Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:30, 12. 12. 2014.

| Društvo

Sve manje para za program “Trudnoćom do posla”

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
trudnica
Opstanak programa u jednom trenutku doveden u pitanje; Foto:flickr.com

Poslodavcima iz Niša, koji su kroz gradski program zaposlili trudnice, subvencije koje Grad isplaćuje kasne i više od godinu dana, dugovanja se prebacuju iz jedne u drugu godinu, a nadležni obećavaju da će sve zaostale naknade biti uplaćene.

Načelnica Uprave za dečiju i socijalnu zaštitu Mirjana Popović kaže da naknade za program “Trudnoćom do posla” kasne zbog “slabog punjenja gradskog budžeta”, a da prioritete u isplatama određuje Uprava za finanasije.

Isplaćujemo 2013. godinu u 2014. godini, a isplate se vrše kvartalno tako da, ako se neki kvartal premaši, onda nešto mora da ostane za naredni - objašnjava Popović.

Gradski većnik resorno zadužen za socijalna pitanja Branislav Ranđelović napominje da je nacrtom budžeta za 2015. godinu predviđen novac za ovaj program, i da je “ta linija uvećana za dugovanja”.

Međutim, za isplate subvencija poslodavcima za zapošljavanje trudnica u narednoj godini planirano je 10 miliona dinara, što je znatno manje u odnosu na prethodne godine. Naime, u 2014. godini budžetom je bilo predviđeno 18 miliona, a u 2013. godini 38 miliona dinara.

Načelnica Mirjana Popović objašnjava da je rađena analiza programa “Trudnoćom do posla” jer se, kako kaže, ispostavilo da ne daje željene rezultate. Bilo je, ističe, i sumnja da li da se uopšte nastavi sa tim subvencijama.

Ideja projekta je dobra, jer se zapošljavaju trudnice koje su u tom trenutku nezaposlene, one imaju primanja u toku trudnoće, a potom i u toku porodiljskog bolovanja. Međutim, skoro nijedna trudnica nije nakon toga ostala na tom radnom mestu, što jeste poenta programa. Zanimljivo je i da je većina njih zasnovala radni odnos preko ovog programa u firmama svojih rođaka ili prijatelja - objašnjava Popović.

Bez obzira na, kako kaže gradski većnik Ranđelović, “senku koja je bačena na program”, od njega se nije odustalo.

Podsetimo, gradskom Odlukom o subvenciji za zapošljavanje trudnica na teritoriji Niša poslodavci koji zasnuju radni odnos na neodređeno vreme sa trudnicama na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, Grad isplaćuje subvencije za plate i doprinose do otvaranja porodiljskog bolovanja. Po isteku porodiljskog, poslodavci su obavezni da majke vrate na posao. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Danijela Kitanovic

    15:54 // 26. 1. 2015.

    Postovani
    Ja sam prijavljena po programu trudnocom do posla jos juna 2013 god., celu trudnocu sam radila i ostala u radnom odnosu. Gtad nam je duzan jos cetri meseca.

  • trudnica

    21:53 // 12. 12. 2014.

    Ja sam pre par dana bila da vidim za taj program i gospođa kojoj ne znam ime mi je rekla da od decembra 2013. on ne postoji.

  • Branislav Petrovic

    18:17 // 12. 12. 2014.

    Nije lako biti trudnica u ovom gradu i drzavi sa nakaradnim ljudima koji misle da cine dobro.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: