Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:32, 15. 12. 2015.

| Društvo

Švedska pomaže da izbeglice budu bolje informisane

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Photo-Joshua-Wärnlöf-Wilbert
Izbeglicama potrebne informacije o ruti, daljini do sledeće "stanice", načinu prevoza, njihovim pravima; foto: Joshua Wärnlöf Wilbert

I pored angažovanja humanitarnih organizacija i volontera, izbeglice koje iz Makedonije ili Bugarske uđu u Srbiju često ne stignu da dobiju sve informacije nužne za nastavak puta, pa ne znaju da li da nastave vozom ili autobusom ili koja je ruta najjednostavnija.

Upravo zbog potrebe da se izbeglicama pruže tačne i ažurirane informacije uz koje bi bezbednije nastavile putovanje, Švedska agencija za međunarodnu razvojnu pomoć (Sida) podržaće Međunarodni komitet spasa (IRC) sa 311.000 evra.

Refugees-Photo-by-Joshua-Wärnlöf-Wilbert Volontere najčešće pitaju zašto moraju da ostavljaju otiske; foto: Joshua Wärnlöf WilbertO neinformisanosti ljudi koji svakodnevno dolaze u Srbiju svedoči i 28-godišnji volonter iz Sirije, član organizacije "I'm Human" koja deluje u Dimitrovgradu.

Često nas pitaju zašto moraju da ostavljaju otiske prstiju i u Bugarskoj i u Srbiji i traže savete kako da se prijave za azil. eophodno je da čuju "apdejtovane" informacije, koja prava moraju da im budu ispoštovana i saznaju kuda i koliko daleko treba da dalje da idu - priča ovaj volonter.

Pomoć iz Švedske je, osim na pospešivanju informisanja izbeglica, namenjena i kupovini hrane, "identifikaciji ranjivih slučajeva" i upućivanju na dalju pomoć.

Podrška će se sprovoditi u partnerstvu sa srpskim humanitarnim nevladinim organizacijama i u koordinaciji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije i UNHCR-om - saopštavaju iz Ambasade Švedske.

Dodaju da oni pomažu više humanitarnih organizacija u zemljama iz kojih izbeglice dolaze, u njihovim susednim zemljama, kao i u Evropi i da su aktivnostima UNHCR-a u 2015. godini pomogli sa skoro 68 miliona evra.

Šef odeljenja razvojne pomoći pri Ambasadi Švedske u Beogradu Torgni Svenungson, uz informaciju da je Švedska jedna od zemalja koje su primile najveći broj izbeglica, kaže da i dalje postoji potreba za podrškom i zaštitom u zemljama koje se nalaze na ruti.

Srbija je u ovoj izbegličkoj krizi reagovala veoma pozitivno i konstruktivno i mi želimo da podržimo ove napore - rekao je Svenungson.

Do novembra 2015. godine, Zavod za migracije Švedske primio je 149.000 zahteva za azil.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: