Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:45, 21. 9. 2023.

| Društvo

"Svaka žena koja je osnažena neće ćutati i trpeti akušersko nasilje"

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Sanja Radivojević; foto: JV
Karavan Beogradskog centra za ljudska prava u Nišu; foto: JV

Žene u Nišu su sve više zainteresovane za svoja prava na porođaju i imaju borben duh, utisak je Sanje Radivojević iz Beogradskog centra za ljudska prava nakon Karavana #mojepravodaznam koji je održan na Trgu kralja Milana. Ističe da žene generacijama unazad nisu bile dovoljno ohrabrene, ali da se to menja i da one koje dolaze neće više prihvatati tu vrstu nemoći.

Glavna poruka Radivojević iz Beogradskog centra za ljudska prava nakon današnjeg Karavana u Nišu je da "svaka žena koja je osnažena neće ćutati na akušersko nasilje", a to je i cilj njihovov obilaska gradova, kako bi edukovali i podigli svest porodilja o njihovim pravima koja kao pacijentkinje imaju u ginekološko-akušerskim klinikama.

Moram da kažem da su žene u Nišu već informisane o celom ovom talasu i kampanji koju radimo i vrlo su zainteresovane za svoja prava, a deluje mi bogami i da imaju borben duh da one doprinesu da se loša praksa zaustavi i to me jako raduje. Odziv je veliki, imamo sreću i što smo danas u Nišu imali na Trgu veliki broj mladih žena koji je bio prisutan i prilazile su nam - navodi Radivojević.

Karavan Niš; foto: JV Karavan Beogradskog centra za ljudska prava u Nišu; foto: JV Ohrabruje to što su žene počele da se interesuju i informišu o tome koja su njihova prava u Porodilištu, a Radivojević ističe da je tome doprinela činjenica da je jedna žena progovorila javno, misleći na Milicu Filipović iz Šapca koja je podelila svoje traumatično iskustvo tokom indukovanog pobačaja.

Njena priča je podržana, potom je hiljade drugih žena to isto potvrdilo, a smatra da je sve to doprinos sistemu, pravima žena i njihovom osnaživanju da učine isto.

I kada taj talas jednom krene on je nezaustavljiv. Mislim da je to pravi odgovor na pitanje da li su žene zaista rešile da ne ćute. Mislim da da, da je to dobro, ali da se promene neće desiti preko noći, već da svi zajedno možemo da podstaknemo taj proces da se odvija brže i da ga pratimo u narednim godinama. Prvo sami da vaspitavamo svoju decu, bez obzira da li su muškarci ili žene, o pravima žena, sa druge strane da ohrabrujemo one žene koje ćute da konačno progovore - napominje Radivojević.

Južne vesti su već pisale o tome da i u Nišu ima primera akušerskog nasilja u porodilištu, ali da ga žene retko prijavljuju, te je nadležnima ono nevidljivo, a Radivojević smatra da glavni podstrek svim ženama da prestanu da ćute - dobra informisanost i da je to i jedan od razloga njihove kampanje.

Kada budu znale koja su njihova prava i da postoje mehanizmi da ih zaštite, one će biti dovoljno već u tom trenutku osnažene da kažu "čekajte, ja sam sada ranjiva, prolazim kroz ovo, ali ovo ovako ne bi trebalo da izgleda" i u tom trenutku one same treba da kažu "pa čekajte, ali ovo su moja prava, pa molim vas morate ovo ispoštovati". I ako žena lekaru odmah ukaže na činjenicu da ona zna svoja prava i da postoje mehanizmi, to je sam po sebi korektivni faktor, jer svaka žena koja je osnažena neće ćutati - ističe.

Problem na koji ukazuje je to što generacije žena nisu dovoljno osnažene, ali veruje da se vremena menjaju i da nove generacije žena koje dolaze više neće ćutati, trpeti i prihvatati tu vrstu nemoći.

Zato je pored psihofizičke pripreme za sam čin porođaja važno da žene odlaze u porodilište informisane o svojim pravima.

U ovom trenutku je najlakši način da odu na naš sajt i pogledaju konkretno formulisana sva prava i sve mehanizme zaštite tih prava, tu je i Zakon o zaštiti prava pacijenata, a u lokalnoj samoupravi svima treba da bude na raspolaganju i Savetnik za zaštitu prava pacijenata i njemu svako od nas može da se obrati ukoliko sumnja da su mu prekršena neka prava - zaključuje Radivojević.

Nakon današnjeg Karavana u Nišu, Beogradski centar za ljudska prava nastavlja kampanju i u drugim gradovima, koja traje do polovine oktobra, a najavljuju da će potom javnosti predstaviti analizu sa preporukama u vezi sprovođenja procedure indukovanih pobačaja u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • miki

    09:14 // 23. 9. 2023.

    To je to! Borbeni duh i 300eur i nema problema!

  • profesor

    16:15 // 21. 9. 2023.

    za našu decu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: