Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:04, 25. 11. 2019.

| Društvo

Surdulička škola obeležila 65 godina postojanja

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" Surdulica
Jubilej povodom 65. rođendana škole; foto: OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" Surdulica

Svečano obeležavanje 65-og rođendana Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” u Surdulici počelo je Nušićevom predstavom “Gospođa Ministarka” u izvođenju učenika škole, a krunisano Svečanom akademijom u surduličkom Kulturnom centru.

Ova škola jedna je od najstarijih u Surdulici, a pored matične, obuhvata i četvorogodišnju školu u Masurici.

U čast velikog jubileja tokom prethodne nedelje, svi zaposleni u školi i njihovi gosti, kao i građani Surdulice mogli su da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu - kažu iz škole.

Inače, ova škola ima vrlo bogatu istorijsku prošlost koja doseže do vremena kada su ti krajevi bili pod vlašću Turaka. Daleke školske 1878/79. godine upisano je 43 učenika, a prvi učitelj bio je Đura Janković. Škola je bila trećerazredna. Kao zgrada škole poslužio je prostrani turski spahijski dvor, ograđen zidom koji se nalazio na mestu gde je danas zgrada Opštinskog suda i SUP-a Surdulice. Kasnije prelazi u četrvororazrednu školu.

Škola je 1948. godine premeštena u dve namenske barake koje je izgradila ,,Hidrogradnja" u sadašnjoj Ulici Vojvode Mišića.

U želji da budućim generacijama obezbede što bolje uslove za sticanje znanja i dalje školovanje, građani Surdulice dobrovoljnim prilozima, radnim akcijama i uz pomoć društveno-političkih i radnih organizacija podigli su i opremili novu školsku zgradu koja je počela sa radom 1954. godine. Tako je četvororazredna škola pretvorena u osmorazrednu, a 1954. godina beleži se kao početak rada sadašnje škole.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: