Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:06, 11. 11. 2017.

| Društvo

Strukturirani dijalog – šansa da se mladi uključe u donošenje odluka

Autor:A.StojanovićIzvor:Južne vesti
napor-koms-foto-MRCN-BR
Pripremni sastanak nedavno održan u Nišu; foto: MRCN/B.R.

Praksa strukturiranog dijaloga, koja se u zemljama EU primenjuje već 8 godina, a podrazumeva da se mladima redovno pruža šansa da kažu ljudima na vlasti sa kojim se problemima susreću i ponude rešenja, mogla bi da zaživi i u Srbiji.

Ovaj model dijaloga kroz koji bi mladi progovorili o onome što im je važno i imali priliku da iznesu svoja mišljenja, pokušavaju da u našoj zemlji razviju Nacionalna asocijacija praktičara/ki omladinskog rada (NAPOR) i Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS).

Njihova je ideja, kažu, da se redovno održavaju sastanci između mladih i predstavnika vlasti, ali za sada tek „pripremaju teren“. Na pripremnim sastancima održanim u Beogradu, Nišu i Novom Sadu pokušali su da definišu glavne probleme mladih u lokalnim sredinama, da bi ovakav vid konsultacija mogao da funkcioniše na nivou države.

Ono što je ključna stvar o kojoj moramo da razmišljamo jeste da se ta komunikacija napravi tako da bude konstantna i redovna. Razmišljamo kako napraviti sistem koji je obavezujuć za lokalnu samoupravu, što nije samo njihova odgovornost, već i organizacija civilnog društva koje se bave mladima, i samih mladih koje treba motivisati da shvate da je ovo kanal koji jenapravljen za njih, prostor i vreme da progovore o onome što im je važno - kaže direktorka NAPOR-a Jelena Stojanović.

Neki od predloga su, navode iz NAPOR-a, organizovanje lokalnih i nacionalnih foruma za mlade sa predstavnicima vlasti, kao i formiranje lokalnih radnih grupa koje će okupljati organizacije sa velikim brojem mladih.

Napominju da mladi moraju biti upitani koji su njihovi problem, a ne da se to pretpostavlja, što često bude slučaj. napor-koms2-foto-MRCN-BR Mladi treba da se pitaju, a ne da se pretpostavlja šta ih muči, kaže direktorka NAPOR-a; foto: MRCN/B.R.

Mladi treba da imaju priliku da kažu šta vide kao problem i kao rešenje. Ako kažemo, recimo, da u jednoj lokalnoj zajednici postoji problem zapošljavanja, onda će se taj dijalog odnositi na tu temu, pa će se organizovati obuke, kursevi i slične aktivnosti koje će poboljšati i razvijati tu oblast - kaže Nemanja Obradović iz NAPOR-a.

Na ovaj način, objašnjava, mladi mogu direktno da budu uključeni u donošenje odluka.

U uvođenje strukturiranog dijaloga, dodaju iz NAPOR-a i KOMS-a, uključeni su i predstavnici Nacionalne asocijacije kancelarija za mlade, Ministarstvo omladine i sporta i Stalna konferencija gradova i opština. Pripremu da se ovaj model primeni u našoje zemlji omogućila je Delegacija Evropske unije kroz projekat “Platforma za inovacije u oblasti nezaposlenosti mladih jugoistočne Evrope“.


Konsultacija sa mladima obavezna u EU

Strukturirani dijalog nastao je kao rezultat deseto