Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:51, 8. 4. 2020.

| Društvo

Svetski dan Roma u doba pandemije: "Zajedno u borbi protiv korone"

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
romsko naselje, foto jv vanja keser 3
"Ovo nije Svetski dan Roma, već Svetski dan u borbi protiv kovida-19 i siromaštva"; foto: JV / Vanja Keser

Zbog pandemije korona virusa Svetski dan Roma neće biti obeležen kao dosad nekim manifestacijama, ali romska udruženja i Zaštitnik građana apeluju na nadležne da se stanovnicima romskih naselja pomogne u obezbeđivanju osnovnih životnih namirnica i održavanju higijene. Iz Udruženja građana "Opre Romalen" iz Pirota ističu da "ovo nije Svetski dan Roma, već Svetski dan u borbi protiv kovida-19 i siromaštva".

romsko naselje Nis, foto jv vanja keser 2 Zajedno u borbi protiv korona virusa; foto: JV / Vanja Keser

Umesto brojnih manifestacija kojim bi se slavila romska kultura i tradicija, 8. aprila brojne organizacije apelovale su da je zajednička borba protiv korona virusa sada važnija. Aleksandar Durmišević, predsednik organizacije "Opre Romalen" iz Pirota, kaže da je danas ipak Svetski dan u borbi protiv covida-19 i siromaštva.

Apelujemo na Rome i naše prijatelje, drugare, većinskog stanovništva sa kojima živimo u gradu Pirotu, moramo biti jaki u borbi protiv ovog virusa kako bi zajednički prošli ovu situaciju za naše bolje sutra - kaže Durmišević.

On dodaje da u gradu Pirotu Romi čine 4,47% stanovništva, dok prema nezvaničnim procenama, na teritoriji grada Pirota ima 3.700 pripadnika romske nacionalnosti.

Došlo je i ovo vandredno stanje kao i još veći problemi Roma, a da napomenem i većinskog stanovništva. Što se tiče većinskog stanovništva većinom su zapošljeni, ali ima Roma koji su nezaposleni već su korisnici centra za socijalni rad kao i većinsko stanovništvo - kaže Durmišević.

romsko naselje nis, foto jv vanja keser foto: JV / Vanja Keser

Preko medija neprestano se apeluje na stanovništvo da se pridržava mera zabrane kretanja, fizičkog distanciranja i insistira na pojačanim higijenskim merama, kaže Zaštitnik građana Zoran Pašalić, a deci i mladima putem televizije i interneta omogućava se kontinuitet nastave.

Previđa se činjenica da stanovnici neformalnih naselja, kojih u Srbiji ima blizu 600, nemaju pristup vodi, struji niti internetu i da nisu u prilici da održavaju osnovnu higijenu, a još manje da deci omoguće praćenje školske nastave - kaže Pašalić.

Zbog toga Pašalić apeluje na lokalne organe vlasti da preduzmu potrebne mere kako bi ovim naseljima obezbedili pristup vodi i struji, jer ispunjavanje elementarnih higijenskih uslova može biti od presudnog značaja.

Iako se ovaj praznik tradicionalno obeležava svake godine uz brojne kulturne manifestacije, ove godine je sve otkazano zbog pandemije, kaže Svetislav Jovanović iz Nacionalnog saveta. Podsetio je da je upravo 8. aprila 1971. godine u Londonu održan je Prvi kongresa Roma.

On je rezultirao usvajanjem obeležja pripadnika romske zajednice: zastave, himne, univerzalni naziv Romi, kao i usvajanjem strateških dokumenata od značaja za romski narod. Posebnom odlukom Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine na osnovu Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, proglašen je i uveden u registar praznika nacionalnih manjina Vlade Republlike Srbije kao nacionalni praznik Roma - piše u saopštenju Saveta.

Ovaj datum podseća i opominje da moramo nastaviti da se trudimo i radimo na sebi, kako bi skrenuli pažnju javnosti, građana i institucija na prepreke sa kojima se Romi suočavaju u svakodnevnom životu,

U saopštenju Lige Roma navodi se da "Romi žele samo da, ravnopravno sa svima sa kojima žive, učestvuju u društvenom životu".

I na ovaj dan, koji će već u sumrak utonuti u zaborav, Romi poručuju da žele samo da budu ravnopravni i jednakopravni građani ove zemlje i celog sveta - piše u saopštenju.

Svi su, ipak, ujedinjeni u stavu da ovaj datum podseća i opominje da svi moraju nastaviti da se trude i rade na sebi, kako bi skrenuli pažnju javnosti, građana i institucija na prepreke sa kojima se Romi suočavaju u svakodnevnom životu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • slavko

    16:34 // 8. 4. 2020.

    Braco Romi,za vas nema zime vi ste otporni!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: