Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:30, 14. 11. 2022.

| Društvo

“Svašta ima po grad” - Nišlijke emisijom razbijaju predrasude da se u Nišu ne dešava ništa

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
svašta ima po grad
Važno da se nešto dešava; Foto: Nikola Đukić

Entuzijazam i vizija Nišlijki Aleksandre Đorđević i Danice Popović da preko društvenih mreža i Jutjub kanala podrže sve ljude koji svojim delovanjem podižu kulturnu svest na viši nivo, prerasla je u emisiju “Svašta ima po grad” u želji da protivreče zabludi da se u Nišu ništa ne događa.

Genaracijama u Nišu kruži urbana legenda da u gradu ne postoje nikakva dešavanja i da Nišlije nemaju gde da izađu i kvalitetno provedu svoje vreme. Zato, kako kažu, i pokušavaju da pokažu da je Niš, ipak, grad kulturnih dešavanja. Njihov projekat “Svašta ima po grad” je emisija u kojoj se trude da na nedeljnom nivou isprate što više manifestacija i događaja u gradu.

Niš doživljava renesansu kulturnih događaja. Mnogo alternativnih mesta se otvorilo, neki novi lokali su počeli da organizuje koncerte poznatijih muzičara. Tu su i lokalni bendovi, koji imaju svoj ustaljeni, ali dobar reportoar i sviraju svuda po gradu. Svakog vikenda možete da odete negde drugde i uživate, da li u opuštenoj atmosferi sa prijateljima ili nekoj svirci, predstavi ili izložbi. Na internet stranici Galerije savremene likovne umetnosti možete videte da tamo stalno ima zanimljivih izložbi. “Svašta ima po grad” je sveobuhvatna podrška lokalnoj sceni - rekla je Aleksandra Đorđević.

Ideja za ime emisije, kako su rekle, došla je od strane niškog repera Stefana Savića Bezz-a, aktera njihove druge epizode, koji u svojoj pesmi, ali u potpuno drugačijem kontekstu, pominjao baš tu frazu “Svašta ima po grad” koja pruža dozu lokalne arome uz opušteniji razgovor na dijalektu, koji pokušavaju da neguju.

U poslednjoj emisiji ugostili su jednog od najpoznatijih niških di-džejeva Aleksandra Stevanovića, u svetu muzike poznatog kao DJ Ljudski Maximum.

Do sada objavile su emisije o Udruženju MEDD i Alternativnom kulturnom centru FUZZ, koji u prostorima Elektornske i Mašinske industrije orgnizuju svirke alternativnih domaćih bendova. Zatim, o humanitarnim festivalima i modnim revijama, radu Akademskog i Narodnog pozorišta, ali i intervjui sa članovima benda Stereo Banana.

Prvobitno, htele su da pokrenu, sve popularniji format, podkast, međutim, kako Aleksandra i Danica kažu bilo im je mnogo prirodnije da budu na događajima i tamo razgovaraju sa svim tim kreativcima, jer će preko takve vrste intervjua zainteresovati mnoge ljude za nečiji rad, a ceo projekat, iako je još uvek na početku, naišao je na pozitivne kritike sugrađana.

Mi pružamo sve osnovne novinarske informacije gde, šta, kada i kako se nešto dešava, ali i ko nešto organizuje. Intervjue koje radimo su nam jako važni, jer na jedan lep i opušten način možemo da se upoznamo sa ljudima koji su zaslužni zašto možemo da kažemo da se nešto dešava u gradu. Niš je prepun talentovanih ljudi, koji zaslužuju da imaju svoj prostor u medijima - dodala je Danica Popović.

Za svoju emisiju, koja se emituje na Jutjubu, kažu da ih svaka nova epizoda i ljudi koje upoznaju, stimulišu da nastave sa još kvalitetnijim radom u stvaranju novih ideja kojim bi proširile sadržaj koji stvaraju, jer “Svašta ima po grad”.

"Projekat se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora".

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Najlakše je kucati komentare, rešavanje problema je na ulici!!!

    04:15 // 16. 11. 2022.

    Ako vas interesuje šta se dešava po Nišu, odgledajte emisiju. Ne znam čemu mešanje politike u komentarima?

  • Savudin

    14:46 // 15. 11. 2022.

    Kako se ne dešava? A partijsko zaposljavanje?

  • djoka

    09:28 // 15. 11. 2022.

    dosadni smo sami sebi zato se nista ne desava. sve se ceka da nam neko drugi smisli da nam se nesto desava.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: