Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

23:50, 28. 2. 2016.

| Društvo

Sveopšta vakcinacija svinja kao priprema za izvoz u EU

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
svinje
Vakcinacijom do EU; foto: flickr.com/United Soybean Board

Od početka 2016. godine na teritoriji Niša, ali i u ostalim gradovima širom Srbije, sprovodi se besplatna vakcinacija protiv svinjske kuge kako bi se ova bolest iskorenila, a stoka i meso izvozili u zemlje Evropske unije.

Prema statistikama, u Srbiji je u 2014. godini bilo 3,6 miliona svinja, što je i prosečan broj svinja na godišnjem nivou.

Od toga se retko šta izveze u Evropu, jer se životinje i dalje pelcuju od svinjske kuge, što je za evropske standarde nedopustivo.

Do sada je u EU moglo samo termički obrađeno meso, pa se tako na trpezama Evropljana najčešće nalazila srpska kuvana šunka. Ali kako bi se ta ponuda proširila, Delegacija Evropske unije finansirala je kupovinu 6 miliona vakcina protiv svinjske kuge kojima bi trebalo ovu bolest iskoreniti.

Evropska unija je finansirala nabavku šest miliona doza vakcina kao vid podrške iskorenjivanju svinjske kuge u Srbiji, dok će Republika Srbija obezbediti sredstva za besplatnu vakcinaciju i pojačati kapacitete za monitoring i inspekcijsku kontrolu sprovođenja vakcinacije i kontrole prometa svinja - kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Kako bi što bolje sproveli vakcinaciju, obuku je prošlo više od 360 veterinara, veterinarskih inspektora i odgajivača, a predavanja su organizovana širom Srbije - u Nišu u Regionalnoj privrednoj komori.

svinje2 Biće vakcine za sve; foto: flickr.com/Tim GeersOrganizatori su bili predstavnici Ministarstva i EU koji rade na projektu “Izgradnja kapaciteta za razvoj nacionalnog kompenzacionog fonda za suzbijanje zaraznih bolesti životinja” koji je zvanično počeo sa radom još 2014. godine.

Oni kažu da je značaj edukacije i vakcinacije višestruk.

Više od 360 veterinara, veterinarskih inspektora i odgajivača detaljno je upoznato sa pravilima i principima strategije Republike Srbije u iskorenjivanju kuge, čije dosledno sprovođenje treba da omogući uzgoj zdravih svinja i pozitivne ekonomske efekte u prometu svinja - kažu oni.

I upravo su, sudeći prema rečima v. d. direktora Uprave za veterinu Miodraga Petrovića, ekonomski efekti, pored zdravlja ljudi i stoke, jedan od glavnih ciljeva vakcinacije.

Doprinos ekonomiji zemlje ogleda se u stabilizaciji nacionalne proizvodnje i prometa svinja, rehabilitaciji izvoza svinja i svinjskog mesa i povećanju poverenja potrošača u bezbednost hrane i kvalitet proizvoda - rekao je Petrović.

svinje3 I zdravija ishrana iskorenjuje kugu; foto: flickr.com/Adrian ScottowMeđutim, sve i da ovaj projekat uspe, sam prestanak vakcinacije, kako kažu veterinari, neće značiti momentalni izvoz svinja i svinjskog mesa u EU, već će morati da prođe period dokazivanja da na teritoriji zemlje nema virusa uzročnika klasične kuge svinja.

Inače, poslednjih godina u Srbiji nisu zabeleženi masovni slučajevi svinjske kuge, a poslednji takav desio se 2010. godine u selu Veliki Radinci kod Sremske Mitrovice, kada je blokirana cela farma.

​J​užne vesti će se u narednom periodu baviti temama koje brinu građane Srbije, a tiču se eventualnog ulaska u Evropsku uniju.

Da li će moći i dalje da slobodno putuju po Evropi? Da li će imati pristup EU fondovima? Da li će proivođači morati da menjaju svoju proizvodnju da bi je uskladili sa standardima EU ? Da li će moći da i dalje da peku rakiju?

Sagovornici Južnih vesti, o ovim i sličnim temama biće proizvođači sa juga Srbije, studenti, poljoprivrednici, predstavnici institucija…

Pokušaćemo da vam kroz više različitih priča prikažemo gledišta o EU građana sa juga, kao i to šta oni misle da će nam ulazak u EU doneti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • buca

    22:46 // 29. 2. 2016.

    Obavezno,vodite računa,ta čamcima ima puno nis pojava,

  • xyz

    09:12 // 29. 2. 2016.

    Nemojte da vakcinisete, evo jedan prijatelj vakcinisao i sad mu je svinja autisticna..

  • MK Ultra

    09:01 // 29. 2. 2016.

    Ako oni hoce 6mil nasih svinja, sto uvoze 0,3mil nemackih ?! Nama gmo-krsh, a njima kvalitet.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: