Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:17, 27. 3. 2014.

| Društvo

Svakodnevni pritisci na novinare

Autor:S. Janačković i A. StankovIzvor:Južne vesti, NUNS, MCB
Dan novinara

I dok u redakcije stižu čestitke javnih funkcionera i političkih partija povodom Dana novinara, ovaj datum, u odnosu na isti prošle godine, niški novinari dočekuju sa tri pretnje i jednim psovanjem više.

U prethodnih godinu dana funkcioneri Srpske napredne stranke iz Niša novinaru i uredniku Južnih vesti Predragu Blagojeviću pretili su dva puta, a pretnje iz Specijalne bolnice za plućne bolesti u Sokobanji su upućene novinarki RTS-ovog dopisništva iz Niša Dragani Sotirovski.

Direktor Turističke organizacije Niš Uroš Parlić, nezadovoljan naslovom objavljenog teksta, psovao je novinarku Južnih vesti Sanju Janačković.

Prema podacima NUNS-a, u protekloj godini su, na nivou Srbije, zabeležna čak 23 napada na novinare. Ni napadači, ni oni koji prete i psuju nisu sankcionisani.

- Sprovođenje brzih istraga u takvim slučajevima mora da bude prioritet kako počinioci ne bi prošli nekažnjeno. Svaki napad na novinara je napad na demokratiju i to guši slobodu medija - istakao je Miroslav Janković, pravni savetnik Odeljenja za medije Misiije OEBS u Srbiji.

O važnosti slobodnog i nezavisnog novinarstva govorio je i ambasador Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport. Dan novinara NUNS: Novinari su podložni autocenzuri (foto: Saša Đorđević)

- Pretnje novinarima su neprihvatljive. Veoma je važno da možemo da obezbedimo nezavisnost i bezbednost novinara - rekao je Devenport prilikom posete redakciji Južnih vesti.

I pored toga, ocena sa skupa, koji je organizovao NUNS, je da je medijska scena u Srbiji “otužna”, da su novinari podložni autocenzuri i da ne postavljaju pitanja. Kako je rečeno na skupu, razlozi su brojni.

Pored straha od pretnji ili napada, razlozi su i finansijske prirode.

- Mediji su na nekom tržištu i njihovo funkcionisanje zavisi od nekog novca koji je, nažalost, u ovom trenutku najviše u rukama političkih partija. To stvara užasan problem u društvu! Tako da moramo da spomenemo i pitanja: Ko finansira medije? Koliko političke stranke igraju ulogu u svemu tome? - istakao je lider Nacionalne koalicije za decentralizaciju Mladen Jovanović.

Iako novinarska udruženja, civilni sektor, pa i visoki zvaničnici Evropske unije javno osuđuju pretnje, ali i druge pritiske na novinare, sudski procesi protiv onih koji ih upućuju uglavnom traju jako dugo.

Sve ovo prati “pravilo” da političke partije, posle pretnji njihovih članova, uglavnom ne reaguju, a najčešće, kada se tim povodom oglase, odgovornost prebacuju na pojedince.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • mimi

    09:39 // 28. 3. 2014.

    Molim VAs pisite bez straha,samo tako ste pravi.Samo da ne budete LORA i NTV.Svi ekskluzivci su joj u apsi ili cekaju red.Da su Vas bolje citali mozda tamo nebi bili.Prete slabi.

    • fali intelekt

      11:14 // 28. 3. 2014.

      Apsolutno ste u pravu sto se tice Lore i NTVa. To je komedija od tzv tv.
      Konstantno smaranje neinventivnih, bezlicnih, nesposobnih voditelja, oskudnog recnika i inteligencije i primitivnog stajlinga.

    • hedonist

      12:10 // 28. 3. 2014.

      osnivac NTV-a je skupstina grada,ti novinarcici su njihovi sluzbenici.sve je jasno,i da znaju poso i da hoce nesto,ne smeju...

  • milica

    09:28 // 28. 3. 2014.

    Novinarima se preti,novinari se ucenjuju ali i novinari imaju AUTOCENZURU.Pogledajte NTV i bice vam sve jasno.Novinarstvo treba da bude osnov demokratije, slobode,kulture,pismenosti i naravno istine.

  • Zoran Jovanovic

    21:12 // 27. 3. 2014.

    Novinarima niko ne preti to samo oni preuvelicavaju da bi bili citani.

    • Svevladovic

      01:41 // 28. 3. 2014.

      Sta je, Zoki? Nista od predizbornih obecanja? I dalje visis na JV i neopravdano branis Vucica i SNS? Dzaba ti to...

    • Sokic

      01:50 // 28. 3. 2014.

      Zorane, pišete gluposti!Pa naravno da onaj ko radi protivzakonito ne voli da javnost to zna.Kako ćemo mi to smrtnici da znamo ako ne čujemo.Onda oni okrenu novinare, pa se naprave važni!Prete li,prete

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: