Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:05, 19. 12. 2022.

| Društvo

Svedočenje o mobingu u niškoj Upravi za građevinarstvo - odbijala mitinge SNS, sada snosi posledice

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Maja Miladinović; foto: JV
Miladinovićeva skoro 30 godina radi u Upravi za građevinarstvo, a poslednjih 5 bori se za više zvanje; foto: JV/J. Stojanović

Nakon 5 godina borbe Nišlijka Maja Miladinović dobila je više zvanje u Upravi za građevinarstvo, gde radi skoro 30 godina, ali joj je ono mesec dana kasnije ukinuto. U obrazloženju se njeni nadređeni između ostalog pozivaju i na zapisnik upravnog inspektora, za koji smatra da je naručen, a da je posledica toga što je odbijala da ide na mitinge naprednjaka. Sumnja i da iza svega stoji njena bivša šefica, sada pomoćnica gradonačelnice Marina Živulović Petrović, koja tvrdi da na odluke Uprave više ne može da utiče, jer je u penziji.

Rešenje o priznavanju zvanja; foto: JV 10. septembra konačno dobila više zvanje za koje se borila 5 godina; foto: JV Maja Miladinović za Južne vesti kaže da od 1994. radi u niškoj Upravi za građevinarstvo, a poslednjih 5 godina pokušava da dobije ono što joj sleduje nakon što se doškolovala. Konačno je zvanje "viši referent" zamenila "mlađim savetnikom" 10. septembra, kada je dobila rešenje koje je potpisala nedavno smenjena Marina Malbaša.

Međutim, već 21. oktobra to zvanje joj je ukinuto novim rešenjem u kome se Uprava za građevinarstvo za takvu odluku poziva na redovan inspekcijski nadzor Upravne inspekcije.

Oni se pozivaju na zapisnik upravnog inspektora, na Zakon o zaposlenima u lokalnoj samoupravi i da napredovanje na poslu može tek na neposredno više zvanje. Međutim, kod mene nije u pitanju napredovanje, već raspoređivanje, jer sam donela diplomu kojom dokazujem da imam onih 240 bodova koji su neophodni za to zvanje i tražim da budem raspoređena na mesto mlađeg savetnika, kako i jeste po protokolu. Ja odgovorno tvrdim da je to naručeno, a sve je poteklo iz kabineta iz 7. jula - napominje Maja Miladinović.

Ukidanje zvanja; foto: JV 21. oktobra joj ukinuto veće zvanje; foto: JV U kabinetu koji pominje je i pomoćnica gradonačelnice Marina Živulović Petrović, nekada šefica Građevinske inspekcije, ali pre penzionisanja i načelnica Uprave za građevinarstvo u kojoj Miladinovićeva tvrdi da su zaposleni trpeli mobing, jer je od njih tražila da potpisuju ono što po zakonu ne bi smelo da se potpiše, kao i da je vršila pritisak na zaposlene, zbog čega su neki dali i otkaz.

Ističe da i ona za skoro 30 godina, koliko radi u Upravi, nikada nije doživela takvo šikaniranje, ali da njen primer nije usamljen, jer su mnogi zaposleni koji imaju iza sebe godine iskustva u Gradskoj upravi, sklonjeni na radna mesta manje plaćena ili sa nižim zvanjem, jer je sistematizacija tako i napravljena da omogućava diskriminaciju.

Mislim da svo to zlo kreće od Marine Živulović Petrović sa kojom sam ja imala izuzetno problema dok je bila zaposlena u Upravi. Kada je postavljena na mesto načelnika, radila se nova organizacija i bilo je mnogo zaposlenih koji su se iz radnog odnosa naknadno doškolovali kao ja, tada je postajala mogućnost da se svima priznaju zvanja, što su načelnici svih ostalih uprava mahom i radili i masovno su zvanja priznavana. Ona je odbila da mi prizna zvanje, uz objašnjenje da to Upravi nije potrebno - pojašnjava Miladinović.

Maja Miladinović mobing; foto: JV Svedoči da sada trpi posledice, jer je odbijala da ide na mitinge naprednjaka; foto: JV/J. Stojanović Ova Nišlijka je i aktivistkinja Stranke slobode i pravde pa sumnja i da je sve kroz šta prolazi na poslu i ukidanje zvanja posledica toga što je odbijala da ide na mitinge Srpske napredne stranke, koji se praktično podrazumevaju za zaposlene u Gradskoj upravi.

Ja nikada sa njom nisam imala saradnju. Kada je bila načelnik, ja sam bila u sedištu Uprave, a onda sam premeštena u prostorije Centra za izdavanje dozvola. Pretpostavljam da je htela da me skloni da ne budem na izvoru informacija, jer ja nikada nisam krila i snosim posledice zbog toga što kada je trebalo da se ide da se dočeka Vučić, kada je otvarao fabrike, ja sam uvek otvoreno govorila da tu politiku i stranku ne podržavam i da neću da idem. Mislim da sam zato sada na šalteru i sklonjena iz sedišta uprave i u magarećoj klupi, jer to je jedno ćoše, iznad mene su neke trule ploče i kada su malo obilnije padavine, to prokišnjava - kaže Maja Miladinović.

Zbog svih pritisaka u Upravi za građevinarstvo, gde godinama radi, ali i u pokušaju da se izbori za više zvanje koje smatra da joj sleduje po zakonu, prošle godine je trebalo da pređe u drugu upravu, ali kaže da je Živulović Petrović i to stopirala. Uprava za građevinu Uprava za građevinu, foto: Grad Niš

Napravljeno je mesto u sistematizaciji za mene, ali ona je nebo i zemlju okrenula da me u tome spreči i ja nisam prešla u drugu upravu. Sada su mi konačno priznali zvanje, ali opet je to stopirano i ja sam sigurna da je to sve zbog nje - ističe Miladinović.

Tvrdi i da Živulović Petrović i dalje "vuče sve konce", iako fizički nije tu, jer više nije zaposlena u Upravi, već u Kabinetu gradonačelnice.

Marina Živulović Petrović; foto: Grad Niš Marina Živulović Petrović kaže da nema veze sa Upravom za građevinarstvo; foto: Grad Niš Međutim, pomoćnica gradonačelnice, iako nije odgovorila na pozive novinarke Južnih vesti kako bi joj postavila sva pitanja, kratko je odgovorila SMS-om da ona ne može da utiče na zvanja zaposlenih, jer više nije zaposlena u Upravi.

Ja nemam veze sa Upravom za građevinarstvo, jer sam pomoćnica gradonačelnice. Tako da ja ne mogu da utičem na zvanja zaposlenih u Upravi za građevinarstvo, kao ni radnika - kratko je odgovorila pomoćnica.


"Za napredovanje u GU nije važna samo stranačka pripadnost, već i aktivnost u stranci"

Odgovor Uprave; foto: JV Odgovor Uprave koji je dobila - kratak i nejasan; foto: JV Miladinovićeva kaže da ne želi da odustane, jer tvrdi da ima propusta u odluci da joj se nakon samo mesec dana ukine više zvanje i da je oštećena, pa se žalila Upravnoj inspekciji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, koja je vodila postupak.

Tražila je da joj omoguće da bude stranka u postupku, jer se o njoj i odlučivalo, kako bi mogla da ospori zapisnik na koji se Uprava poziva i vrati više zvanje dok se sve ne okonča.

Ali su mi odgovorili da me upućuju na načelnika moje Uprave, jer moj neposredni rukovodilac treba da odlučuje o mojim pravima, što je nebulozno, jer je upravo Upravna inspekcija vodila taj postupak. Ja sam se protokolarno i njima obratila, ali sam naravno dobila odgovor da to nema veze sa njima. Zato sam ponovila zahtev za taj nadzor, ali do sada nisam dobila odgovor. Inspektorka je, pouzdano znam, išla po spisku i tražila je dosije određenih zaposlenih i svima je ukinula, zato i tvrdim da je to naručeno - kaže Miladinović.

Uprava za građevinarstvo nije odgovorila na pitanja novinara poslata mejlom, a danima nisu odgovarali ni na pozive. Zahtev za priznavanje svojstva stranke; foto: JV Tražila da bude stranka u postupku, jer se o njoj odlučivalo; foto: JV

Iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave su samo objasnili da Upravni inspektorat ima redovne inspekcijske nadzore nad primenom propisa, u skladu sa usvojenim godišnjim programom rada, ali da oni ne mogu da izmene, ponište ili ukinu neki akt, već da je za to nadležna Gradska uprava.

S' obzirom na to da su u toku postupka inspekcijskog nadzora u Gradskoj upravi za građevinarstvo grada Niša utvrđene nepravilnosti u primeni napred navedenih propisa, zapisnikom o inspekcijskom nadzoru rukovodiocu nadziranog organa predložene su mere za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, između ostalih i mera da se raspoređivanje službenika sprovodi u skladu sa Zakonom o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave i drugim propisima - pojašnjavaju iz Ministarstva.

Zato ostaje nepoznato koje su mogućnosti Miladinovićeve da dobije više zvanje i da li će joj to uopšte biti omogućeno u Upravi u kojoj godinama radi i pod kojim uslovima. Odgovor Ministarstva; foto: JV Ministarstvo je uputilo na rukovodioce u Upravi; foto: JV

Miladinovićeva nema sumnje da iza svega stoji politika, te da je zato sa još desetak kolega, kako je nezvanično saznala, ostala bez zvanja na koje ima pravo. Podseća da Ustav garantuje pravo na rad svima pod istim uslovima, pa zato i pita kako zakon sada tretira sve one kojima su u poslednjih nekoliko godina priznavana zvanja i zašto su sada ona i njene kolege obespravljeni.

Ja očekujem da će i moja žalba da bude odbijena, ići ću na upravni spor, ali ništa time ne dobijam, jer sam čula da se opet radi nova sistematizacija, nova organizacija, tako da će to rešenje i ako ga priznaju opet da bude van snage i ja u startu gubim bitku. Za pomoć ću da se obratim i evropskim institucijama, sigurno neću da odustanem, jer više nemam šta da izgubim. Udarila je na nas sa najnižim primanjima, viši referent zarađuje oko 37.000 dinara, što je u rangu minimalca, to je stvarno sramota, uz naručen nadzor i iživljavanje - smatra Miladinovićeva.

Zaključuje i da se u njenom slučaju ili zakon sprovodi selektivno ili je u pitanju diskriminacija, budući da, kako ističe, pouzdano zna da je uslov za napredovanje u Gradskoj upravi ne samo stranačka pripadnost, nego i aktivnost u stranci.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Praksa

    16:57 // 20. 12. 2022.

    Diplomirani menadžer u upravi za gradjevinarstvo. I još kaže napravilo se mesto za mene. Što ne završi nesto stručno, arhitekta i sl. a ne sega mega škole, menadžer iliti trgovački putnik. A gde je radno iskustvo sa visokom spremom potrebno za to radno mesto, nema. I, kriva stranka, mrzi me ovaj ili onaj. Gospodjo da si stručna ne bi ti trebali novinari.

  • Gaga

    12:46 // 20. 12. 2022.

    Cemu onda sluzi Biro rada?Da obavesti nezaposlene,a kvalifikovane,ko je zaposlen i kako se zaposljava!

  • Zoki

    08:39 // 20. 12. 2022.

    Ne znam samo kada "doskolovani" stignu da slusaju nastavu pored posla i drugih obaveza. Najvise volim one sto su poceli u trenerke, zavrsili faks za godinu dana i sad nose odela, menadzeri. Veliki je procenat doskolovanih u jkp i upravi, nazalost.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: