Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:25, 20. 3. 2014.

| Društvo

Sumorna statistika na Dan borbe protiv raka dojke

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
490x370-rak.jpg
Foto: www.economy.rs

Danas se u Srbiji obeležava Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, a statistika ne budi optimizam jer je karcinom dojke najrasprostranjenije maligno oboljenje kod žena u Nišu, kao i u celoj zemlji.

Od raka dojke u Srbiji svake godine oboli približno 4.000 žena, a oko 1.600 žena izgubi bitku sa ovom bolešću. U 2013. godinu skriningom i redovnim pregledima niškog Doma zdravlja karcinom dojke je otkriven kod 83 žene.

Inače, prošle godine se niškom Domu zdravlja na poziv za preventivni pregled na rak dojke odazvalo čak 94 odsto žena.

Iz Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanovic Batut” poručuju da se ”rak dojke ne može sprečiti, ali se može dijagnostikovati dok je još u početnoj fazi”.

-Rak dojke se može otkriti na vreme i preko 70% raka dojke pronađu same žene samopregledom. Počev od 20. godine žene treba da rade samopregled dojke svakog meseca, od 30. godine idu na klinički pregled kod lekara, a od 45. godine idu na mamografski pregled na svake dve godine - objašnjavaju u “Batutu”.

Otkrivanje raka u ranijem stadijumu, navode u saopštenju, daje mogućnost da se adekvatnom terapijom rak dojke može i izlečiti, a samim tim i sprečiti sve komplikacije koje ova bolest nosi. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Snezana Aleksic

    13:18 // 20. 3. 2014.

    Radiolog u Domu zdravlja Nis pogresno je procitao nalaze mamografije,iako je rekao da nije,bio je karcinom.Da je do njega za god dana ne bih bila ziva!Iskontrolisite te ljude sto rade mamografije!!!

  • Student

    12:25 // 20. 3. 2014.

    Neki će reći da je smešno, ali u najvećem broju slučajeva rak dojke otkrivaju partneri žena tokom seksualnog odnosa. Ovakva stvar nije za šalu i što se pre primeti, brže i bolje se leči.

  • Miki Savić

    10:49 // 20. 3. 2014.

    Треба стално досађивати позивима. Наш народ је лењ и све га мрзи. Овде је живот у питању! ПРОБУДИТЕ СЕ ЗА ВАШЕ ДОБРО!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: