Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:00, 3. 3. 2023.

| Društvo

Sukob Nišlija sa investitorom zbog zidanja zgrade epilog će dobiti na sudu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
stabilprojekt 12
Niz problema za stanare i za investitora; foto: JV / Tamara Radovanović

Zidanje zgrade u njihovom komšiluku na Bulevaru Nemanjića u Nišu donelo je niz problema Slavici Grmaškoski i Vojkanu Mladenoviću - od buke i ispucalih zidova do toga što su ostali bez ulice. Traže da se investitor udalji od njihove kuće i da se reši prilaz, pa su se obratili i sudu. Iz firme Stabilprojekt, koja gradi i koja za to ima dozvole, uzvraćaju da im komšije ometaju radove, dok iz niške Uprave za građevinarstvo ne odgovaraju na pitanja više od mesec dana.

stabilprojekt 3 Grmaškoski i Mladenović dele vlasništvo nad kućom; foto: JV / Tamara RadovanovićKuća nad kojom Slavica i Vojkan dele vlasništvo ima više stanova, a tu posluje i špediterska firma Mladenović promet. Kažu da u njoj živi 16 ljudi, među njima i podstanari sa bebom, i da svi imaju muke od decembra prošle godine, kada je Stabilprojekt počeo sa gradnjom.

Da će pored njihove kuće da “nikne” zgrada sa oko 140 stanova, osam spratova, lokalima i garažom - kažu da su saznali nakon što su avgusta prošle godine posečeni orasi koji su tu bili.

Septembra su došli da kopaju i rekli nam da pomerimo neke naše šasije i vozila koja su tu stajala. Sve smo pomerili. Rekli su nam da neće da prave problem jer smo godinama tu ulazili i da će da se pomere 7,5 metara od međe. Slavica i ja smo posle otišli do Uprave za građevinarstvo i tamo saznali kolika je to zgrada, pa smo tražili da se pomeri bar 12-13 metara, što investitor neće da čuje - priča Mladenović.

stabilprojekt 1 Ulica kojom sada prolaze jedva prohodna; foto: JV / Tamara RadovanovićNa građevinskoj tabli piše da je rok za završetak radova 30. decembar 2024. godine, pa su Mladenović i Grmaškoski zabrinuti kako će do tada jer im, ističu, zidovi već sada pucaju od podrhtavanja dok radi bager.

Brinu i kako će nakon izgradnje, kada im zgrada, kako kažu, “oduzme” dnevnu svetlost. Dodaju i da je ugroženo poslovanje firme Mladenović promet.

Grad treba da preispita kretanje te parcele od 60-tih godina na ovamo, od koga je uopšte investitor to kupio i kako bez licitacije ako je od Grada, možda bismo mi ponudili više para - kaže Mladenović.

stabilprojekt 2 Stari put zatvoren; foto: JV / Tamara RadovanovićUmesto nekadašnje Ulice 27. marta, stanari koji žive kod gradilišta sada moraju do kuće sporednom ulicom, gde gaze blato i gde vozila veća od automobila ne mogu da prođu.

27 godina prolazili smo putem koji sada ne postoji, to je Ulica 27. mart, koja je prolazila pored Gabrovačke reke i vodila do naše kuće - navodi Vojkan Mladenović.

stabilprojekt 4 Brinu da zemlja ne nastavi da se obrušava; foto: JV / Tamara RadovanovićImaju problem i sa odvoženjem smeća jer kažu da su iz JKP Mediana dolazili i pokušali da priđu, ali da nisu uspeli. Od tada sami nose smeće do prve pristupačne ulice. Plaše se i da zemlja u delu gde je raskopana ne nastavi da se obrušava jer tvrde da se deo već obrušio.

Postoji opasnost tu gde su iskopana dva metra, jer je na šest metara ukopan kolektor, kanalizacija za celo Duvanište prolazi tu i ide na Bulevar. Ako se zemlja obruši još malo, može da se ošteti kolektor i da napravi problem i investitoru i nama. 19. januara obrušio se deo zida. Točkovi mog auta bili su na 20 centimetara odatle i mogao je auto da upadne - navodi Mladenović.

stabilprojekt 5 Ispucao zid; foto: JV / Tamara RadovanovićGrmaškoski kaže da je čak htela da proda svoj deo objekta investitoru, ali smatra da glavni inženjer nije ni imao nameru da to kupi i da je nudio nižu cenu od tržišne.

Hteli smo da nađemo neku prikladnu cenu, ali ništa od toga. Insistirao je na tome da oni hoće da imaju dobre odnose sa komšijama, a kad su videli da mi ne odustajemo od suda, poslao mi je poruku da smo mu olakšali ako već hoćemo zakonski da idemo, a ne da se dogovaramo. Šta to znači? Da do sada nije bilo zakonski - pita Grmaškoski.


“Stabilprojekt”: Naše komšije izgradile su objekat bez dozvole i ometaju naše radove

stabilprojekt 8 Iz Uprave za građevinarstvo ne odgovaraju; foto: JV / Tamara RadovanovićDok oni kažu da imaju kompletnu dokumentaciju koja pokazuje da je njihov objekat legalizovan, iz Stabilprojekta tvrde da su njihove komšije kuću izgradile bez dozvole i da su mimo pravila građenja otvorili prozore ka njihovoj parceli, kao i da im ometaju izgradnju i prave nenadoknadivu štetu.

Nelegalnim pomeranjem objekta ka našoj parceli, mimo svih pravila, komšije su svoj objekat postavile na magistralni kanalizacioni kolektor prečnika 900 mm, što je neverovatno i može da izazove prekomerno sleganje objekta. Oni se sada hvale da su legalizovali takav objekat, ne navodeći kako su to izveli, pa mislimo da bi trebalo da se ispita ko je, kako i po kojim pravilima legalizovao takav objekat - odgovaraju iz Stabilprojekta.

stabilprojekt 9 "Stabilprojekt" ima dozvole; foto: JV / Tamara RadovanovićJužnim vestima su poslali lokacijske uslove, građevinsku dozvolu i ostale potvrde i rešenja u vezi sa zgradom koju zidaju.

Za sada nismo tražili da se ispita ova legalizacija, iako nas zabrinjava što takav investitor traži neka prava i napada nas koji gradimo sve legalno u skladu sa planskim dokumentima i građevinskom dozvolom, kao i na svim drugim objektima koje smo izgradili u poslednjih 10 godina - poručuju iz te firme.

stabilprojekt 11 Ranije prolazili Ulicom 27. mart; foto: JV / Tamara RadovanovićDodaju da je njihov rad tokom poslednje decenije “stručna javnost Niša najpozitivnije ocenila” i da to poverenje žele da opravdavaju i dalje.


Od kancelarije do kancelarije, na kraju na sudu

stabilprojekt 10 Problem i sa odvozom smeća; foto: JV / Tamara RadovanovićGrmaškoski i Mladenović ističu da ne traže da se zgrada uopšte ne zida, već da im se obezbedi adekvatna saobraćajnica do kuće i da zgrada bude dovoljno udaljena od njih.

Neko do nadležnih u ovom gradu valjda treba da zna ko, gde i kako zida i da odredi neke prioritete, gde šta može, a šta ne - objašnjava Grmaškoski.

stabilprojekt 6 Iz "Stabilprojekta" kažu da im ometaju radove; foto: JV / Tamara RadovanovićZato su se obraćali građevinskoj inspekciji, Opštini Medijana, Zavodu za urbanizam, gradonačelnici, predsedniku države i ombudsmanu, negde su slali dopise, negde zvali, a negde išli lično, ali konkretna rešenja nisu dobili.

Šetaju nas od broja do broja, od kancelarije do kancelarije i od sprata do sprata. Išli smo i na prijem građana kod gradonačelnice i rekli su da će doći, ali ništa ni od toga - žali se Grmaškoski.

stabilprojekt 7 Pravdu traže na sudu; foto: JV / Tamara RadovanovićNa sudu su tražili pravo prolaza i obustavu radova dok se to ne reši, ali gradnja sudskom odlukom nije obustavljena. Postupak je u toku i naredno ročište je, kažu, 20. marta.

Novinarima Južnih vesti iz Uprave za građevinarstvo ne odgovaraju na pitanja u vezi sa tim problemom više od mesec dana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Karma

    02:49 // 7. 3. 2023.

    Zanimljivo on se zali preko novina da ga ljudi sazale i odbrane, a ovde 90% komentara su protiv njega.
    Razvukose ga.
    Loše sejao, moraće loše da žanje.
    Napravio deponiju, napravio kucu na kanalizaciju, zatvorio komsiji kucu, kamionima izorao i napravio blatiste...

  • Karma

    18:11 // 6. 3. 2023.

    Ovolika kuceterina a nema ni 2 ara plac. Ma ko je to legalizovao....?
    Zna se da je za pr+2sp+po potrebno minimum 301m kvadratni. Ta kuca na medju sa sve tri strane samo od obdanište udaljeno 2m, i sad problemi, i jos na kanalizaciju 900mm.ludilo

  • Pravda je prvo kuca da se srusi

    09:08 // 6. 3. 2023.

    Ako je kuca preko kanalizacije ponistiti dozvolu o legalizaciji objekat i srusiti objekat. Radio je sta je hteo jos se buni za 5m. Navlaci neki otpad tu cist primer bahatog Nislije. Srusiti to sve da bude pravde jer ne moze vise sa takvim ljudima...

    • Karma

      11:40 // 6. 3. 2023.

      tako je legalizovano na kanalizaciju. ko je legalizovao treba krivicno da odgovara. kucu srusiti, pa oni medjusobno ne se naplacuju. svaki poso ima svoju odgovornost. ako nisi strucan odgovaraj. ali ja bi reko da je neko uzeo pate za to, i to dobre pare. a i svi ostali koji su isto tako muvali srusiti zakon treba biti isti za sve

    • Nislija bulevar

      20:46 // 7. 3. 2023.

      Alo, bate.ovaj nije Nišlija, došo iz Jelašnicu, baš, kad se nakrao ko poslovidja, u robnu kuću, a počeo tu, da zida kuću

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: