Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:50, 1. 12. 2016.

| Društvo

Sud potvrdio - ratnim rezervistima novac i za nanetu duševnu bol

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Rezervisti u centru Niša
U niškom okrugu 14.700 boraca rata 1999; Foto: Vanja Keser

Da borcima rata 1999. godine zbog povrede prava ličnosti država treba da isplati novac, potvrdio je i beogradski Apelacioni sud. Rezervisti sada imaju po 3 tužbe prema državi, a kako kažu, posle višegodišnje borbe ne pristaju na kompromise i dogovore o isplati.  

Osim što bi trebalo da dobiju ratne dnevnice, na osnovu presude Prvog osnovnog suda u Beogradu od januara 2013. godine, koju je potvrdio i Apelacioni sud iz ovog grada, rezervistima će država morati da isplati još po 80.000 dinara sa zateznom kamatom zbog nanošenja duševnog bola. 

Niški Viši i Apelacioni sud već su presudili da je jedan od boraca iz niškog okruga bio diskriminisan na osnovu prebivališta jer je, kako su naveli, bilo povređeno načelo jednakih obaveza države da svim rezervistima isplati 3.500 dinara po danu učešća u ratu. 

Jedan od učesnika rata Dejan Veličković nada se da će slučaj boraca uskoro dobiti epilog, na osnovu dosadašnjih presuda. 

Sudskim putem idemo, nikakvi pregovori ni dogovori, nikakve hartije od vrednosti, obveznice ni dogovori o isplati na 3 godine ne dolaze u obzir jer ne zaslužuju kompromis. Do sada su imali 16 godina da se dogovore, a mi nikakva prava nismo imali kao borci – ni besplatan prevoz, ni lečenje – kaže Dejan Veličković.

U Nišavskom okrugu, dodaje, ima 14.700 boraca kojima nisu isplaćene dnevnice. 

Mnogi su odustali od tužbi razočarani posle odluke suda u Strazburu, ali prema mojoj proceni oko 9.000 njih je tužilo i svako ima po 3 tužbe prema državi – dodaje Veličković.

Podsetimo da su rezervisti koje je zastupao niški advokat Srđan Aleksić izgubili spor pred sudom u Strazburu pre 2 godine uz obrazloženje da nisu bili iskorišćeni svi pravni lekovi domaćeg pravosuđa. Rezervisti su i posle toga nastavili proteste, tražeći isplatu ratnih dnevnica.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Osoba

    18:28 // 18. 12. 2016.

    I mene interesuje kada ce isplata
    I kako cemo biti isplaceni

  • Spasenija Novakovic

    18:53 // 5. 12. 2016.

    Citajuci o ratnim rezervistima me ineresuje dali porodica ima pravo na ovu nadoknadu..jer nazalost muz mi je preminuo 2003 god..a bio je mobilisan i 90 tih i 1999 ..kome bih trebalo da se obratim

  • Sasa

    07:41 // 4. 12. 2016.

    Nadovezujem se na Draganov komentar, dali mi koji nismo tuzili a bili u ratu imamo prava na dnevnice ili cemo mi sada ostati osteceni ... moje licno misljenje je da ako je neko vec bio u ratu treba da dobije to sto sleduje. Znam ljude koji nisu ni bili na kosovu a naplatili dnevnice, a mi koji smo bili tamo nismo nista dobili

    • dragan

      18:04 // 4. 12. 2016.

      nadam se da necemo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: