Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:57, 10. 11. 2022.

| Društvo

Sve veći broj napuštenih pasa u Prokuplju, zbog ujeda se isplaćuju milionski iznosi iz budžeta

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
psi lutalice
Sve veći broj pasa lutalica u Prokuplju; Foto: Lj. M.

Za prvih deset meseci ove godine na ime odštete zbog ujeda napuštenih pasa iz gradskog budžeta isplaćen je iznos od 1.787.766 dinara, a u istom periodu podnete su ukupno 83 tužbe, što je već sada 31 tužba više u odnosu na prošlu 2021. godinu, kada su podnete 52 tužbe u toku godine i isplaćena odšteta građanima od 5.264.405 dinara.

U Gradskom pravobranilaštvu kažu da je, od ukupno isplaćenog iznosa u ovoj godini, na ime naknada štete isplaćeno 1.205.000, na ime zakonske zatezne kamate 40.708 dinara i na ime troškova parničnog postupka 542.058 dinara. psi lutalice Veliki broj pasa lutalica u svim opštinama Topličkog okruga; Foto: Lj. M.

U 2022. godini do sada su zaključena 93 vansudska poravnanja, dok je tokom 2021. godine zaključeno 149 takvih sporazuma. U toku 2021. godine iz budžeta Grada Prokuplja isplaćeno je ukupno 5.264.405 dinara, od toga na ime glavnog duga i naknade štete nastale usled ujeda pasa lutalica 3.350.000 dinara, na ime zakonske zatezne kamate 111.789 i na ime troškova parničnog postupka 1.802.615 dinara - kažu u Javnom pravobranilištvu Prokuplja.

Dodaju da je najveći dosuđeni i isplaćeni iznos za napad i ujed napuštenog psa u 2021. godini bio 545.000, u ovoj 300.000 dinara, a iznosi su utvrđeni pravnosnažnim sudskim odlukama.


Prokuplje i dalje bez azila za pse

Grad nema azil za pse, a ranije je u sklopu JKP Hammeuma (koje je u likvidaciji) postojala služba koja hvata, steriliše i obeležava napuštene pse, ali je problem što se oni nakon toga ponovo puštaju i opet završavaju na ulici.

Gašenjem Hammeuma ugašena je i ta služba, a izgradnja azila se godinama najavljuje, ali za sada nema naznaka da će početi ili se završiti u nekom skorijem periodu. psi lutalice Psi lutalice na ulicama Prokuplja; Foto: Lj. M.

Upoznati smo sa problemom napuštenih pasa i u planu je izgradnja azila, a čitav posao bi trebalo da se započne u narednom periodu, nakon što se završi projektno-tehnička dokumentacija i odredi tačna lokacija - kažu nadležni u Gradskoj upravi Prokuplja.

Ipak, u kom to "narednom" periodu ne preciziraju iz Gradske uprave.

Do pre par godina jedini azil za pse postojao je u selu Draguša u opštini Blace pa je u određenom vremenu problem napuštenih pasa sa gradskih ulica rešavan tako što su odvoženi tamo.

Međutim, zbog finansijskih problema poslednjih godina odustalo se od toga, zbog čega je problem napuštenih pasa sve veći, ne samo u Prokuplju, već i u seoskim sredinama, gde se u čoporu može videti veći broj pasa koji nemaju svog vlasnika, a problem njihoog zbrinjavanja se neprestano odlaže.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • the Boss

    14:14 // 11. 11. 2022.

    a da uvezete crnog pantera iz Apatina i pustite ga u opštinu i po gradu ? rešićete više problema odjednom, samo da ga neko ne zgazi kakvi ste vozači..

  • Ana

    23:47 // 10. 11. 2022.

    Nesposobni prokupački naprednjaci su 2012. odustali od azila i za 10 godina nisu stigli da smisle rešenje. Eto kakav IQ upravlja gradom. Uz to, formirati komunalnu miliciju pa ko nema povodac- kazna. Ne može da se prođe.

  • Ivan

    17:49 // 10. 11. 2022.

    Evo predloga za ulizivače iz opštinskog i drugih odbora,inače za mene kriminalne grupe...
    Pohvatajte pse i smestiti ih u bazen,koji ste zatvorili,pošto "grad" Prokuplje nije letos ima bazen,bar sad može da smesti pse,preko bazena najlon i eto "humanost na delu"!,za hranu uzmite pomije iz bolnice,doma starih,doma učenika,a siguran sam da ima Prokupčana koji će da donesu neku hranu,dobrovoljno!?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: