Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:33, 10. 3. 2022.

| Društvo

Sve više vozača beži sa mesta nesreće, čak i kada za sobom ostave povređene

Autor:M. Milojević KostićIzvor:Južne vesti
Sudar
339 vozača pobeglo sa mesta nezgode u Nišu; foto: JV/V.M.

Amerikanci ga zovu “hit and run”, u Srbiji nema tačno definisan naziv, ali zato brojke pokazuju da je nešto sto se često dešava. Bez obzira što zakon zabranjuje, a moralne norme nalažu da mesto nezgode ne sme da se napusti naročito ako ima povređenih, u Nišu je za dve godine sa lica mesta pobeglo 339 vozača. Više od polovine izbegli su kaznu, jer ih policija nije identifikovala.

Prošlog leta stariji Nišlija na pešačkom prelazu u Knjaževačkoj ulici u Nišu automobilom je udario i povredio učenicu obližnje osnovne škole. Pobegao je, ali je kasnije pronađen i postupak protiv njega je u toku.

Nakon što su prešli na crveno i motorom udarili starijeg sugrađanina, vozač i suvozač su pretukli povređenog i pobegli sa lica mesta. U oba slučaja policija ih je pronašla, ali kažu da je mnogo onih koji uspeju da izbegnu kaznu. Bar onu pravnu.

Policija pesacki KOSTA Važno je ostati pribran, podsećaju stručnjaci; Ilustracija; foto: A. KostićZa dve godine, prema podacima iz Policijske uprave u Nišu, ukupno je 339 onih čiji je cilj bio da izbegnu kaznu, pa su pobegli sa mesta nezgode, u 15 odsto slučajeva za sobom ostavili povređene.

U 85 odsto ovih nezgoda nije bilo poginulih i povređenih već je samo nastala materijalna šteta. Policija je identifikovala i pronašla 147 vozača koji su napustili mesto nezgode - navode iz PU Niš.

Da je najvažnije u trenutku nezgode ostati pribran i postupati u skladu sa zakonom i etikom, objašnjava master inženjer saobraćaja Igor Velić.

Učesnik u saobraćajnoj nezgodi i svaki učesnik u saobraćaju koji se nađe na licu mesta dužan je da zaštiti sebe i spreči nova stradanja. Tako može biti u prilici da pomogne drugima koji su nastradali u saobraćajnoj nezgodi i obezbedi njihovo efikasno spasavanje - kaže Velić.

Ističe da pored pravnih obaveza postoje i moralne dužnosti, koje se ne mogu nametnuti ali je važno da se ne zaborave i ne zanemare.

Etičko ponašanje u saobraćaju je posebno važno kada se dogode saobraćajne nezgode i kada život nastradalog lica može zavisiti od drugog učesnika u saobraćajnoj nezgodi ili učesnika u saobraćaju koji pruža pomoć nastradalom licu - ističe Valić.

Prema Krivičnom zakoniku Republike Srbije, u zavisnosti od posledica, onaj ko napusti mesto nezgode može biti kažnjen novčano ili kaznom zatvora do 3 godine, a ukoliko povređeni premine i do 8 godina zatvora.

Inače, tokom prošle godine policajci su napisali kazne za 43.410 prekršaja, što je za oko 36,1 odsto više nego u 2020. godini.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dušan

    16:17 // 20. 3. 2022.

    udari te neko dođe policija posle 2 sata i : a pa ti si bezobrazan ovaj drugi što te udario baš fin čovek, Ti si kriv ideš kod sudije za prekršaje ...

  • Anita Živković sns

    10:26 // 11. 3. 2022.

    Pokrenuti peticiju da se Doljevačka rampa zove "Hit and Run"

  • Tajanstveni Alan

    19:08 // 10. 3. 2022.

    Naprim rigoleto, kad neko kaze da je Nis bezbedan grad ? Ako ne mozes da pronadjes vinovnika saobracajne nesrece, o kakvoj bezbednosti pricas ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: