Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:30, 14. 2. 2020.

| Društvo

Sudija Hadžiomerović: Političari sudije vide kao protivnike

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti

Zato što političari sudije doživljavaju kao političke protivnike, zato se i bore protiv sudija političkim sredstvima, zato i pokušavaju da ih diskredituju, navodi sudija Apelacionog suda Omer Hadžiomerović. Političari ne treba da stvaraju nepoverenje u sudstvo i da pritiskaju pravosuđe, već da snime uzrok problema - a to je loš sistem, napominje Hadžiomerović.

Iskusni sudija govorio je o stanju u pravosuđu u emisiji “15 minuta”, a jedna od tema bilo je i ćutanje sudija u javnosti. Razlog tome Hadžiomerović nalazi u napadima koje sudije dobijaju u tabloidima i u parlamentu.

Zato diskredituju sudiju Majića, zato diskredituju sudijsku organizaciju, to su političke metode borbe, primerene političkom obračunu i političkom svetu, ne i strukovnom udruženju - kaže Hadžiomerović.

Sudija kaže da rad onih koji dele pravdu jeste podložan kritici i da sudstvo nije u najboljem stanju, ali da nisu političari ti koji treba da glume “Robin Huda” i da brane građane od sudija.

Suštinska greška je što se sudstvo shvatalo kao skup sudija, a ne kao jedan sistem u kojem su sudije samo jedan element. Sve slabosti sistema građani vide u sudiji, a niz slabosti proističu iz sistema. Moramo da promenimo sistem, a ne ljude. Problem nije prvenstveno personalne ljude - kaže Hadžiomerović.

On kaže da bi eksperiment u kojem bi srpski sudija bio poslat u Švajcarsku, a Švajcarac u Srbiju, pokazao da bi se i jedan i drugi prilagodili sistemu i zamenili uloge.

Sudija Hadžiomerović bio je u Nišu predavač na “Jačanju kapaciteta za vladavinu prava”, projektu koji realizuju Fondacija za otvoreno društvo i Odbor za ljudska prava.

Odgovore na ostala pitanja, od poslaničkih kritika do toga da li smeju da se komentarišu sudske presude, kao i kada će Srbija dobiti evropsko sudstvo, možete pogledati u emisiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pepe l.tv.

    10:08 // 17. 2. 2020.

    Gospodine Hadžiomeroviću, ne bi bilo toliko"pritiska"na sudije da oni sami ne daju povod.Kako neko može da se krije iza obrazloženja odluke apelacionog suds da je silovanje maloletnice od punoletne osobe deo njihove kulture i oslobađa silovatelja već osuđenog od nižeg suda?Kako imati poverenje u takvog sudiju koji ne izbija iz opozicionih tabloida kao starleta sa Pinka.O tome treba razmisliti.(MM)

  • Lela

    09:11 // 15. 2. 2020.

    Politicari i narod vide kao protivnike.Svaki misleci covek njihov je neprijatelj.SNS sekta u borbi protiv svih!!

  • Decak

    19:59 // 14. 2. 2020.

    G. Hadziomerovic je u pravu. Niz slabosti proističe iz sistema. Traba menjati sistem.
    Ali, pomoglo bi i kad bi se republicki javni tuzilac Zagorka Dolovac probudila.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: