Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:54, 15. 6. 2015.

| Društvo

Susret 1.200 srpskih i bugarskih planinara na vrhu Ruja

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
slika1.jpg
Rekordan broj učesnika ove godine; foto: PK "Železničar"

U subotu 13. juna ka planini Ruj kod Babušnice, na granici sa Bugarskom, krenulo je oko 750 srpskih i 450 bugarskih planinara, a bilo je i Britanaca i Kanađana, koji su se sreli na vrhu na 1706 m nadmorske visine. Najstariji avanturista ovog 6. Međunarodnog uspona imao čak 86 godina.

unnamed-(1) Uspon na Ruj počeo iz sela Rakita kod Babušnice; foto: PK "Železničar"Planinari su, kako kažu iz PK Železničar, sa srpske strane krenuli ka Ruju iz sela Rakita, u koje su svratili i ljudi iz svih bivših jugoslovenskih republika, ali i još nekih zemalja Evrope. Svi oni su, kako kažu, u koloni krenuli do vrha na kome su se posle 1.706 m na istoimenom vrhu Ruja susreli sa avanturistima iz Bugarske.

Prva usputna stanica bio je Rakitski kamen na 1.456 m nadmorske visine, posle čega su se neki vratili u Rakitu, a neki nastavili ka vrhu. Na samom vrhu družili su se sa bugarskim planinarima po lepom vremenu - kaže Miroslav Dokman iz ovog kluba.

U odnosu na prethodne godine, kada je u ovoj akciji učestvovalo oko 800 ljudi, ove godine je oboren rekord sa 1.200 učesnika. Za njihovu bezbednost, objašnjava Dokman, pobrinuli su se članovi Gorske službe spasavanja Srbije i dvanaest vodiča.

najmladji Najmlađi učesnici su devetogodišnjaci; foto: PK "Železničar"U Rakiti je bio organizovan i prateći kulturni program u okviru koga su zainteresovani, između ostalog,  mogli da pogledaju prvi igrani film u istoriji jugoslovenske kinematografije Rudareva sreća Josipa Novaka iz 1929. godine, koji je i snimljen u tom selu.

Te godine koje je snimljen film, navodi Dokman, rodio se i najstariji učesnik u usponu, 86-godišnji Tomislav Cvetković, član niškog Železničara.

Dvojica najmlađih takođe su Nišlije, devetogodišnjaci Pavle Pavlović i Dimitrije Nedeljković. Mali Pavle je pobrao prave ovacije kada je saopšteno da se pre samo nedelju dana popeo i na najviši vrh Olimpa, Mitikas, na 2.918 m nadmorske visine - dodaje on.

Organizatori uspona sa srpske strane bili su Planinarski klub Ruj 1706 i Turistička organizacija Babušnice.

planinarzeleznicar Akrobacije na 1.700 metara nadmorske visine; foto: PK "Železničar"

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: