Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:38, 20. 3. 2017.

| Društvo

Studiranje u Nišu najjeftinije, problem praksa i ocenjivanje

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Niški studenti nemaju dovoljno prakse na fakultetima; foto: Vladimir Filipović
Niški studenti nemaju dovoljno prakse na fakultetima; foto: Vladimir Filipović

Nedovoljno prakse, nejednaki kriterijumi koje profesori koriste kada ocenjuju studente, manjak prostora, savremene tehnike i opreme na fakultetima, glavni su problemi onih koji studiraju u Nišu. Ipak, kao prednost studenti su izdvojili školarinu, koja je jeftinija u odnosu na univerzitete u Beogradu i Novom Sadu.

Najveći problemi studenata su, kaže zamenik predsednika Studentskog parlamenta Univerziteta u Nišu Vladimir Filipović, malo prakse na gotovo svim fakultetima, ali i to što studenti retko imaju mogućnost da jedan ili više semestara provedu na nekom stranom Univerzitetu.

Studentski predstavnici su kao problem naveli i nejednake kriterijumi ocenjivanja kod pojedinih profesora, za šta su studenti naveli mnogo primera na skoro svim fakultetima. Problem koji je uočen je i nedostatak prostora, savremene tehnike i opreme za izvođenje nastave - kazao je Filipović.

Kao prednost studiranja na niškom Univerzitetu izdvojili su, kaže, to što je prosečna cena školarine u Nišu 80.000 dinara, dok oni koji studiraju u Beogradu i Novom Sadu moraju da izdvoje bar 10.000 više. Studenti su se osvrnuli i na "namete" koje moraju da plaćaju i pored toga što su na budžetu. Školarina najjeftinije u Nišu; foto: Vladimir Filipović Školarina najjeftinije u Nišu; foto: Vladimir Filipović

Postoje i usluge poput izdavanja uverenja o stečenom visokom obrazovanju koje se različito naplaćuju na svim fakultetima, dok se na nekim fakultetima ne naplaćuju. Zbog toga će se Studentski parlament Univerziteta u Nišu zalagati da se naplaćivanje ove usluge na svim fakultetima ukine, ili pak smanji na minimimalni iznos - pojašnjava Filipović.

Ovakve zaključke doneli su studentski predstavnici gotovo svih niških fakulteta, na nedavno održanom okruglom stolu čija je tema bila “Uslovi studiranja na Univerzitetu u Nišu i problemi studenta”. O zaključcima bi trebalo da razgovaraju sa rektorom Univerziteta Draganom Antićem, a najveće probleme predstaviće i Senatu niškog Univerziteta.

Predložili su da se, pored toga, sprovede i zajedničko detaljno istraživanje sa ostalim univerzitetima u Srbiji, kako bi se uporedili uslovi studiranja na svim fakultetima u zemlji i regionu.

Studenti su se složili u ideji da, ovakve okrugle stolove, tj. okupljanja studenata radi razmenjivanja stavova i informacija, treba češće organizovati, i da svaki put zaključke treba predstaviti Rektoratu i Dekanatima fakulteta, kao višim instancama koje nam pomažu da rešimo probleme kada se oni pojave - zaključio je Filipović.

Članovi Psihološkog savetovališta za studente su prisutnima održali predavanje o najčešćim prihološkim problemima sa kojima se studenti suočavaju i dali im savete kako da ih prevaziđu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: