Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:01, 25. 1. 2019.

| Društvo

Subota - dan za proteste u Prokuplju i Pirotu, prvi u Leskovcu

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
šetnja protest prokuplje
Ovako je bilo prošle subote; Foto: Lj. M.

U Pirotu za ovu subotu od 18 sati najavljuju novi protest, a kažu - i nešto ozbiljniju organizaciju i prvo obraćanje okupljenima, dok Prokupčani, koji se okupljaju u isto vreme, najavljuju da će na samom protestu proširiti ranije zahteve. Leskovčani će takođe na ulicu, ali prema nezvaničnim informacijama, oni neće biti deo “1 od 5 miliona”, koji bi u ovom gradu trebalo da počnu 1. februara.

Novi protest u Pirotu pod parolom "Da ostanemo svi u Srbiji" održaće se na Trgu pirotskih ratnika. Broj ljudi na skupu, po organizatorima, raste, tako da se ove subote očekuju veći broj Piroćanaca.

Jedan od organizatora protesta Aleksandar Panić najavljuje novine u odnosu na dosadašnja okupljanja.

Trudimo se da ne bude prosto skupljanje i šetnja. Ovog puta lokalni avangardni pesnik održaće govor i otpevaće jednu od svojih pesama, a nakon toga ide šetnja i sve ostalo - kaže Panić.

Dosadašnja okupljanja Piroćanaca nisu izazvala njihove sugrađane da se masovno pridruže protestu, ali se organizatori nadaju da će se to promeniti.

Leskovčani se organizuju preko društvenih mreža, a okupljanje je najavljeno za 18 sati ispred leskovačkog Kulturnog centra.

Prema informacijama koje su osvanule na Fejsbuk grupi Savest Grada Leskovca, ove subote okupiće se nezadovoljne majke kojima je novim Zakonom smanjeno ili uskraćeno trudničko i porodiljsko bolovanje, dok će građanski protesti protiv vlasti početi narednog petka, 1. februara, a više informacija znaće se u toku sledeće nedelje.


Nezadovoljni Prokupčani ove subote dopunjuju zahteve

Stotinak Prokupčana se gotovo samoinicijativno okupilo prošle subote u znak protesta režimu Aleksandra Vučića, a sada najavljuju novo okupljanje, ovoga puta sa bar duplo više ljudi, jer kažu da su se svi obavezali da ove subote u 18 časova dovedu bar po jednog novog građanina sa sobom.

Sa prvog protesta u Prokuplju, poslati su zahtevi koji su uz performans na kraju šetnje okačeni na ulazna vrata zgrade grada Prokuplja, a odnose se pre svega na ostavku kako kažu “putujućeg narodnog poslanika Darka Laketića, koji je Prokuplje iskoristio kao usputnu stanicu da bi se iz Kosovske Mitrovice domogao Beograda“, ali i ostavke svih penzionera koji su uzurpirali vlast u gradu, od Gradskog veća do raznih funkcija u javnim preduzećima.

Jedan od organizatora protesta Slavko Sretković ponovo je pozvao sve građane Prokuplja da se u što većem broju odazovu i time iskažu svoje nezadovoljstvo kako stanjem u državi, tako i u samom gradu.

Još jednom ćemo mirnom i dostojanstvenom šetnjom ukazati na činjenicu da je ljudsko dostojanstvo potpuno srozano i da se ne slažemo sa mnogim odlukama sadašnje vlasti - kazao je Sretković.

Iako još nije utvrđeno ko će govoriti na protestu u subotu, najavljeno je da će u zvaničnoj formi zahteve sa prvog protesta, uz dopunu novih zahteva, predati nadležnim institucijama, sa određenim rokom da se oni sagledaju i ispune.

Inače, uz Kuršumliju koja je sa protestima počela krajem decembra 2018. godine, a šetalo se i sinoć, Prokuplje je drugi grad u Topličkom okrugu čiji su građani izašli na ulicu u znak protesta i nezadovoljstva celokupnom situacijom u gradu i državi.

Za večeras je najavljeno okupljanje u Žitorađi i to u centru grada od 17 časova, pa je Opština Blace jedina u kojoj za sada nema najave hoće li i kada njeni građani podržati proteste koji se održavaju širom Srbije.

Podsetimo, protesti su za večeras zakazani u Nišu i Vranju.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • nikola

    01:22 // 26. 1. 2019.

    Sad lepo se posmrzavajte pa napunite cekaonice u dom zdravlja i onda ce ti sto organizovali da se ograde a zaludan narod ce opet da najebe.

  • Mima

    16:51 // 25. 1. 2019.

    Piroćanci,ajde sada svi na ulicu,svi protiv diktature.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: