Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:51, 4. 11. 2013.

| Društvo

Suspendovan nastavnik kog roditelji optužuju za nasilje

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
OŠ Đura Jakšić
Otac Petra Nikolića slučaj je prijavio i inspekciji Ministarstva prosvete

U toku je disciplinski postupak protiv nastavnika tehničkog obrazovanja u OŠ "Đura Jakšić" za koga roditelji jednog đaka tvrde da je na času tukao njihovo dete i još troje učenika. Nastavnik to negira.

Nakon što su roditelji Petra Nikolića, đaka VI razreda, od drugih čuli da je nastavnik Slaviša Milojković za vreme nastave fizički maltretirao decu, Petar im je ispričao šta se dogodilo 10. oktobra, za vreme 4. časa u prepodnevnoj smeni.

- Đaci su u učionici ostali sami, bez nastavnika, jer je on imao obaveze oko pripreme dana škole. Deca su se posvađala i potukla. Nastavnik je čuo galamu, uleteo u učionicu, nije pitao ni šta se dogodilo, ni ko je kriv i počeo redom da ih šamara i vuče za kosu. Neke je čak jurio oko klupe jer su bežali. Zatim je sve dečake naterao da ispruže dlanove i udarao ih drenovim štapovima, istim onim koje smo sami sa decom pravili za potrebe tehničkog - priča otac.

On dodaje da je Petar, kad se vratio kući, na licu imao vidljiv otisak prstiju od šamara. Nekoliko dana kasnije, roditelj je otišao kod direktorke i pedagoga.

- Kod njih sam naišao na nerazumevanje. One su rekle da je odeljenje VI/1 poznato po tome što je nemirno. Kada sam rekao da ću sve da predočim inspekciji, dobio sam pretnju da će to da se "obije o glavu i meni i detetu" - priča Nikolić.

Milojković, koji je suspendovan i protiv kog je pokrenut disciplinski postupak, kaže da je sve ovo izmišljeno.  

- Na sudu će to morati da se dokaže, ovo nije normalno! Nijednu mrlju nemam za 40 godina rada. Ova suspenzija mi nije trebala. Ja i supruga ne znamo šta da radimo. Na pretres će ići moj advokat, angažavao sam ga jer nisam sposoban sam da idem, nikad nisam imao sličan slučaj - kaže Milojković.

Odmah po prijavi roditelja reagovao je školski Tim za prevenciju nasilja koji se sastao 15. oktobra. Glavna rasprava tog tima zakazana je za 12. novembar.

- Već smo uzeli izjave uglavnom svih aktera. Do glavne rasprave to potkrepljujemo, ponovo pozivamo decu sa roditeljima i nastavnike da dopunimo izjave - kaže direktorka OŠ "Đura Jakšić" Slađana Miladinović.

Dodaje da će na glavnom pretresu svi opet biti saslušani. Kada se zvanično utvrdi odgovornost nastavnika, Miladinovićeva će, kao direktor, odrediti odgovarajuće disciplinske mere. 


Prva procena - nasilje II stepena

Načelnik Školske uprave Nišavskog okruga u Nišu Živomir Jovanović potvrđuje da je školska uprava obaveštena o slučaju i da je postupak nastavnika, prema prvom izveštaju školskog Tima za prevenciju nasilja, okarakterisan kao nasilje II stepena.

- Postoje tri nivoa nasilja. Kao školska uprava, prema proceduri ne reagujemo kada dođe do 1. ili 2. nivoa, jer to znači da škole to mogu odgovarajućim merama da razreše sa razrednim starešinom, roditeljem, zaposlenim, odnosno sa onima koji su učestvovali u tome. Kada je reč o 3. nivou, mi šaljemo svog prosvetnog savetnika - objašnjava Jovanović

Nasilje se Pravilnikom o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, prema težini razvrstava na 3 nivoa. U prvi spadaju lakši oblici kao što su, na primer, čvrge, guranje, štipanje, grebanje, čupanje i slično, u drugi šamaranje ili udaranje, dok u treći spadaju teži oblici kao što su tuča, davljenje ili prouzrokovanje ozbiljnih povreda.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • cica

    06:18 // 5. 11. 2013.

    Dvoriste iza zgrade.Decacic otima loptu devojcici,koja pocinje da ga juri a draga mama sa petog sprata urla:"Prospi mu mozak,mamicu mu ..."Toliko o roditeljima.Deca su nasa slika i prilika.

  • Ni018

    20:10 // 4. 11. 2013.

    Danas prolazim pored gimnazije S.Sremac,u vreme odmora.Vise na prozorima,arlaucu,vriste,bacaju papire,kredama gadjaju prolaznike.Ostali,barabar s profesorima puse na ulici.To su ta nasa deca.

    • ;)

      10:25 // 5. 11. 2013.

      Nisu sve škole iste. Decu možeš da vaspitaš i bez batina i povišenog tona, ljubav i poštovanje su dovoljni. Nema opravdanja za nasilne prosvetare.

    • anka

      14:37 // 5. 11. 2013.

      Posto nema opravdanja za nasilne prosvetare, interesuje me da li ima opravdanja za nasilne ucenike?
      Tata samo tako nastavi,na pravom si putu da vaspitas svog sina u nasilnika.

  • Ni018

    20:07 // 4. 11. 2013.

    Dragi roditelji,odite malo do skole vaseg deteta,u vreme velikog odmora,krisom.Bacite pogled na decu,sta rade,ko pusi,ko baca djubre,baca,lomi,bije se.Odite u pekaru,oslusnite "vaspitanje".

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: