Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:20, 9. 7. 2015.

| Društvo

Sudski spor stopirao radove na Oficirskom domu

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
490x370-Oficirski-dom-zgrada
Rekonstrukcija traje već dve godine; foto: JV

Pošto Ministarstvo i Grad Niš nisu isplatili dug izvođaču koji ih je zbog toga tužio, radovi na Oficirskom domu su prekinuti, a ne zna se kada će se nastaviti.

Direktor preduzeća koje izvodi radove na ovom objektu Boban Banković kaže da je pre nekoliko meseci tužio Grad Niš i Ministarstvo privrede, koji su bili suinvestitori, za dug od oko 50 miliona dinara.

Po njegovoj računici “oko 5 miliona duguje Ministarstvo, a ostatak Grad”.

Radovi su prekinuti januara prošle godine, ja sam u međuvremenu probao da se s njima dogovorim, ali pošto to nije uspelo, obratio sam se sudu kako bih naplatio ono što mi duguju - kaže Banković.

On napominje da su radovi pri samom kraju, ali da neće biti nastavljeni dok sud ne da konačnu reč.

Kako kaže, očekuje da će ceo slučaj biti gotov na ročištu zakazanom za avgust i nada se da će nakon toga naplatiti potraživanja i završiti započeti posao. 


Koliko Grad duguje?

Branimir Veselinović iz Direkcije za izgradnju Grada potvrđuje da Banković preko suda od Grada i Ministarstva ukupno traži 50 miliona dinara.

490x370-Oficirski-bager Nekada živo, gradilište danas miruje; foto: JVIpak, nije mogao da objasni kako se došlo do te sume, s obzirom na to da, prema njegovim podacima, Ministarstvo do sada duguje oko 3,5 miliona, a Grad oko 18 miliona "koje je planirao da isplati".

Grad je u budžetu imao novac. Taj obračun smo prema proceduri prosledili Ministarstvu, ali ga oni nisu odobrili iz nekih birokratsko-proceduralnih razloga i vratili su ga izvođaču. Ne bi bilo sporno da taj novac bude isplaćen ali nam to nije odobreno iz Ministarstva - kaže Veselinović.

Koji su to birokratsko-proceduralni razlozi, Veselinović nije mogao da precizira, a odgovor na ovo pitanje za sada nismo uspeli da dobijemo ni od Ministarstva privrede.

Preduzeće "Banković", tvrdi Veselinović, sada traži da mu se isplate i priznati radovi, kao i oni koji su izvedeni a nisu priznati.

Mi kao nadzorni organ ne znamo koji je tačno iznos u pitanju, jer to je pitanje spora. Sud će to utvrditi - kaže Veselinović.

I pored brojnih pokušaja, novinari nisu uspeli u gradskoj upravi da saznaju ko koliko tačno duguje ovom preduzeću. 


Radovi obustavljeni na samom kraju

U Direkciji za izgradnju kažu da je posao završen "više od 95 procenata" i da su "ostali samo sitniji građevinski radovi".

Preostalo je da se uradi priključak struje, kanalizacije i dodatni radovi na uređenju platoa, da bi se stekli uslovi za tehnički pregled i dobijanje upotrebne dozvole - kažu u Direkciji.

oficirski-dom-decembar-radovi Ovako se radilo nekada; foto: JVInače, zgrada Oficirskog doma ima veliki istorijski značaj.

U njoj je 1914. godine, tokom Prvog svetskog rata, zasedala Narodna skupština. Tu je iste godine godine izglasana  “Niška deklaracija”, a na Đurđevdan naredne godine i “Niška rezolucija”.

Nažalost, zbog nebrige je od nekada reprezentativne zgrade ostala samo ruina.

Rekonstrukcija cele zgrade je otpočela 6. avgusta 2013. godine, a trebalo je da bude završena za svega 3 meseca, do 10. novembra iste godine.

Rokovi su nekoliko puta bili pomerani, da bi na kraju radovi bili i obustavljeni. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Eee Nišlije

    08:15 // 15. 7. 2015.

    Nespremni za obeležavanje 1700 godina od Milanskog edikta, nespremni za obeležavanje 100 godina od početka I svetskog rata.... Pa oće li nekad nešto uspeti da urade kad mu je vreme.

  • nadzor ništa ne zna

    10:56 // 10. 7. 2015.

    ko overava situacije, kako se vrši isplata, na osnovu odokativne procene izvođača ili na osnovu stvarne vrednosti urađenog? Kako je izvođač došao do posla, neposrednom pogodbom ili putem tendera? Gde je ugovor sa izvođačem da vidimo je li išta precizirano?

  • Goran

    18:04 // 9. 7. 2015.

    Koja blamaza od gradskih vlasti, nama bas nikakve veze iz koje stranke dolaze, u ovom gradu zivim vec 20-tak godina i srecan sam sto nisam tu rodjen i sto mi nije prirastao srcu jer zaista sem protesta krajem devedesetih ne vidim nista normalno u njemu u tom periodu. Bilo mi je drago nakon tih protesta, nadao sam se da ce se grad pokrenuti gonjen tom energijom, a onda su dosli oni...gradski oci...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: