Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:53, 11. 2. 2013.

| Društvo

Sve više devojčica među nasilnicima

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
tuca-trgovinska-skola.jpg

Među maloletnim delinkventima sve je više devojčica, kažu u niškoj policiji, a psiholozi potvrđuju da je odavno prošlo vreme kada su dečaci prednjačili u nasilničkom ponašanju.

U policiji kažu da su devojčice ranije bile počinioci samo 20 odsto prekršaja i krivičnih dela, a da se poslednjih godina taj udeo duplo povećao - na čak 40 odsto.

Načelnik Službe za suzbijanje maloletničke delinkvencije Policijske uprave u Nišu Bratislav Timotijević kaže da je takav trend primećen pre 6 – 7 godina, kada su sa maturskih proslava devojčice prvi put upućivane na ispiranje želuca zbog “predoziranja” alkoholom.

- Tada su počele da rade ono što je ranije bilo vezano samo za muškarce, a sada sve češće posežu za pesnicom, lenjirom, šestarom, palicom ili drvetom – rekao je Timotijević.

Dr Bojana Dimitrijević, profesor psihologije na Filozofskom fakultetu u Nišu, objašnjava da je ovo posledica činjenice da su se tradicionalne uloge polova promenile.

- Devojčice više nisu nežne, mirne, poslušne, niti se u porodicama izgrađuje takav model. Ranije se smatralo da dečaci prednjače u fizičkom nasilju, a devojčice u verbalnom. Odnos više nije takav – kaže dr Dimitrijević.

Psihološko istraživanje koje je ona sprovela među mladima pokazalo je da su svi oblici nasilja podjednako zastupljeni kod oba pola, a da su devojčice generalno usvojile agresivnije oblike ponašanja u odnosu na ranija vremena.

Da školske tuče više nisu način da “probleme rešavaju” samo dečaci pokazuje incident koji se krajem prošle godine dogodio u Trgovinskoj školi, kada je jedna učenica za vreme odmora napala drugaricu iz odeljenja. Snimak tuče pojavio se na You Tube-u sa naslovom da maloletnica “ubija devojku koja je puštala lažne priče”.

Policijski izveštaj pokazuje da su najbrojnija dela čiji su izvršioci devojčice, prekršaji, odnosno narušavanja javnog reda i mira svađom i tučom, najčešće sa lakim telesnim povredama. Međutim, one pribegavaju i drskim krađama, uglavnom otimanju mobilnih telefona.

Jedini drastičan slučaj u Nišu, u kome je učenica Ugostiteljsko-turističke škole izvršila krivično delo sa teškom posledicom, desio se 2011. godine kada je druga ubola nožem u nogu.

Timotijević kaže da devojčice u odnosu na dečake prednjače u delima kao što je zloupotreba elektronskih medija, pre svega društvenih mreža. Najčešće se lažno predstavljaju i u tuđe ime iznose lažne podatke ili vređaju druge, što takođe podleže krivičnoj odgovornosti.  

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mihajlo 77

    12:07 // 12. 2. 2013.

    Ja sam najpametnija, evo istukla sam i drugaricu i to u školi, sada ću da postavim to na fejs da se pohvalim da svi vide i neću biti kažnjena za to jer mi ćale radi u policiji...dokle!?

  • Djoka Paracinac

    22:47 // 11. 2. 2013.

    Pa sta ko misli sta ce da proizvedu Jelena Karleusa, Ceca, Brunclik.... osim ovoga sto se sada vidi !
    Umesto da postaju majke i podizu familiju one se bakcu i bave kriminalom i nasilnistvom!
    Srbijo dospela si do nestajanja!
    Srpske zene nikada nisu bilo ovo sto jesu danas. Srpske zene su dale vise nego iko za opstanak Srbije, radjale su i vaspitavale decu da vle i cene porodicu i drzavu kojoj pripadaju, ovo danas je udarac u zid kroz koji nemoze da se prodje a kad to shvate zene Srbije onda ce sve biti veoma, veoma kasno jer povratka nece biti ni na koji moguci nacin.
    Zene Srbije su donele propast i smrt Srbiji ...!!!!
    Da sta proklete i da vam se seme zatre i da gorite u paklu u naj vecim mukama !!!
    Kroz vekove zene Srbije su bile temelj koji je bio cvrst i postojan ali danas je to samo blatnjava kaljuga bez ikakve forme i smisla.

  • jakov hussein

    21:55 // 11. 2. 2013.

    Pa to je zbog onog filma KLIP.Taj film je kao onaj film RANE,ali za devojke.Jos nesto....taj film je finansiralo ministarstvo prosvete...mislite o tome

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: