Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:26, 17. 8. 2010.

| Društvo

Sukob Grada i Društva učitelja

Autor:S.S.Izvor:Južne vesti
Niš, Učiteljski dom; foto: skyscrapercity.com

NIŠ - Grad je pre nekoliko meseci naložio Društvu učitelja da se iseli iz "Učiteljskog doma", ali ovi to oni nisu učinili, tako da je niška vlast tužila sudu ovu organizaciju da ne poštuje zakon jer Grad taj objekat smatra svojim.

Za sredu je zakazano ročište na kome bi trebalo da se donese presuda čiji je Dom.

Dok učitelji tvrde da imaju tapiju za ovu zgradu, gradonačelnik Niša, Miloš Simonović kaže da je zgrada doma kao i svi objekti u Nišu, posle Drugog svetskog rata bila prebačena u vlasništvo Niša i da je samo data na korišćenje učiteljima koji sada neće da se isele iz njega.

- Preko 1.200 prosvetnih radnika, članova Učiteljskog društva neće dozvoliti da Grad Niš preuzme zgradu Učiteljskog doma u Ulici Stevana Prvovenčanog, jer društvo ima tapiju iz 1932. godine kojom potvrđujemo vlasništvo - kažu Staniša Kostadinović i Miljan Ristović, predsednik i potpresednik ovog društva.

Pravni zastupnik društva Ninoslav Jovović navodi “da je u slučaju zgrade Učiteljskog doma izvršena klasična hajdučija kako bi se uzela jedna od najprepoznatljivijih niških zgrada zbog odlične lokacije”.

- Grad Niš je u zemljišnjim knjigama 10. marta ove godine uknjižio vlasništvo nad Učiteljskim domom, ali pritom nije podneto ime ranijeg vlasnika iz čega može da se zaključi da grada nije ni postojala. Ova zgrada nikada nije nacionalizovana i ne znam koji sudija će presuditi da je zgrada vlasništvo Grada Niša kada je tapija najstariji i najveći dokument o vlasništvu na svetu. U tu zgradu bi, navodno, trebalo da se useli Prekršajni sud, ali pošto je već odabrana lokacija za gradnju zgrade suda, sumnjamo da apetiti pojedinih članova Demokratske stranke žele da pripreme ovu zgradu za prodaju jer se nalazi u epicentru Niša. Mi sutra imamo ročište po tužbi gradskog pravobranioca jer učitelji neće da se isele iz svog doma -kaže Jovović.

Kostadinović je naveo da društvo ima takozvanu “knjigu blagajnicu” u kojoj se poimenično vidi koliko je koji učitelj početkom tridesetih godina prošlog veka, dao novca kao prilog da se dom izgradi.

- Tapiju koju imamo poštovao je kralj pre Drugog svetskog rata, kasnije je režim Josipa Broza Tita želeo da nam to uzme, ali je na kraju ispoštovana tapija o vlasništvu, da bi danas ponovo pokušavali da dokažemo da smo to mi gradili. Ovaj dom ima brojne aktivnosti koje Gradu ne znače jer se jedini bavimo decom školskog uzrasta, organizujemo razna takmičenja i slično. Pokušali su da nam predlože da se preselimo u “Kalču”, ali to je u najmanju ruku nepristojan predlog - rekao je Kostadinović.

Miljan Ristović je rekao da sitnosopstvenički apetiti stranaka beogradskih centrala ne bi trebali da budu iznad interesa Nišlija.

Načelnik školske uprave, Živojin Jovanović (SPS) takođe se ne slaže s tim da objekat pripadne gradu rekavši da je on kao Učiteljski dom pod zaštitom države.

Gradonačelnik Niša, Miloš Simonović (DS) rekao je juče da će pokrenuti pravne mere protiv svih koji su optužili Grad i Demokratsku stranku za nepoštenje.

- Gradski odbor Demokratske stranke i ja kao gradonačelnik podnećemo krivične prijave protiv svih koji govore neistinu. Tačno je da je taj dom gradio nekadašnji sindikat prosvetnih radnika, ali posle rata je zgrada kao i sve ostalo pripalo gradu. Grad Niš je pre dvadesetak godina dao na korišćenje Učiteljskom društvu. Oni su delove tog doma izdavali preduzećima i advokatima i zarađivali sredstva koja očigledno nisu ulagana u zgradu jer je oronula. Tačno je i da je stigla molba Prekršajnog suda koji želi tiu da se useli što ne znači da će to i učiniti jer o tome ne odlučujem ja. U sve to su učitelji umešali i politiku što nije u redu jer ja i ne znam da je to ročište sutra zakazano. A, to oko prodaje je čista neistina pa ne bih ni da komentarišem. Mislim da u našem gradu ima mnogo onih koji se navodno brinu o očuvanju starih vrednosti, a u stvari rade za svoju ličnu korist - rekao je gradonačelnik Niša.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nbozic (nastavak)

    16:40 // 17. 6. 2011.

    Čak su se prodavale i tzv. "ciglice" prosvetnim radnicima.
    Elem, Učiteljsko udruženje je sakupilo 367984 din, a još toliko Moravska banovina i drugi donatori - oko 700 000 din. Tako je 1930 god započela gradnja na placu poklonjenom od opštine grada Niša. Dom je bio osvećen 10.01.1933. god. a jedna manja prostorija je ustupljenaUčiteljskoj kreditnoj zadruzi. I tada je dakle, bilo visprenih "kontraverznih biznismena" iz vlasti i spremnih da drpaju. Pardon, pomognu prosvetarima.
    Pa jel' stvarno mislite da je i jednoj i drugoj strani stalo do prosvetara. Najverovatnije je u pitanju interes nekolicine koji ispred isturaju "poštenu inteligenciju". A odgovor je verovatno ne u samom Domu, koliko u prostoru - placu iza njega, na kome su se nekad održavali matinei, žurke, korzo...

  • nbozic

    14:37 // 17. 6. 2011.

    Učiteljsko udruženje za Niš i okolinu je pokrenulo inicijativu za podizanje Učiteljskog doma i 1922 osnovalo Fond. Zemlja je dobijena od opštine a posle godinu dana stvoren je i kapital od 89198 dinara. Okružni odbor okruga niškog dodeljuje još 50000 dinara pomoći.
    Izgradnja se odugovlačila 10 godina - izgleda da je i tada, kao i sada, bilo dosta lopovluka - kako od učitelja, tako i od tadašnje vlasti. Izgradnja je najzad započela zahvaljujući donacijama, našim i stranim, raznih radničkih i učiteljskih društava, bogatih pojedinaca...

  • Оставите и ви нешто иза вас

    13:24 // 18. 8. 2010.

    "Tačno je da je taj dom gradio nekadašnji sindikat prosvetnih radnika..." рече градоначелник и...остаде жив. Који бирократски, соц-реалистички, а у крајњој линији, нетачни речник, да би се рекло да су дом градили УЧИТЕЉИ. Уосталом и на самој згради то пише, а не ДОМ СИНДИКАТА ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА. Учитељски дом су градили учитељи, користили га скоро свих ових година, а ваљда ће тако бити и убудуће. "Нова" власт, ма која била, нека иза себе оставља своје трагове: где је зграда музеја, где је нова зграда библиотеке, где је реконструисани официрски дом, где је нова зграда опере, где је концертна дворана, где је сајам...??? Оставите на миру Учитељски дом.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: