Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:15, 8. 7. 2016.

| Društvo

Sud: "Treba zapaliti novinare" nije pretnja, već sloboda govora

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
490x370-490x370-sud-nis-1
Sporne odluke sudova; foto: arhiva JV

Iako je poručio da “novinare Južnih vesti treba zapaliti”, radnik Direkcije za gradski prevoz ni na koji način za to neće odgovarati, jer je Viši sud doneo pravosnažnu presudu po kojoj ovo “nije pretnja, već izražavanje mišljenja”.

Ovim je sudsko veće kojim je predsedavao Mirko Drašković potvrdilo prvostepenu presudu Osnovnog suda kojom je Aleksandar Stanković oslobođen optužbi da je pretio novinarima Južnih vesti.

Stanković se, naime, nezadovoljan tekstom o nameštenom tenderu za gradski prevoz, potpisao kao “Krle Utoka” i napisao da su “Južne vesti najveća medijska go*na u Nišu” i da treba zapaliti da ne postoje lažljive iskompleksirane degenerike koji tamo rade”.

Osnovno tužilaštvo je protiv Stankovića ubrzo podiglo optužnicu, ali ga je sudija Osnovnog suda u Nišu Miško Radivojević januara ove godine oslobodio krivice, zaključujući da nije reč o pretnjama, već o "uvredi".

Žaleći se na prvostepenu presudu, Tužilaštvo je navelo da su novinari pretnje shvatili vrlo ozbiljno i da su se osetili ugroženim za svoj život, što je bilo dovoljno da se ove reči okvalifikuju kao pretnje.

To je bio subjektivni osećaj oštećenih i te reči su imale karakter pretnji, i nije tačan zaključak suda da nisu iskazane lične namere… Naime, on je tada uputio pretnje, a karakter istih se ne može utvrđivati načinom na koji se isti izrazio, već prema tome da li su te pretnje kod oštećenih izazvale strah i osećanje ugroženosti za život - navodi se u žalbi tužioca Andrije Ilića.

Tužilac je dodao i da je prvostepeni sud nepotpuno i pogrešno utvrdio činjenice, a o utvrđenim činjenicama "dao vrlo nejasne razloge".


Sud ga je opravdao jer je "bio revoltiran"

Sudsko veće Višeg suda u Nišu, u kom su pored Mirka Draškovića bile i sudije Olgica Papović i Saša Dujaković, prihvatilo je odbranu Aleksandra Stankovića da je spornu poruku poslao jer je bio revoltiran jer administratori Južnih vesti nisu objavili neke od njegovih komentara na sporni tekst o korupciji u javnom preduzeću u kome on radi.

Zato je sebi dao za pravo da zaključi da "treba zapaliti" novinare Južnih vesti.

On je tom prilikom poslao ovaj komentar, ali ne u nameri da bilo kome preti, već da bi njegovi komentari koje je ranije postavljao na sajtu i koji govore u prilog Direkciji bili objavljeni, kao i da je na ovaj način izneo neko svoj mišljenje o radu ovog glasila - navodi se u pravosnažnoj, oslobađajućoj presudi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • hm

    17:54 // 11. 5. 2018.

    Ljudi, nije ga oslobodio krivice, nego optužbe. Ne brukajte se, jedini ste normalni medij u smrdljivoj Srbiji.

  • SIMA

    14:54 // 11. 7. 2016.

    To je demokratija. Sloser daje sud o presudi iako nzn osnovna obelezja ovog krivicnog dela. Ono sto je pretnja u svakodnevnoj komunikaciji ne mora da znaci da je pretnja sa krivicnopravnog aspekta. A Goran S sto lupa za uvredu, posebna je prica. Ko je uvredjen novinari ili tacno jedno lice. U pravu nema apstrakcije, ozbiljna uvreda, prema odredjenom licu...

  • zoza

    08:35 // 11. 7. 2016.

    dali ću, ako dođem sa osmehom na licu u vašu redakciju, i ljubazno počnem da pljujem novinare vređam i pretim biti osuđen ili krivično gonjen

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: