Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:15, 19. 9. 2017.

| Društvo

Šutanovac pisao Evropskoj komisiji zbog gašenja "Vranjskih"

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
sutanovac
Da li će evropske institucije poslušati srpsku opoziciju?; Foto: DS

Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac uputio je pismo evropskim institucijama u kojem je naveo da su Vranjske zatvorene zbog velikog pritiska, ucena i organizovane kampanje koju su vodili Vlada Srbije i vranjska vlast i zatražio je zaštitu Vukašina Obradovića u ime slobode govora, štampe i demokratije.

Šutanovac je pismo uputio Evropskoj komisiji, Evropskom parlamentu i izvestiocu za Srbiju Dejvidu Mekalisteru, a to je uradio, kako navodi, u svojstvu člana Partije evropskih socijalista.

Ovakvi događaji pale alarm u oblasti medijskih sloboda i slobode govora, Vranjske su samo jedan od brojnih medija, a pogotovo lokalnih, koji su pod direktnim pritiskom Vlade. Ljudi koji su bliski režimu kupili su većinu lokalnih medija, a onim medijima koji su objektivni presečeni su tokovi finansiranja - navodi u pismu Šutanovac.

Predsednik DS objašnjava da ne traži podršku za svoju stranku, već da se zaštitom Vukašina Obradovića štite svi novinari koji se ne boje da dignu svoj glas, a sim tim i sloboda govora u Srbiji.

Podsetimo, Vranjske su ugašene posle 23 godine, a glavni i odgovorni urednik Vukašin Obradović zatvorio se u prostorije svog medija i započeo štrajk glađu. Premijerka Brnabić, koja je danas u obilasku Vranja, nije posetila Obradovića.

Evropska komisija u svom poslednjem izveštaju o napretku Srbije nije bila zadovoljna stanjem medijskih sloboda u Srbiji, a i Evropski parlament je doneo rezoluciju u kojoj poziva srpske vlasti da poboljšaju slobodu medija, izveštavanja i izražavanja u Srbiji.


DS Vranje: Gašenje Vranjskih posledica lokalne politike

Pogubna politika vlasti u Vranju, oličene u Srpskoj naprednoj stranci, dovela je i do gašenja Vranjskih, kažu u tamošnjem odboru Demokratske stranke i dodaju da je sve kulminiralo ovogodišnjom raspodelom para medijima.

Projekat Vranjskih o Bori Stankoviću, koji je resorno ministarstvo podržalo, u Vranju nije naišao na razumevanje i nije dobio sredstva na konkursu. Ostaje nejasno hoće li sada javne pozive, konkurse i oglase objavljivati na TV Zona plus, kojoj su dodelili tri puta veća sredstva nego Vranjskim, iako se ne vidi u Vranju, sa ciljem da se ne vide i ne čuju - pišu iz DS-a.

Naglašavaju da se DS u prethodne 23 godine nije slagao sa mnogim tekstovima u Vranjskim, ali dodaju da je stranka "odlučna u nameri da podrži odbranu demokratije, prava na javno izgovorenu reč i drugačije mišljenje".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • P. V.

    00:41 // 20. 9. 2017.

    Aaaauuuu, kakav je branitelj ,,Vranjskih novina''! :) Za ,,Vranjske'' je bolje da ih ne brani Šutanovac i bilo ko iz Demokratske stranke i iz stranaka nastalih iz izvorne DS.

  • Овца за шишање

    20:24 // 19. 9. 2017.

    -Ајд, удари да Врањске!
    -Дум по Врањским!
    -Ајд, удари да Врањске!
    -Дум по Врањским!
    -Ајд, удари да Врањске!
    -Дум по Врањским!
    -Шуле, не брани нас више!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: