AlexMiltSavez studenata Pravnog fakulteta za projekat "Zeleni pravnici" dobio je na konkursu 1.550.000 dinara. Predstavnici ove organizacije za Južne vesti nisu hteli da govore o projektu. Šta su zeleni pravnici, za sada, ostaje bez objašnjenja.

Ukoliko dozvoli situacija sa koronom i bude realizovan projekat, javnost će biti obaveštena preko društvenih mreža – poručio je predsednik Saveza studenata Nemanja Petković.

filozofski Savez studenata Filozofskog fakulteta dobio projekat o informisanju; foto: arhiva JVIz Saveza studenata Filozofskog kažu da će od projekta za koji su dobili 1.350.000 najverovatnije odustati, a kao razlog navode koronu. Planirali su i dobili novac za informisanje studenata o značaju ekologije i zaštiti životne sredine.

Same projekte koji su novac dobili ne komentariše, ali je za Oliveru Milošević iz Zelenog ključa iznenađenje što organizacije koje godinama promovišu ekologiju nisu dobile ništa.

Ja verujem da oni imaju neke koordinatore koji prate omladinu i 100 posto sam sigurna da su dobro postavili svoje ljude po fakultetima u ovim savetima studentskim. Ja verujem da je pao dogovor, da je neko seo, državni sekretar i rekao: Ljudi, moramo da napumpamo studentske organizacije trebaće nam – kaže Miloševićeva.

Na tome zasniva svoj stav da je konkurs politizovan.

Šta je do sada radilo Udruženje Ekoglobal, koje je na konkursu dobilo 1. 700. 000 dinara, nema javno dostupnih podataka. Sajt ne radi, a osoba označena kao kontakt na Agenciji za privredne registre usmerila nas je na Đorđa Petrovića. Petrović je, inače, sa Pravnog fakulteta i predsednik je Studentskog parlamenta Univerziteta u Nišu.

Prvo se javio na telefon kada smo ga kontaktirali kao predstavnika Pravnog fakulteta i rekao da kao predstavnik studentskog parlamenta nije upućen u projekat, a kasnije nije odgovarao na poruke i pitanja o radu Udruženja “Ekoglobal”.

Prema javno dostupnim podacima Udruženje za zaštitu životne sredine “Ekoglobal” osnovano je 2013. ali prema podacima iz APR-a nisu bili aktivni, dok sa njihovim aktivizmom nisu upoznate ni kolege.

Apsolutno nisam čula za ovo Udruženje – kaže Miloševićeva.

Milan Organizacija "Protekta" će uložiti žalbu na konkurs; Foto: privatna arhivaDa je konkurs netransparentan, a da organizacije koje su dobile novac nisu dovoljno kompetentne, navode iz niške Protekte. Na konkursu su učestvovali, a informaciju da su odbijeni saznali su preko fejsbuk naloga Ministarstva, pa najavljuju žalbu.

Protecta postoji 23 godine, nikad nismo čuli da su ta Udruženja radila neke ekološke akcije koje su malo odjeknule u javnosti, da su došle informacije i do nas ili da su prisustvovali okruglim stolovima i tematskim događajima - kaže Stefanović.


Koalicija OKO: Slučaj za tužilaštvo

mladen jovanovic OKO traži istragu i poništavanje konkursa; foto: JVNavodi da postoje svedočenja učesnika na konkursu da se od njih zahtevalo da učestvuju u koruptivnim radnjama ako dobiju novac stižu iz udruženja okupljenjih oko Koalicije zadužene za kontrolu konkursa, pa traže da se ovaj konkurs poništi.

Ukoliko se to ne desi, biće potpuno jasno da je istraga obustavljena sa viših nivoa, a da je urušavanje institucija dovelo do toga da institucije služe da čuvaju vlast, a ne javni interes i građane, ističe Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizacuju, koja je deo OKO-a.

Takođe navode da dodatno zabrinjavaju javno izneti navodi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, jednog od učesnika na konkursu, da je neformalnim putem traženo da učestvuju u koruptivnim radnjama ukoliko žele da njihov projekat bude podržan, zbog čega su iz ovog udruženja najavili da će podneti krivičnu prijavu.

Dok se očekuje potpisivanje ugovora, što je sledeća faza pre uplate novca na račune organizacija, nema informacija o tome postoji li istraga, ali ni o tome da li je neko od pobednika zvanično odustao, kao što su najavili, niti šta je sa podnetim žalbama.

Ministarstvo je za konkurs izdvojilo ukupno 70 miliona dinara novca građana Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Student sa Pravnog fakulteta

    17:47 // 6. 8. 2021.

    Ništa novo sa članove Saveza studenata. Odavno se na pravnom fakultetu dešavaju malverzacije i peru pare preko SAVEZA STUDENATA PRAVNOG FAKULTETA samo što svi ćute i puštaju ih da tamo rade šta žele i svaka nova organizacija koja se pojavi na silu je ugase

  • Torpedo

    15:53 // 4. 8. 2021.

    Ma, sta ovde ,palamudi..e, ako nije pod okriljem sns-a, nema para !
    Ne zamajavajte postene ljude, sve je jasno !

  • Vladimir

    14:50 // 4. 8. 2021.

    Zašto Vi iz Južnih vesti, ne spomenete da je na listi i studenti sa DIF-a?
    jel se Vi plašite nekoga ili nečega?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: