Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:31, 21. 11. 2012.

| Društvo

Sve više pušača iz Niša mota duvan

Autor:M.S.Izvor:Južne vesti
motanje
foto: Dnevnik

Sve više pušača u Nišu prelazi sa industrijskih cigareta na konzumiranje "umotanih" cigareta duvanom koji kupuju na niškim pijacama ili trafikama.

Za to postoje dva razloga. Prvi je svakako poslednje poskupljenje cigareta koje je u odnosu na niške dohotke premašilo mogućnosti kućnih budžeta, a  drugi je sve više nepotvrđenih govorkanja da se u cigarete stavljaju hemikalije koje ubrzavaju gorenje duvana, podstiču veću zavisnost i slično.

nikotin,-duvan.jpg Na niškim pijacama 100 grama duvana košta 150 dinara, a od čega je realno moguće napraviti dve paklice cigareta dok na trafikama kesica duvana staje od 160 do 220 dinara za 40 grama ovog poroka. Istina, u poslednje vreme se pronela vest po Nišu da su u nekim makedonskim duvanima saseckane i šuške od suvog kukuruza koje nisu štetne po zdravlje, ali se svakako mogu računati u trgovačku prevaru.

- Najjeftinija paklica cigareta je poskupela na 130 ili 140 dinara, a toliko je 100 grama duvana tako da se isplati preći na zadovoljstva koje su imali još naši stari. Saseckane šuške se inače vide tako da sam i ja čuo da toga ima, ali je prosto nemoguće da to šovek ne vidi. Posao se proširio tako da sada postoje posebne motalice u koje se stavljaju filteri, papir i duvan i cigarete same ispadaju.  Što se tiče filtera, oni se posebno nabavljaju, ali ne kao rinfuz na deponioji koje odbaci Duvanska industrioja Niš, nego ga nabavljamo legalno - kaže nam jedan od prodavaca na niškim pijacama.

Na niškim pijacama se mogu naći i specifične "kineske" tabakere čija se cena kreće od 200 do 300 dinara, zavisno od kvaliteta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • ivan vidanovic

    17:06 // 21. 11. 2012.

    Duvan na poijaci se krece od 1500 do 1800 din/kg,pakovanje papira za cigarete (200 kom,sa filterima) je 150 din,za jedan box (200 kom) cidareta je dovoljno 200 grama duvana i jedno pakovanje papira,sto iznosi oko 450 din.NAJPAMETNIJE JE OSTAVITI OVO ZLO ZAUVEK!!!,ali je prva alternativa ovo,sto i ja praktikujem poslednjih meseci...

    • dzo

      09:54 // 22. 11. 2012.

      aj ne pametuj ciframa mi neznamo koliko nas kosta ovo zlo

  • BivseDimnjenoMesce

    17:05 // 21. 11. 2012.

    samo se vi zavaravajte da je duvan koji kupujete na pijaci iz makedonije,hercegovine.
    pusite duvan sa kosova,poreklom iz albanije.proverena informacija.sto se tice cigareta,hm,ostavio sam ih pre tacno 6godina,i nemam vise zelju da ih kupujem.zapalim jednu do dve cigarete godisnje kada je neka atmosfera dobra.merak nema cenu,ali nemam vise onu pusacku zelju da zapalim cigu pre jela uz kaficu.jupiii,zbogom cigareticama !!!
    p.s ne zelim nikom da pametujem bio sam pusac,ali ljudi ja sam se preporodio,rodio ponovo od kada sam ih ostavio.svakom zelim da proba i uspe u tome ! pozz...

  • MojaKola

    16:18 // 21. 11. 2012.

    ja sam kupio neki berle duvan... smuci mi se zivot :( elem.. tamne je boje, veoma ostar...
    neka preporuka?!

    • Zile

      17:56 // 22. 11. 2012.

      Meni odgovaraju ostriji ali ima po trafikama da se nadju i slabiji,meksi duvani.Ja koristim "Van Nele" ali mozda bi vama odgovarao zuti ili svetloplavi "Drum"

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: