Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:12, 18. 7. 2020.

| Društvo

Sve više razvoda, a manje brakova na jugu Srbije

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
brak
U Preševu se 14 puta više parova venčalo nego što je onih koji su se rastali; Ilustracija; foto: A. Kostić

Da se u gradovima na jugu više parova razvelo u 2019. godini nego godinu pre, ali da je smanjen i broj onih koji su se venčali u odnosu na ranije godine, pokazuju najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), na jugu Srbije je u 2019. godini sklopljeno 16.789 brakova, što je za oko 750 manje u odnosu na 2015. godinu S druge strane, u ovom delu zemlje više je razvoda - u 2019. razvelo se 4.439 parova, što je za oko 500 razlaza više u odnosu na 2018. godinu i oko 700 više nego 2015.

Jedino mesto na jugu u kome nije bilo razvoda u prošloj godini je Crna Trava u kojoj je, pak, tek samo jedan par ušao u bračne vode u tom periodu.

“Zavidnu” prednost brakovi imaju u Preševu gde se 14 puta više parova venčalo (339) nego što je onih koji su se rastali (24), kao i u Bujanovcu gde se 7 puta više venčavalo, nego razvodilo u 2019. godini. I u Vranju je više onih koji sklapaju brak - 381, u odnosu na broj razvoda - 80.

brak Sve kasnije se odlučuju na brak; foto: A. KostićS druge strane, najmanju razliku u broju razvoda i sklopljenih brakova na jugu imaju Svrljig i Babušnica. U Svrljigu su se venčala 33 para i razvelo njih 20, dok je u Babušnici bilo 26 onih koji su "ušli u bračne vode", a 17 parova koji su iz tih voda "izašli".

U Nišu se prošle godine venčalo 1.408 parova, a bilo je 436 razvoda, a u Leskovcu se na večnu ljubav zaklelo 555 parova, dok je 181 potpisao brakorazvodnu parnicu, što je skoro duplo više u odnosu na dve godine ranije.

U Pirotu se prošle godine razvelo 109 parova, dok je 259 njih “stalo na ludi kamen”, a u Prokuplju je bilo 197 sklopljenih brakova, a 52 razvoda.

Statistika pokazuje da muškarci i žene sve kasnije ulaze u brak, ali se kasnije i razvode. Prosečna starost pri zaključenju braka za mladoženje iznosi 34,5 godina, a za neveste 31,3 godine. Kada je reč o razvodima, prosečna starost muža je 44,2 godine, a za žene 40,6 godina.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • 12:37 // 13. 9. 2020.

    A i sa kim da se i vencas , kad su ove nase prosle i sito i reseto..
    Crnci, siptari ovi oni..po malo i bavile prostitucijom..
    Samo budala moze da razmislja o vencanju..

  • Bojan

    23:06 // 18. 7. 2020.

    Pa sledeci put glasajte za Buducnost Srbije- AV, dobicete sve a uglavnom nista, recimo fabrike za motanje kablova, fabrike za pletenje carapa itd. Unistili su Srbiju do pepela, a drzava u kojoj su politicari vazniji od naroda je propala.
    Na jugu Srbije ne postoje ni minimalni uslovi za osnitanje porodice, a porodica je osnovna celija drustva.

    • Za menagera!

      10:00 // 19. 7. 2020.

      Ma nemoj a ko je prodao duvansku pre petnaest godina e taj je unistio grad a oni su verovatno tebe zaposlili Bojane PA IH ZATO SADA FAVORIZUJES I HVALIS bitno da si ti postao menager a ostali ko ih sisa !!!

  • Ouzo

    20:50 // 18. 7. 2020.

    Milova Ilic Minimax -- Brak je vremenski period pre razvoda braka .

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: