Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:42, 15. 3. 2016.

| Društvo

Sud odbio žalbu, u izbornoj komisiji većina članova iz i oko SNS

Autor:B. J, A. S.Izvor:Južne vesti
gik
SNS ima natpolovičnu većinu; izvor: GIK

Iako matematika pokazuje da koalicija oko SNS i dalje ima više od polovine članova u niškoj izbornoj komisiji, Upravni sud kaže da neregularnosti nema. Žalba DSS i Koalicije za Niš odbačena.

Odbornici opozicionih stranaka su ukazivali na to da Srpska napredna stranka u Nišu sa svojim “satelitima” ima 9 od 15 članova Gradske izborne komisije koja je formirana na poslednjoj sednici Skupštine i koja će sprovesti predstojeće izbore.

Upravni sud u presudi od 11. marta piše da je žalba opozicionih stranka neosnovana, jer, kako kažu, nijedna politička stranka odnosno koalicija nema natpolovičnu zastupljenost u stalnom sastavu Gradske izborne komisije.

Ovakvim sastavom nije povređena odredba člana 13. stav 3. Zakona o lokalnim izborima koji kaže da nijedna stranka ili koalicija ne može da ima više od polovine članova izborne komisije - piše u presudi.

presuda Sud odbio žalbuSud smatra da su DSS i Koalicija za Niš, kao podnosioci žalbe, pogrešno protumačili zakon.

Međutim, ni presuda nije u potpunosti precizna i u njoj piše da sud ne negira mogućnost koalicije SNS i ostalih stranka, ali kažu da se “ni iz jedne odredbe ne može videti da je formiranje stranačke koalicije neophodno za vršenje vlasti”.

Tačnije, kako piše u presudi, sud je razmatrao aktuelene koalicije i stranke koje su trenutno zastupljene u niškom parlamentu, a ne i potencijalne koalicije koje bi mogle da se dese nakon izbora. 

Odluka suda je konačna i bez prava na žalbu.


I dalje 9 članova za vladajuću većinu

Činjenica je, a to potvrđuje i zvaničan dokument o sastavu izborne komisije u Nišu, da je najveći broj članova GIK upravo iz redova stranaka koje su na izbornoj listi za izbore 2016. koju predvodi SNS.

Srpska napredna stranka ima 6 članova uključujući predsednika, po jednog imaju Pokret socijalista, Samostalni DSS i Niška priča-SDPS. Računica je jasna - 9 je više od pola u odnosu na 15. Ostalih 6 mesta namenjeno je SPS-u (2), DS-u (2) i po jedno za URS i DSS-Koalicija za Niš.

Milan Lapčević, odbornik DSS-a u niškom parlamentu, koji je podneo žalbu, kaže da još nije dobio presudu, te stoga ne može ni da je komentariše.

Podsetimo, on i još nekoliko opozicionih odbornika još za skupštinskom govornicom je ukazalo na probleme u broju članova komisije iz vladajuće većine i izrazilo sumnju da SNS sprema izbornu krađu.

Kompletan sastav Gradske izborne komisije i presudu Upravnog suda možete preuzeti u nastavku teksta.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Presuda Upravnog suda (preuzmi) - 206.50 KB
  2. Gradska izborna komisija Niš (preuzmi) - 140.02 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko

    09:33 // 16. 3. 2016.

    "ĐAVO UVEK DOĐE PO SVOJE" samo što su sada u bunilu pa misle da sve mogu. Ništa ovaj narod nezna pa ni zakon da tumači, kako oni kažu. ALI ZNA SABIRANJE. Sabereš i vidiš da ih ima više od polovine (ZAKON KAŽE DA NESME) a sud ne prepoznaje :-). I oni 96 su isto radili. Samo bahato, najbolji ste! Svi glasamo za vas!

  • jelena

    09:23 // 16. 3. 2016.

    I šta sada reći!!??
    Ništa.
    Da li verovati?
    NE!!
    Jedino nam ostaje da izađemo 24.4 i proteramo, bahate, neobrazovane, vlasti gladne SNS-ovce!

    • Branko Savic

      07:47 // 17. 3. 2016.

      I da vratimo Bananu na vlast. Pametno.

  • dr Jakov Zlatar

    08:22 // 16. 3. 2016.

    Sud je pogrešno primenio materijalno pravo i treba podići kod Kasacionog suda Zahtev za preispitivawe pravosnažne sudske odluke.Naime, sud u razlozima presude iznosi čiwenice vezane za sastav odborničkkih grupa a ne izborne Komisije, tretirajući tužbu opozicije, kao tužbu protiv sasstava skupštine a ne Komisij, što se može videti iz obrazložewa.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: