Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:07, 30. 5. 2021.

| Društvo

Svetski dan multipla skleroze obeležen i u Nišu, terapija i dalje nije dostupna svima

Autor:N. MitićIzvor:Južne vesti
Narndžasta je boja multipla skleroze; ilustracija; foto: Flickr/EladeManu
Narndžasta je boja multipla skleroze; ilustracija; foto: Flickr/EladeManu

Članovi MS platforme su podelom letaka u centru grada po drugi put obeležili Svetski dan obolelih od multipla skleroze u Nišu i time pokušali da razbiju stereotipe o toj retkoj bolesti. Građanima su ukazali da oboleli ne završavaju neminovno u invalidskim kolicima, kao i da bi sa terapijom, koja je skupa i za mnoge nedostupna, trebalo početi što ranije.

Korona, ali i manjak novca ove godine nisu dozvolili veće obeležavanje Svetskog dana obolelih od multipla skleroze u Nišu, kažu niški članovi MS platforme koji su ipak prošetali Obrenovićevom ulicom i prolaznike upoznali sa problemima obolelih od multiple skleroze u Srbiji. letak multipla skleroza foto MS platforma Srbije Lecima do informicanja građanja o multipla sklerozi; foto: MS platforma Srbije;

Cilj, ideja i smisao nam je da širimo među ljude saznanja o multipla sklerozi, da je nelečena, tj. da se nešto pokrenulo prošle godine, ali da se i dalje veliki broj obolelih ne leči - ističu iz MS platforme.

Navode da je trenutno oko 12.000 obolelih u Srbiji, a da se od multipla skleroze leči svega njih 2.500.

Od prošlogodišnjih 1.200 u sistem lečenja uvedeno još 1.300 obolelih. To je na 12.000 obolelih malo - dodaju iz MS platforme.

Glavni problem za obolele, kako ukazuju, i dalje je cena terapije kojom se bolest drži pod kontrolom, ali i nedostupnost većine od 15 lekova za tu bolest.

Pravila za dobijanje leka ne postoje. Nije jasno definisano ko može, ko ne može da dobije lek. Maltene, to je lutrija ko će dobiti lek - ističu iz MS platforme.

Inače, multipla skleroza je bolest koja se terapijom drži pod kontrolom celog života, a svaki oboleli iziskuje personalizovanu terapiju.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Pacijent

    11:20 // 31. 5. 2021.

    Na Niskoj Neurologiji imami vrsnog prof.dr Vojinovica kome je ta oblas uza specijalnost.U korak je sa Svetskim inovacijama u lecenju te bolesti.

  • Ja

    00:40 // 31. 5. 2021.

    *Od mutliplE skleroze

    • Violeta

      11:24 // 31. 5. 2021.

      Preporucio bih svima sto se tice te bolesti da se obrate dr Bobanu na neutologiju u Nisu.Jeste velika guzva ali ce pomoci da ne napreduje bolest.

  • Оскар Питагор

    23:43 // 30. 5. 2021.

    Ојашњавати пролазницима?Обичан свет.Ретко ко има за леба. Неки немају ни струју. Неки немају здравствено...
    ОК, али мислим да је нужно информисати ове што ретко пролазе улицом. Или прођу са пратњом
    Ове што граде 2.000 станова за здраве и јаке. Ове што купују скупо наоружање, чија би поновна употреба донела само нову рдијацију. Оне што поклањају аеродром.Оне са скупим аутима што газе редом...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: