Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:44, 28. 1. 2019.

| Društvo

Svetosavska nagrada za nišku nastavnicu i Dom učenika u Leskovcu

Autor:J. C. M, B. A.Izvor:Južne vesti
ana zivkovic svetosavska nagrada
Inovacijama Ana zaslužila nagradu; foto: privatna arhiva

Među 27 dobitnika ovogodišnje Svetosavske nagrade koje je Ministarstvo prosvete dodelilo za izuzetne rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja sa juga Srbije su se našli nastavnica engleskog jezika niške OŠ “Čegar” Ana Živković i leskovački Dom učenika srednjih škola.

Svetosavske nagrade za 2018. godinu juče je uručio ministar Mladen Šarčević, koji je istakao da je komisija izabrala najbolje među 230 predloženih kandidata.

Ono što je izdvojilo nastavnicu Anu Živković jeste, kako se navodi u obrazloženju Ministarstva, njena preduzimljivost, kreativnost i izvanredna nastavna praksa, kao i brojne nagrade i međunarodna priznanja koja je svrstavaju među najinovativnije nastavnike sveta. ana nasa Sa Anom đaci "posetili" NASU; foto: privatna arhiva

U svom radu koristi savremene tehnologije, motiviše đake za samostalni rad i pruža im mogućnost da kroz vežbanje engleskog jezika pokažu kreativnost i prodube znanja iz drugih predmeta. Kompanija Skype je uvrstila Anu u Skype Master Teacher program, u kome je 2015. godine bilo samo 26 nastavnika iz celog sveta, a Ana Živković je tada bila prva i jedina iz Srbiji . Ana je proglašena i za Microsoft Innovative Educator Expert 2015. godine i predstavljala 300 najinovatnijih nastavnika iz celog sveta- stoji u odluci Ministarstva.

Inovativna niška nastavnica kaže da je velika čast i privilegija biti među dobitnicima Svetosavske nagrade, te da joj je to motivacija za dalji rad. Ponosna je i na svoj kolektiv, jer je upravo nastavničko veće predložilo nju za dobitnika ovog priznanja.

Kaže da već ima nove ideje i da će nakon Skajp “druženja” i “putovanja”, sa đacima raditi na razvijanju empatije.

Ono na čemu trenutno radim je razvijanje empatije putem aktivnosti sa sajta Empatico.org. Koncept je sličan Skajpu, đaci komuniciraju sa vršnjacima preko video poziva ali više puta u toku školske godine i cilj je da se zbliže i bolje upoznaju i na taj način razbiju predrasude. Takodje, u toku su prijave za globalni projekat "Misija X - vežbaj kao astronaut" kroz koji će učenici raditi vežbe koje zaista rade i astronauti kada se spremaju za svemir, ali aktivnosti u projektu uključuju i oglede iz prirodnih nauka kao i edukaciju o zdravoj ishrani - priča Ana.

svetosavska nagrada Nagrada i za Dom u Leskovcu; foto: B. A.Sedamdesetogodišnji rad Doma za učenike, konstantno unapređenje i dobra saradnja sa svim leskovačkim školama, kaže direktor Ivan Ilić, doveli su do toga da dobiju najprestižniju nagradu u oblasti obrazovanja i vaspitanja.

Mi smo veoma srećni, ali i ponosni što smo dobitnici ove nagrade. Velika je konkurencija i jaka je borba da se dobije ovo veliko priznanje. Mi smo se ove godine našli u najboljih 27 i to je doprinos svih generacija koje su do sada radile u Domu - kaže Ilić.

Leskovački Dom učenika trenutno ima 2 zgrade - učenički blok u kome je smešteno 170 srednjoškolaca i studentski u kome boravi 150 visokoškolaca.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tanja

    21:03 // 29. 1. 2019.

    Bravo, Ana

  • Srle

    11:30 // 29. 1. 2019.

    Svaka čast za ovu mladu ženu, koja godima predstavlja naš grad i moj duralan u najboljm svetlu.

  • Nišlija Iz Čalija

    11:09 // 29. 1. 2019.

    Sve čestitke nastavnici Ani! Svojim višegodišnjim savesnim i predanim radom svakako je zaslužila ovu nagradu. Bravo!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: