Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:19, 13. 7. 2017.

| Društvo

Svaki peti nezaposleni u Nišu i okolini mlađi od 30 godina

Autor:S. J. Izvor:Južne vesti
Sajmovi zapošljavanja po pravilu veoma posećeni; foto: JKP "Tržnica" Niš

Petina nezaposlenih sa evidencije Filijale Niš Nacionalne službe za zapošljavanje, koja pokriva i Nišku Banju, Svrljig, Aleksinac, Ražanj, Doljevac, Merošinu i Gadžin Han, jesu mladi do 29 godina starosti.

Statistika pokazuje da svaki deseti među njima ima VII stepen stručne spreme, da je tri godine srednje škole završila četvrtina njih, a da ih je trećina sa četvorogodišnjim školovanjem. Inače, u FIlijali Niš, prema podacima iz juna, registrovano je nešto više od 43.000 nezaposlenih, a to je 4.000 ljudi više nego što Pirot, ne računajući okolinu, ima stanovnika.

Nacionalna služba za zapošljavanje je mlade, pogotovo mlade koji su dugoročno nezaposleni, prepoznala kao kategoriju kojoj potrebna posebna podrška i svrstala u kategoriju teže zapošljivih - kaže Vladan Krstić iz niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.  

Samim tim, dodaje on, mladi mogu biti uključeni u sve programe i mere Aktivne politike zapošljavanja, o kojima se informacije mogu naći na sajtu NSZ

U ovoj ustanovi kažu da svake godine izdvajaju značajan novac za takve programe i mere, ali ističu da značajna pomoć stiže i od Evropske unije.

Ove godine je za te namene izdvojeno 3.3 milijarde dinara. Učešćem i uključivanjem u projekte finansirane od strane Evropske unije i ostalih fondova otvara se mogućnost da još veći broj lica bude uključen u ove mere - kaže Krstić.

Na primer, samo u prethodnih godinu dana iz fonda IPA 2012 finasirane su obuke za tržište rada za 312 nezaposlene osobe. Njima je bilo omogućeno da nauče Android programiranje, PHP, ECDL. Takođe, učili su da vode poslovne knjige i išli na časove nemačkog i engleskog jezika. Zahvaljujući podršci EU, održane su obuka za pekare, gerento-domaćice i negovateljice.

Osim toga, za poslodavce i 13 nezaposlenih iz ruralnih područja bio je organizovan Program pripravnici IPA 2012.

Osim što svoj novac ulažu u podsticaj zapošljavanja u Srbiji, EU i druge organizacije podržavaju i projekte koji se ne tiču direktno zapošljavanja, nego i, na primer, unapređenje uslova u filijalama, odnosno "kapaciteta za pružanje kvalitetnih usluga korisnicima".

Ovi projekti se sprovode u saradnji sa drugim agencijama za zapošljavanje, kao i međunarodnim i domaćim vladinim i nevladinim organizacijama.

Nezaposlenost mladih u Srbiji predstavlja jedan od najvećih problema sa kojima se suočava naša zemlja. Prema izveštaju o globalnoj konkurentnosti 2016/2017 Svetskog ekonomskog foruma, Srbija je rangirana na 136. mestu od 137 zemalja. Najveći broj nezaposlenih, prema izveštaju, predstavljaju mladi iz južne i jugoistočne Srbije. U narednom periodu, Južne vesti će se baviti istraživanjem ovog problema, kroz analizu trenutnog stanja i načinima borbe protiv nezaposlenosti mladih, a sve kroz programe podrške i pomoći koje nude EU i SAD.

 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ***

    09:50 // 14. 7. 2017.

    Koliko njih je mladjih od 30 izaslo na glasanje?

  • E braco moja!

    17:24 // 13. 7. 2017.

    Radeo sam tako posle srednje ,u par firmi , shvatio da vise nikada necu dopustiti za 250€da me gaze neki poslodavci ,skorojevici,itd.napustio rodni grad sa tugom,i nadom da cu nekada videti srecne ljude u nasem lepom hradu....

  • Mirko

    17:07 // 13. 7. 2017.

    Pričajte vi šta hoćete ali mladi neće da rade, dobro im je da ih roditelji izdržavaju da sede u kafić po ceo dan, ispijaju pivo, spavaju preko dana a noću u provod.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: