Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:02, 23. 9. 2013.

| Društvo

Svečan početak berbe grožđa u Donjem Matejevcu

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Matejevacka-berba.jpg
Matejevačka berba 2013

Manifestacijom "Matejevačka berba 2013" u centru Donjeg Matejevca kod Niša, ovog vikenda obeležen je početak berbe grožđa u tom kraju.

Na platou između Crkve svetog Arhangela Mihajla i Zadružnog doma predstavili su se članovi lokalnih udruženja, lovačkog društva i dečji hor.

Kako su rekli matejevački vinogradari, postoji potreba da se čuvenom matejevačkom vinogorju vrati stari sjaj. Berba grožđa Tradicionalno "muljanje" grožđa

- Najbolji način za to jeste zajednički aktivan rad na očuvanju običaja vezanih za berbu grožđa i negovanje tradicije voćarsko-vinogradarske proizvodnje ovog kraja - rekla je Lidija Nikolić, vinogradarka iz Matejevca.

Prvo obrano grožđe doveženo je u centar sela konjiskom zapregom, posle čega su posetioci mogli da vide kako izgleda "muljanje" grožđa koje su devojke gazile kako bi nastao prvi "mošt". 

Lovci su gostima pripremili gulaš od divljači, a na kraju su na pratećoj izložbi vina proizvode predstavili proizvođači i udruženja vinogradara i voćara iz Matejevca i okolnih sela. 

- Do sada su učinjenii pojedinačni pokušaji da se vinogradi obnove, mislimo da je ipak neophodan strateški pristup tom problemu, kako bi se donekle vratili na stare staze slave kada se vino odavde nosilo i prodavalo čak u Zagrebu, Ljubljani i drugim gradovima bivše Jugoslavije - rekao je predsednik Opštine Pantelej Srđan Savić.

"Matejevačka berba" održana je u organizaciji Društva za izgradnju sela i unapređenje seoskog života u Donjem Matejevcu pod pokroviteljstvom Opštine Pantelej i gradske Uprave za poljoprivredu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • didi

    11:46 // 24. 9. 2013.

    bilo je predobrooooo

  • tmujo

    23:56 // 23. 9. 2013.

    lako im je da uzgajaju grozdje kad vodu niko ne placa,odnosno i za njih placaju oni redovni a ovi se vode kao gubici i tako vise decenija.Promovisite one ispravne a ne ovo cisto radi promene malo.

  • Djole

    17:42 // 23. 9. 2013.

    Matevčanin na samrti govori svom sinu nasledniku : - Sine, da znaš, vino se pravi i od grožđe...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: