Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:00, 16. 5. 2022.

| Društvo

Suša preti da prepolovi prinose pšenice u Toplici

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
pšenica, setva
Suša preti da smanji prinose pšenice; Foto: Lj. M.

Toplo vreme i nedostatak kišnih dana, prema proceni poljoprivrednih stručnjaka prepoloviće ovogodišnji rod pšenice i drugih useva zasejanih prethodne jeseni. Ukoliko kiša ne padne u narednom periodu, posledice će se osetiti i na zasadima kukuruza.

Kako naglašavaju, već se oseća nedostatak vlage jer se usevi slabije razvijaju, a ako nije urađena pravilna prihrana veštačkim đubrivom, posledice po prinose će biti veće.

Potrebno je da kiša padne što pre jer je u zemlji manje vlage nego što je potrebno, a pšenica je počela da klasa. Zbog nepogodnih vremenskih uslova pšenica nije dovoljno izrasla i to će, pored nedostatka vlage, ako se nastavi sušni period, umanjiti prinos- kažu poljoprivredni stručnjaci u Toplici.

Pojašnjavaju i da u poslednjih 10-ak godina dubinskim slojevima u zemlji konstantno nedostaje vlaga, a prošlogodišnji sušni period je posebno bio izražen u drugoj polovini godine zbog čega se značajno smanjio prinos i kvalitet zrna kukuruza.

U Poljoprivredno stručnoj službi u Prokuplju procenjuju da je kao i prethodnih godina i ove najviše posejana pšenica, nešto manje ječam i druge ratarske kulture na ukupnoj površini od oko 7.500 hektara

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gaga

    13:12 // 16. 5. 2022.

    "Vodeni topovi"ipolivanje.Nema vise "suvog"rattarenja.

  • Sima

    11:32 // 16. 5. 2022.

    Što bi rekao naš precednik, imamo mi zalihe za izvoz ali nije mu pala na pamet suša i kradja zaliha iz silosa koji su sada prazni!!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: