Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:56, 14. 8. 2018.

| Društvo

Sve češći napadi stršljena u Topličkom okrugu

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
strsljen
Tripliran broj ujeda u odnosu na prošlo leto; foto: flixkr.com/Atis Gailis

Za poslednjih mesec dana, a naročito od početka ovog meseca gotovo svakodnevno od 10 do 15 građana zatraži pomoć prokupačke Hitne službe zbog uboda stršljena. U ovoj službi naglašavaju da su se pacijenti uglavnom javljali sa nateklinama u predelu glave i tela, ali podsećaju da je bilo i onih sa znacima gušenja i da je u takvim slučajevima vrlo važno što pre zatražiti pomoć lekara.

Napominju da je svim pacijentima na vreme ukazana prva lekarska pomoć tako da za sada nije bilo slučajeva sa smrtnim ishodom.

Od početka meseca svakodnevno imamo evidentirano od 10 do 15 građana koji zatraže pomoć u toku jedne smene, što je mnogo veći broj nego za isti perod 2017. godine, kada smo poređenja radi imali 2 do 3 slučaja dnevno – kaže portaprol Doma zdravlja Violeta Mirković.

Alergijske reakcije nakon uboda se kreću od umerenih do veoma burnih kada je pacijentu život ugrožen, pa zato u Domu zdravlja ističu da je pravovremena i brza intervencija lekara u svim slučajevima izuzetno važna, a u zavisnosti od organizma čoveku može život biti ugrožen već posle tri uboda stršljena.

Reakcije se najčešće manifestuju crevenilom, otokom, bolom i svrabom, dok su ređe reakcije tipa otežanog disanja, sviranja u grudima, naglog pada pritiska i gubitka svesti.

Inače, ništa bolja situacija kada je u pitanju najezda stršljena nije ni u ostalim opštinama Topličkog okruga, pa je prema podacima Doma zdravlja u Kuršumliji za 2 meseca zabeleženo 240 prijavljenih građana koji su se žalili na ubode insekata, dok u blačkoj opštini svakog dana najmanje jedan građanin zatraži medicinsku pomoć sa istim simptomima.

Predhodnih godina nije bilo uboda insekata koji su se završili sa smrtnim ishodom, dok je tokom 2013. godine zbog alergijske reakcije nakon uboda nekoliko stršljena nastradao Ž. S. (63) iz Beograda.

Njega je u blizini Žitnog Potoka u opštini Prokuplje napao roj stršljena, dok je sa suprugom obilazio šumu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: