Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:26, 4. 5. 2018.

| Društvo

Sud poništio odluku Ministarstva - dozvoljena gradnja elektrane na Staroj planini

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
reka stara planina
Meštani smatraju da će hidroelektrane isušiti reke na Staroj planini i narušiti ekosistem; foto: A. Jovanović

Iako je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan prilikom nedavne posete Pirotu izjavio da se protivi izgradnji mini-hidroelektrana, Upravni sud ne misli tako. Presudom Upravnog suda u Beogradu krajem aprila poništeno je rešenje ministarstva kojim se sprečava izgradnja hidroelektrane “Pakleštica” na reci Visočici na Staroj planini.

Upravni sud je reagovao jer je privatni investitor tužio Ministarstvo zaštite životne sredine zbog toga što je sprečilo gradnju mini-elektrane. Sud je odbacio rešenje ovog ministarstva uz konstataciju da je na “pravnoj snazi ostalo ranije rešenje o davanju saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredninu projekta izgradnje male hidroelektrane Pakleštica”.

upravni sud Sud poništio rešenje MinistarstvaZbog ove odluke suda Savez mesnih zajednica Stare planine organizuje 6. maja veliki narodni zbor protiv izgradnje hidrocentrala na Visočici i na drugim staroplaninski rekama.

Član Saveza mesnih zajednica Nebojša Jovanović kaže da ih je presuda Upravnog suda dodatno motivisala i da će oni nastaviti borbu da se očuvaju prirodne lepote Stare planine. Napominje da je problem kompleksan, jer se prepliću interesi privatnih investitora, države i ljubitelja prirode sa ovog područja.

Ovde imamo interes privatnih firmi koje bi po povlašćenoj ceni, nakon izgradnje hidroelektrane prodavali struju Elektroprivredi Srbije. Interesantno je i što dozvole i procene mogućnosti izgradnje izrađuje jedna privatna kompanija iz Kragujevca - pojasnio je Jovanović.

Ističe da je reka Visočica stanište raznih zaštićenih vrsta - potočne mrene, potočne pastrmke i potočnog raka koji je strogo zaštićena vrsta.

Nakon završetka protesta, predviđena je šetnja podrške Visočici, planinarski vodiči povešće sve zainteresovane do 3 km udaljenog ulaza u “Vladikinu ploču”, mesta gde je planirana izgradnja 2 km dugačkog tunela za potpuni nestanak Visočice najmoćnije reke na Staroj planini - rekao je Jovanović.

Inače, meštani staroplaninskih sela od prošle godine protestuju protiv izgradnje hidrocentrala koje po njima isušavaju reke i svode ih na ekološki minimum, a uništavaju i ceo ekosistem. Pored toga, početkom aprila je ministar Trivan prilikom posete Pirotu istakao da se mora stati na put izgradnji mini-hidrocentrala u zaštićenim područjima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vlada

    19:21 // 10. 5. 2018.

    Pustite ga da izgradi a onda dinamit.

    Ulaganje je preko milion evra i nece moci ponovo da je gradi.

    A onda neka tuzi nn lice za to i nikada nece moci da dobije presudu.

    Toliko o sudu, drzavi i zakonima u Srbiji.

    • Zarobljena drzava

      09:41 // 24. 7. 2018.

      Izgleda da protiv okupatora nema drugog nacina borbe.

  • ШаЛу На СтРаНу

    17:32 // 5. 5. 2018.

    Држ те се људи и не одустајте до краја....Иста прича као са аеродромом код нас. Само јако и храбро и у што већем броју и не дајте се. Подршка!

  • Mirko

    00:39 // 5. 5. 2018.

    Sudovi vise ne sude po zakonu i pravdi, ni jedan od njih. Sudstvo u celini je odavno zrelo za kolektivnu lustraciju i raspust.

    • Djole

      01:01 // 6. 5. 2018.

      Nema nista od toga um od svih ljudi su deformisali i pustaju im farmu ili zadruga po tv da vise niko nije zdrav.Drzava radi za banke ovlasceni falsifikatori i mafija.Koji su ovlasceni od drzave uterivaci dugova.Tako da ovde ko je jos ostao normalan u Srbiji bezi preko granice.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: