Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:10, 21. 6. 2021.

| Društvo

Svečanim liturgijama Leskovčani i Vranjanci obeležili gradsku slavu

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
slava Leskovac
Litijama obeležena gradska slava u Leskovcu; foto: Grad Leskovac

Duhovni ponedaljak, gradsku slavu danas su presecanjem kolača obeležili Leskovčani i Vranjanci. Pre same svečanosti u crkvma je služena liturgija, a Leskovčani su slavu obeležili litijom koja je prošla centralnim gradskim ulicama. U Vranju je povodom gradske slave liturgiju služio vladika Pahomije.

Svečanu liturgiju u Sabornom hramu Svete Trojice u Leskovcu je kao i prethodnih godina služio episkop niški Arsenije, nakon čega su okupljeni građani prošetali ulicama Leskovca, da bi slavski kolač bio presečen u svečanoj sali Skupštine grada.

Episkop niški Arsenije poželeo je svim Leskovčanima srećnu slavu, uz nadu da će čovečanstvo konačno pobediti virus korona koji je zavladao u celom svetu.

Već godinama održavamo litiju kroz Leskovac da bismo na taj način prizvali blagodat Duha Svetoga na grad Leskovac i sve njegove žitelje. Neka je srećna slava, da Gospod da da u narednoj godini prvo pobedimo ovu pošast, bolest koja je zavladala celim svetom - rekao je Arsenije.

U Vranju su nakon liturgije koju je povodom gradske slave, sa sveštenstvom služio vladika vranjanski Pahomije, takođe održane litije, a gradonačelnik Slobodan Milenković je naznačio značaj crkve u teškim vremenima. slava Vranje Reznjem kolača i litijom gradska slava obeležena i u Vranju; foto: Grad Vranje

Period između dve slave je bio veoma težak za naš grad, ali je to bio period kada su Vranjanci pokazali upravo one najveće hrišćanske vrline, a to su ljubav, zajedništvo, solidarnost i saosećajnost. Imali smo odličnu saradnju sa vranjskom Eparhijom, završili smo mnoge projekte i započeli nove. I u narednom periodu ćemo se truditi da u granicama svojih mogućnosti izađemo u susret vranjskoj Eparhiji, jer crkva predstavlja stub i stožer postojanja naroda na jugu Srbije - rekao je Milenković.

Tradicionalno, povodom Duhovskog ponedeljka, u Vranju je priređena "trpeza ljubavi", dok je u porti hrama za okupljene priređen bogat kulturno-umetnički program.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milevica Tankosić

    17:30 // 21. 6. 2021.

    Sramota neviđena

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: