Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:33, 29. 11. 2018.

| Društvo

Švajcarci novčano pomažu "ranjive" grupe sa juga Srbije, ali i opštine

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
banovina swiss pro
Svi dobitnici na švajcarskom konkursu; Foto: JV

Vlada Švajcarske pomaže da “ranjive” društvene grupe dobiju bolji pristup socijalnim, zdravstvenim i obrazovnim uslugama, a od 10 do 14 hiljada evra po projektu dobilo je 15 organizacija civilnog društva sa juga Srbije. Novčanu pomoć dobilo je i 6 južnih opština, a treba da poboljšaju regulativu koja se odnosi na finansiranje projekata od javnog interesa.

Švajcarci su raspisali 2 javna poziva, od organizacija su zahtevani socijalno-inovativni projekti, a drugi poziv se odnosio na tehničku podršku lokalnim samoupravama kako bi unapredili procedure. Nataša Ivanović iz "Swiss pro", koji posreduju između Vlade Švajcarske i organizacija civilnog društva, kaže da se ovim nudi i šansa i odgovornost “pobednicima” konkursa.

Vrednost projekata išla je od 10 do 14 hiljada evra po projektu i prijavilo se ukupno 85 predloga projekata, koliko je stiglo. Mi smo nagradili 26 organizacija društva sa sedištem u 17 gradova i opština.Interesantno je da će 47 gradova i opština biti pokriveno izabranim projektima - kaže Ivanovićeva.

Opštine sa juga koje su dobile novčanu pomoć su Babušnica, Bela Palanka, Bosilegrad, Vladičin Han, Vlasotince i Trgovište. Do marta 2019. Lokalni parlamenti ovih opština treba da usvoje izmene propisa kojim će se poboljšati propisi za finansiranje projekata.

Od 26 izabranih projekata koje su predložile organizacije, 11 treba da ekonomski osnaži ranjive grupe, a preostalih 15 tiču se boljem pristupu javnim uslugama u oblasti socijale, zdravstva i obrazovanja.

U vašim rukama je korist za više od 2.600 korisnika i korisnica. S jedne strane imate veliku mogućnost da pružite građanima ono što je potrebno, ali i odgovornost da sve sprovedete. Različiti profili ranjivih grupa su predloženi - mladi, osobe sa invaliditetom, ranjive žene, pripadnici romske nacionalne manjine, korisnici novčane socijalne pomoći... - kaže Ivanovićeva.

Predstavnica Udruženja Romkinja “Osvit”, koje su jedne od izabranih, planira da niški SOS telefon za žrtve porodičnog naselja proširi i na Toplički okrug. ana sećipović SOS telefon u Prokuplju; Foto: JV

Kako bi žene imale mogućnost da dobiju podršku i zaštitu od nasilja u porodici i partnerskim odnosima. Ideja nam je bila ne samo otvaranje kancelarije, već i zapošljavanje i obuka 4 konsultantkinje koje će raditi na tom telefonu - kaže Sećipović.

Dve od zaposlenih, kaže Sećipovićeva, biće romske, a dve većinske populacije, usluga će biti i na romskom i na srpskom jeziku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Катинац

    11:12 // 4. 12. 2018.

    Од тих пара које су дошле у Бабушницу, нека се опросте! Појешће то маца, мљац, мљац! Рупа без дна, можеш да сипаш данима и све оде у понор! А бар да има супервизора из донаторског окружења, макар преко амбасаде. Иначе, све у залуд беше моја нада!

  • Trziste

    17:17 // 1. 12. 2018.

    Prvo nas rane pa pomazu lekovima sa preradjenim kokainom da nas oraspoloze jer ne mogu da ih prodaju sve u Svajcarskoj.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: