Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:55, 24. 10. 2023.

| Društvo

Sud kaznio niški hotel ministra Tončeva

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Hotel New City
Kazna za hotel Tončeva skoro 500.000 dinara; foto: N. M.

Nakon više od 4 godine od otkazivanja debate o slobodi medija u poslednji čas, a potom i tužbe Instituta za evropske poslove zbog sumnje da je poplava u niškom hotelu New City ministra Novice Tončeva zaista bila razlog za "cenzuru" - kažu da je konačno stigla pravnosnažna presuda. Osporili su tvrdnje hotela o havariji, sud je potvrdio da to nije bila "viša sila", a ističu da iako su im tuženi platili skoro 500.000 dinara odštete, najveći gubitak je ostao - nemogućnost diskusije sa građanima o ključnim temama.

Aprila 2019. godine je Olja Bećković trebalo da moderira debatu u hotelu New City u Nišu i razgovara o slobodi medija sa profesorom medijske etike Čedomirom Čupićem, sportskim komentatorom Milojkom Pantićem, novinarkom Vesnom Mališić i voditeljem Ivanom Ivanovićem, u organizaciji Instituta za evropske poslove, koji podseća da je i Vučićeva savetnica Suzana Vasiljević prvobitno potvrdila, a potom i okazala svoje učešće.

Debata nije održana, jer je otkazana u poslednji čas, uz obrazloženje da je sala potopljena. Organizatori su sumnjali da je reč o sabotaži, jer je vlasnik hotela istaknuti član SPS, sada ministar bez portfelja Novica Tončev, koji je uveravao da nema cenzure, već havarije. 1280x0_57882385-2042227772553126-8423055420125347840-n Debata otkazana u poslednji čas, pravdu zadovoljili tek posle 4 godine; foto: Institut

Ipak, Institut je prvo tražio naknadu štete zbog kršenja ugovora, a potom i tužio hotel. Posle više od 4 godine sudski proces je pravnosnažno okončan odlukom Privrednog suda u Nišu.

Niški hotel New City, vlasništvo ministra Tončeva, odlukom Privrednog suda u Nišu kažnjen je sa 470.740,53 dinara zbog otkazivanja debate o slobodi govora Instituta za evropske poslove. Otkazivanje debate koja je trebala da se održi 22. aprila 2019. pod nazivom "Sloboda izražavanja na tragu evropskih vrednosti" izazvalo je ozbiljne sumnje u obrazloženje hotela, koji je tvrdio da je cela sala poplavljena zbog havarije. Institut za evropske poslove osporio je ovu tvrdnju u sudskom procesu koji je trajao četiri i po godine - ističu iz Instituta.

Novinari Južnih vesti imali su uvid u presudu, u kojoj su opisane i izjave više svedoka koji su potvrdili da na dan otkazane debate nisu videli majstore u hotelu, a predstavnici organizatora nisu dozvolili da vidi u kakvom je stanju sala nakon poplave.

Ocenjujući njihove iskaze sud je utvrdio da havarija zbog koje su otkazali debatu o slobodi medija nije bila "viša sila", jer da je tako morala bi da bude prijavljena EPS-u i Vodovodu zbog isključenja struje i vode.

U konkretnom slučaju sud je utvrdio, a na osnovu obaveštenja EPS i JKP Naissus da na dan 21 da. i 22.04.2019. godine nije bilo neplaniranih prekida u snabdevanju električnom energijom na objektu tuženog, niti je bilo prijave kvara u pogledu vodovodne instalacije, odnosno isti je otklonjen u roku od dva do tri sata odnosno najkasnije do 14-15 časova, kako su radnici tuženog saglasno izjavili, iz kojih razloga se ne može govoriti o višoj sili usled koje tuženi nije mogao da odgovori svojoj obavezi.

Ovo naročito i iz razloga jer je tuženi imao adekvatnu zamenu za tu salu Metropoliten koja prima 120 gostiju, a direktorka tuženog je izjavila da ne zna koji je još događaj tog dana organizovan u hotelu, dok je tužilac predložio da se debata odloži i u lobiju hotela samo da se debata ne bi otkazala - piše između ostalog u presudi.


Tončev sada bez komentara, Institutu i dalje otkazuju javne sale

"Mi na poplavu nismo mogli da utičemo, a ukoliko sud bude smatrao drugačije, platićemo štetu" - rekao je ranije Novica Tončev, sada ministar u Vladi, ali je danas izostao njegov komentar Južnim vestima. Ranije je takođe rekao i da je hotel "javna ustanova i nije stranački obojen".

Institut za evropske poslove međutim ostaje pri stavu da je ovo bio primer sabotaže i sužavanja prostora za dijalog o važnim temama za sve građane.

Ističu da se i dalje suočavaju sa problemima zatvorenih javnih prostora za kritičko mišljenje, a među prostorima koji su im potvrdili, a potom otkazali svoje gostoprimstvo poslednjih godina, najčešće pod izgovorom da već imaju zakazane događaje, bili su i Niški simfonijski orkestar i Oficirski dom, pa su o svemu tome obavestili Evropsku komisiju i Delegaciju EU u Srbiji.

Institut se izvinjava svim građanima Niša, govornicima, moderatorki i svim firmama koje su angažovane kao tehnička podrška zbog otkazivanja debate. Kao što smo i obećali, Hotel New City je danas platio kaznu zbog otkazivanja što uključuje i sudske troškove i zateznu kamatu. Međutim, najveći gubitak je nemogućnost diskusije sa građanima o ključnim temama. Ova pravosnažna presuda treba da bude snažna opomena svim privrednim društvima da se uzdrže od postupaka koji bi mogli ugroziti demokratske vrednosti i javni dijalog - ističu iz Instituta.

Zaključuju i da će ova pravnosnažna presuda poslužiti kao podsetnik da se mora poštovati princip slobode izražavanja i pravo na javne diskusije u svim segmentima društva, bez ozbira na političku pripadnost ili nečije interese, jer ovakvi primeri narušavaju demokratske procese.

Na kraju, obećavaju da će se vratiti u Niš, a građane pozivaju da sa svojim političkim predstavnicima zahtevaju očuvanje javnih prostora za dijalog.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Robin Hud

    11:26 // 25. 10. 2023.

    Ne palite se da ce platiti, ovo samo hoce da pokazu "DA PRAVDA POSTOJI ZA SVE I NEMA ZASTICENIH" PRED IZBORE

  • kiza

    08:18 // 25. 10. 2023.

    ministar bez portfelja ( portfelj - na burmanski jezik)_ mozak ! more nije on tako glup !

    • Torpedo

      18:37 // 25. 10. 2023.

      A, Toncev se smeje,jel toliko ima u dzepu! Mnogo mu naudise , on radi sa milijardama, kakve 500000.

  • Dragan Petrovic

    08:10 // 25. 10. 2023.

    Evo i jedne pohvale za sud...u mnostvu sumnjivih i onih sa "visom silom"tracak nade postoji da siroti ministar ,vlasnik vise hotela,fudbalskog kluba i ko zna jos cega plati neku sicu,ali da to bude opomena sudijama koji sluze rezimu,kao i g-dji Dolovac da ce im jednog dana i njima neko suditi...potrajalo 4 godine,pravda spora,ali stize,sudska a i ona BOZIJA...ministar pusten niz Nisavu...

    • gara

      14:41 // 25. 10. 2023.

      Pa dosta drzano u fijoku 4 god.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: