Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:27, 12. 4. 2018.

| Društvo

Suzana Kostić ponovo izabrana za dekana Fakulteta umetnosti

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
suzana kostić
Suzana Kostić i dalje jača od Zakona i Statuta fakulteta koji vodi; foto: printskrin Fakultet umetnosti

Umesto da bude smenjena zbog korupcije, nepotizma, mobinga i kršenja Etičkog kodeksa, što je dokumentovano presudama, aktuelna dekanica Fakulteta umetnosti u Nišu Suzana Kostić jednoglasnom odlukom Saveta dobila je i treći uzastopni mandat. I naredne 3 godine će mimo zakona biti dekan niške visokoškolske ustanove.

Na sajtu Fakulteta umetnosti piše da je Nastavno-naučno veće, koje je zasedalo krajem marta i sa koga je Kostićeva izbacila novinarku Južnih vesti, predložilo Savetu fakulteta da ona ponovo bude dekan.

Aktuelni dekan Fakulteta umetnosti u Nišu, prof. dr Suzana Kostić, na predlog NUN veća, jednoglasnom odlukom Saveta izabrani je dekan za mandatni period 2018-2021. godine. Funkciju prodekana obavljaće red. prof. dr Milena Injac, red. prof. mr Katarina Đorđević, van. prof. dr Danijela Stojanović - piše na sajtu.

Zasad nije poznato kako je Savet i pored presuda za mobing, nepotizam, korupciju i kršenje Etičkog kodeksa izabrao Suzanu Kostić za dekanicu i u trećem uzastopnom mandatu, a novinari očekuju odgovore na ta pitanja, koji su poslali preko zvaničnog mejla portparola Fakulteta.

Novinari očekuju odgovore i od Ministarstva prosvete, koje je još pre 2 godine naložilo Savetu da izabere novog dekana, da li će i na koji način reagovati zbog toga što je Kostićeva umesto smene dobila novi mandat.


Kostićeva i dalje jača od zakona

Poruke i pozive novinara Južnih vesti Kostićeva i dalje ignoriše. Zbog toga će građani zasad ostati uskraćeni za informacije o tome zašto je prihvatila da ponovo bude dekan, iako po Statutu fakulteta koji vodi, ali i po Zakonu o visokom obrazovanju, tu funkciju ne može da obavlja.

Dekanu prestaje mandat pre isteka vremena na koje je izabran ako izgubi sposobnost obavljanja dekanske funkcije zbog pravnosnažne osuđujuće sudske presude, za krivična dela iz člana 54. stav 3. Zakona o visokom obrazovanju, kao i pravnosnažne osuđujuće odluke Komiteta za profesionalnu etiku Univerziteta - stoji u Statutu Fakulteta umetnosti.

Umesto da ove odredbe Zakona i Statuta budu ispoštovane, Savet fakulteta je ponovo izabrao da bude dekan naredne 3 godine, a njen treći uzastopni mandat počinje 1. oktobra. Iako bi po Statutu mogla da bude dekan u dva uzastopna mandata, po novom Zakonu o visokom obrazovanju prethodni joj se "brišu" i to joj omogućava da i treći put zaredom sedne u istu fotelju.

Podsetimo, smenu dekanice Suzane Kostić je formalno zatražila Agencija za borbu protiv korupcije još sredinom 2016. godine, jer je mimo zakona za advokata angažovala svoju sestru da zastupa Fakultet umetnosti, ali i zato što je zaposlila sina predsednika Saveta fakulteta, koji odlučuje o tome ko će biti dekan.

Njenu smenu je naložila i inspekcija Ministarstva prosvete još početkom 2016. zbog toga što je prema izveštaju Etičkog komiteta, povredila kodeks, jer je na konkursu za izbor jednog profesora “vodila aktivnu kampanju protiv jednog od kandidata”. Reagovao je Odbor za staturna pitanja niškog Univerziteta, koji je ocenio da ona ne može da ostane dekan.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ivica Marković

    23:24 // 11. 7. 2018.

    to se i vidi po načinu odabira studenata za školsku 2018/2019 godinu učenicu koja svojim talentom i praktičnim radovima štrči iznad svih kandidata na prijemnom su svrstali ispod crte za prijem dok su na prigovor odgovorili rečima da "stručna komisija" nije ni razmatrala dati prigovor jer ne sumnjaju u svoju stručnost.....

  • Aleks the great

    16:27 // 13. 4. 2018.

    Ovo isti scenario kao sa Jonićem ili sam ja lud

    • Branka J.

      10:27 // 12. 12. 2018.

      Isti scenario i na Fakultetu za sport i fizičku kulturu. Niški dekani nepobedivi.

  • Nikia Niski

    14:49 // 13. 4. 2018.

    Ljudi,sto se iscudjavate? Kakvi zakoni i ostali bakraci u SNS Srbiji,to ne postoji! AV je sve i svja a uza njega ide citava bulumenta ... da ne kazem cega,znate vec!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: