Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:37, 11. 2. 2022.

| Društvo

Svečanom akademijom obeleženo 110 godina postojanja niškog Saveza izviđača

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
izviđači tt3
Veliki jubilej niških izviđača; foto: T. T.

Uz Svečanu akademiju u prisustvu predstavnika Grada i gradskih institucija, kao i brojnih niških izviđača, obeleženo je 110 godina rada, druženja, logorovanja, akcija i smotri izviđačke organizacije u Nišu. U znak zahvalnosti svim partnerima i saradnicima koji pomažu rad izviđačke organizacije duže od jednog veka, uručene su jubilarne plakete, a prikazan je i film o istoriji ove organizacije u Srbiji.

Na Đurđevdan 1911. godine osniva se prva izviđačka četa u Srbiji, a ideja se ubrzo preselila i u Niš gde je 20. juna iste godine student psihologije Panta Aranđeović formirao prvu nišku izviđačku četu pod nazivom "Beli orao" u Gimnaziji "Stevan Sremac". Prvu deceniju rada prekidali su nemili događaji u Nišu, ali i u celom svetu, sa izviđaštvom se nastavilo 1952. godine i od kada rade neprekidno. Od tada više od 100.000 mladih prošlo je kroz odrede kojih danas ima u svakoj niškoj opštini. izviđači tt2 Savez postoji od 1911. godine; foto: T. T.

Starešina Saveza Stefan Anđelković rekao je da mladi učešćem u izviđačkim aktivnostima stiču samostalnost odgovornos snalažljivost i posvećenost zajednici, dok zajednički višednevni boravak na taborima i kampovima doprinosi njihovoj boljoj komunikaciji, saradnji i razumevanju, a pre svega razvoju timskog rada.

Kada nas pitaju šta vi to izviđate, možemo slobodno reći da mi zapravo izviđamo potrebe društva i u skladu sa njima kreiramo programe za decu i mlade kojima ćemo doprineti stvaranju pozitivnim promena u našem društvu. Na ovim principima brižljivo je kreiran današnji program Saveza izviđača Srbije i Saveza izviđača grada Niša - rekao je starešina Saveza.

izviđači tt Plakete jubileja uručene prijateljima Saveza; foto: T. T.Priče o drugarstvu, akcijama, logorovanju i druženju koje traju više od jednog veka našle su se i u kratkom filmu "Jedanaest priča za jedanaest decenija" na Svečanoj akademiji.

Veliki jubilej bio je povod da se Savez izviđača zahvali Gradu Nišu, gradskim institucijama, opštinama, partnerima, saradnicima i školama kojima su dodeljene plakete. Plaketa jubileja dodeljena je i porodici preminulog Momčila Petkovića, višegodišnjeg starešine i generalnog sekretara Saveza izviđača, koji je organizovao brojne šumske škole, gradska i republika takmičenja iz smotre i na taj način dao veliki doprinos pokretu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ex

    11:14 // 12. 2. 2022.

    Srecan jubilej, izvidjaci su zakon za decu, da se okrenu prirodi, budu snalažljivi

  • Petar SNS

    16:59 // 11. 2. 2022.

    Ja sam bio u OŠ Evdard Kardelj i sećam se iz Voždove čuveni izvidjač ŠARGA ! Udruženi smo išli svuda . To su bile ljudine letovanja u Zeleniku u Čanj u Mlini u Hrvatsku .. Ovo ne znam nijednog ...

    • DjokaSNS

      01:12 // 12. 2. 2022.

      Bravo kolega. Svaka čast. I vidi se da si išao samo u OŠ. Takvi ljudi su potrebni našoj Partiji

    • Relax

      02:30 // 12. 2. 2022.

      Čitajući tvoje komentare,meni deluje da si više išao oko škole.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: