Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:15, 17. 5. 2019.

| Društvo

Sudija Majić: Ne može i evropski kurs i retrogradne kazne

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti

Povodom uvođenja doživotnog zatvora - takozvanog Tijaninog zakona, sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić u emisiji “15 minuta” navodi da suverena država može da radi šta hoće, pa i da vrati telesno kažnjavanje i smrtnu kaznu, ali to znači da ne ostaje na kursu evropskih vrednosti, na kom tvrdi da jeste.

U srpskom parlamentu raspravlja se o amandmanima na takozvani "Tijanin zakon" kojim se za pojedina krivična dela uvode doživotne kazne bez prava uslovnog otpusta.

Majić tumači da se na populistički način pristupa osetljivoj temi, bez dubljih analiza, a upozorava i da postoji opasnost da krivično pravo postaje deo političkog marketinga.

Sudija podseća i da je Evropski sud za ljudska prava doživotnu kaznu bez uslovnog otpusta ocenjivao kao “nehumanu i nečovečnu”.

Vi kao suverena država možete da predvidite kakvo god hoćete zakonodavstvo. Niko vas ne sprečava da uvedete i neki retrogradni sistem, u krajnjoj liniji možete i da se vratite telesnom kažnjavanju. Ono što je problem je da onda ne možete da ostanete na kursu za koji tvrdite da ostajete, a to je kurs približavanja Evropi. Jer te 2 stvari postaju inkompatibilne - kaže Majić.

Pitanje je da li su najstrože kazne i najpravednije, dodaje Majić, a ozbiljnim temama se pristupa na “zaprepašćujuće populistički način”. Dodaje i da bi peticiju za ponovno uvođenje smrtne kazne potpisalo mnogo građana, ali to ne znači da je ta kazna ispravna.

Imali smo prilike i od predstavnika Ministarstva pravde da čujemo - ma to nas i ne zanima šta bi moglo da bude eventualno tamo u tom Savetu Evrope ili sa evropskim vrednosti jednoga dana, ako je nama toliki broj građana za ovo dao podršku. To su jako opasne i ozbiljne izjave - navodi Majić.

Time se Evropi i približavanju EU šalje poruka - “a šta nas to, zapravo zanima”, tumači Majić.

Sudija kaže i da najšira populacija nije stručna da donosi odluke o korenitom zaokretu u zakonodavstvu, pa takav pravac može doneti i stav da sudovi nisu potrebni i da se SMS-om mogu donositi sudske odluke.

Više o smrtnoj kazni, ustavnoj reformi, brzini i kaznama sudija na koje se građani žale, o tome da li je nezavisno sudstvo - ideološki mit, ali i o prvom romanu sudije Majića - trileru Deca zla, pogledajte u emisiji “15 minuta”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Peđa iz Novog Sada

    21:26 // 14. 6. 2019.

    Ovo je upravo evropski kurs, jer 23 od 27 zemalja članica EU imaju tu "retrogradnu" kaznu za najteža krivična dela. To g. Majić sigurno odlično zna, ali nam po nečijem nalogu pokušava da proda maglu.

  • Razocaran

    17:57 // 20. 5. 2019.

    Gledao sam vas kod Kesica u emisiji i mislio sam da ste legenda i sudija za primer. Nisam strucnjak niti pravnik, ali uzeti detetu zivot koje je nevino i neduzno na najsuroviji nacin zasluzuje najstrozu kaznu. Nismo bogovi da oduzimamo zivote, ali barem mozemo da ih stavimo na sigurno mesto gde nikada nece mocu da povrede ni jedno neduzno stvorenje...

  • Posmatrac

    16:19 // 20. 5. 2019.

    Imas li ti decu, sudija- pogotovu zensku??? Sram da te bude!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: