Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:11, 29. 12. 2011.

| Društvo

Svetislav Pešić i Milica Petković zaslužni građani Pirota.

Autor:Vladimir VeljkovićIzvor:Južne vesti
kari pesic

Proslavljeni košarkaški trener Svetislav Pešić proglašen je za zaslužnog  građanina opštine Pirot. Isto priznanje posthumno je dobila i Milica Petković, novinar, etnolog i publicista.

Pešić i Petkovićeva ove nagrade su dobili povodom 28. decembra, dana opštine Pirot.

Svetislav Pešić je jedan od najboljih košarkaških trenera na svetu. Jedan je od retkih koji je titulu klupskog prvaka Evrope i kao igrač i kao trener. Smatra se tvorcem jedne od najboljih reprezentativnih selekcija na svetu koju su činili Divac, Kukoč, Rađa, Đorđević i mnogi drugi sa kojom je 1987. osvojio i omladinsko Prvenstvo sveta. U bogatoj kolekciji medalja ima i svetsko zlato sa Jugoslavijom u Indijanapolisu, predvodio je i Jugoslaviju i Nemačku do titule evropskih prvaka. Prvi je trener koji je Barseloni doneo titulu klupskog prvaka Evrope.

Zbog klupskih obaveza Pešić nije prisustvovao svečanoj akademiji, pa je nagradu primila njegova supruga Vera. Pored toga, Pešić je poslao poruku u kojoj između ostalog stoji:

- Ovo mi je jedno od najdražih priznanja jer sam ga dobio od mojih ljudi. Ovo je najbolji dokaz da u Pirotu ne postoji izreka '' da komšiji crkne krave'' - stoji u poruci Pešića.

Milica Petković, koja je po struci etnolog kao novinar i publiciosta, dala jer nemerljiv doprinos proučavanju kulture pirotskog kraja. Njeni brilijatni tekstovi o pirotskim ćilimima i danas se smatraju vrhom pisane reči u ovoj oblasti. Autor je brojnih izložbi o istoriji i etnologiji pirotskog kraja. Pored toga autor je i nekoliko knjiga a svojim novinarskim radom ostavila je neizbrisiv trag u kulturi Pirota.

Na svečanoj akademiji dodeljene su i povelje ''28. decembar '' koje se dodeljuju iz raznih oblasti. Ove godine iz oblasti kulture povelju je dobio pisac i scenarista Srbislav Minković. Nagrađena je i baletski pedagog Ana Tomović, dok je iz oblasti sporta nagrađen Jovan Tričković Šerpa.

Takođe, ovo priznanje dobio je i Dom kulture Pirot.

Posebno priznanje pripalo je Savi Jovanoviću za doprinos u akcijama humanitarnog karaktera. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: