Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:30, 27. 3. 2013.

| Društvo

Sve manje srednjoškolaca na jugu

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Niške gimnazije
Zgrada gimnazija "Stevan Sremac" i "Bora Stanković"

Zbog smanjenja broja osmaka u Topličkom, Nišavskom i Pirotskom okrugu za čak 685 u odnosu na prošlu godinu, nekim od 43 srednje škole preti gašenje odeljenja.

Zvaničnim predlogom plana upisa predviđeno je ukidanje 22 odeljenja u srednjim stručnim školama, ali i smanjenje po jednog odeljenja u gimnazijama. Na ovaj predlog reagovali su direktori 4 niške gimnazije koji traže podršku od grada, fakulteta i rektora da broj gimnazijskih odeljenja ostane isti.

- Većina studenata dolazi iz gimnazija, tako da bi ovakva odluka smanjila broj studenata u Nišu koji je univerzitetski centar. Zato smo poslali molbu ministru prosvete i Republičkoj upisnoj komisiji da nam ne smanje broj odeljenja. Isti problem imaju i gimnazije u Pirotu, Aleksincu i Blacu - kaže Olga Dragojlović, direktorka Gimnazije "Svetozar Marković".

Kako objašnjava načelnik Školske uprave Nišavskog upravnog okruga Živomir Jovanović, ovaj plan upisa uslovljen je smanjenim brojem učenika.

On kaže da u sva tri okruga ima 5.192 osmaka, a da su sami direktori iskazali potrebu za otvaranjem čak 6.343 mesta, što je 1.151 mesto više od broja đaka, pa su, kaže, ovakvi zahtevi nerealni. Zato predlog donet na osnovu broja učenika po opštinama, kome tek sledi razmatranje, predviđa 5.534 mesta, što će opet ostaviti 342 mesta više.

- Ako predlog bude usvojen, sve srednje škole će "skinuti" po 1 ili 2 odeljenja, ali išli smo i na to da direktori svih srednjih škola budu solidarni, pa da se norma u stručnim školama ne smanjuje duplo ili troduplo, već da se i profesorima gimnazija ona umanji za 10, 15 ili 20 odsto - objašnjava Jovanović.

On dodaje da statistički podaci pokazuju da je broj osmaka i traženih mesta najnepovoljniji u Nišu, gde 8. razred završava 610 đaka manje od broja zahtevanih mesta.

opštinabroj osmakabroj “zahtevanih” mesta
Babušnica9390
Bela Palanka10190
Dimitrovgrad7990
Pirot507572
Aleksinac527420
Doljevac20760
Niš2.5883.198
Svrljig11290
Blace10190
Kuršumljija181180
Prokuplje547624

 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ;)

    13:30 // 28. 3. 2013.

    Olgica je fantastična, mogli bi smo da zakatančimo ekonomsku, mašinsku, građevinsku i ostale srednje stručne škole, jer bez gimnazijalaca nema kiše. Možda bi trebalo klincima koji dolaze iz srednjestručnih škola zabraniti i da prolaze pored fakulteta. Baš me interesuje koliko je gimnazijalaca na Zavodu za zapošljavanje i šta im piše u rubrici zanimanje ;/

  • Двери Ниша

    12:50 // 28. 3. 2013.

    Ако Србија као држава треба да буде оптужена за неки геноцид, онда је то једино ауто-геноцид. Вишедеценијска негативна селекција у свим сферама друштва, БЕградизација села и градова, некритичко прихватање свега туђег а одбацивање свега својег... духовно-материјалне пошасти комуњаризма а сада и демокрадизма показују своје ужасне трагове. Уколико се суштински не променимо на микро а самим тим и на макро плану - угасићемо га сигурно. Дванаест је и пет.

  • Vendetta

    06:24 // 28. 3. 2013.

    Jedino resenje jeste da se prave sto vise dece! Ja neznam svi zaboravljaju da je i nas neko cuvao.Tako da Srbi pravite decu, sirite se nemoj da dozvolite da vladaju drugi u Srbiji.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: