Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:48, 7. 4. 2020.

| Društvo

Svetski dan zdravlja u znaku podrške medicinskim sestrama koje su prve u liniji borbe protiv korone

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
medicinska sestra
Ovogodišnji Svetski dan zdravlja posvećen je medicinskim sestrama i babicama i njihovom nedostatku;Ilustracija; foto:wikimedia(Rebecca20162393)

Svakog sedmog dana u aprilu obeleževa se Svetski dan zdravlja, a ove godine posvećen je medicinskim sestrama i babicima, značaju usavršavanja i njihovom nedostatku u zdravstvenom sistemu. Iako je tema izabrana pre same pandemije, kako je saopštio Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, nismo ni slutili koliko će medicinske sestre i drugi zdravstveni radnici biti u prvom planu u ovom periodu.

Upravo su medicinske sestre i zdravstveni radnici prvi u liniji borbe protiv korona virusa, a kako bi im se zahvalili i pružili podršku brojni građani širom Srbije aplaudiraju im tačno u 20 sati svake večeri.

Glavna sestra Zdravstvenog centra Vranje i predsednica Nacionalne asocijacije udruženja zdravstvenih radnika Pčinjskog okruga Jasmina Ristić kaže da je ponosna na svoje kolege koji u ovom periodu iznose veliki teret. sestre

U teškom trenutku kada se borimo sa najvećim izazovom po ljudsko zdravlje u ovom milenijumu korona virusom, zahvalna sam svojim kolegenicama za požrtvovanost i nesebičnu angažovanost u obavljanju svojih redovnih i dodatnih vanrednih, dužnosti i obaveza svakog dana brinući o zdravlju i bezbednosti pacijenata na svom radnom mestu ali i u porodici i društvu - kaže Ristićeva.

Prema podacima Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara u Srbiji ima 85.347 medicinskih sestara-tehničara koji rade u zdravstvenom, socijalnom i državnom sektoru. U Beogradu ih je 227.000, Vojvodini 21.298, Užicu 8.786, Kragujevcu 14.225 i Nišu 15.798.

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da će do 2030. godine u svetu biti potrebno još 9 miliona medicinskih sestara i babica.

Medicinske sestre i babice predstavljaju gotovo 50% globalne zdravstvene radne snage. Na svetskom nivou postoji nedostatak svih profila zdravstvenih radnika, a više od 50% trenutnog nedostatka zdravstvenih radnika čine medicinske sestre i babice - kažu iz Insituta za javno zdravlje Srbije “Batut”.

Koliko nedostaju zdravstveni radnici pokazuje činjenica da se skoro svi zdravstveni sistemi u svetu zbog aktuelne pandemije suočavaju sa problemima jer nema dovoljno sestara i lekara. I u Srbiji je slična situacija, pa zvaničnici najavljuju nova zapošljavanja, povećanje plata i pozivaju zdravstvene radnike iz dijaspore da se vrate u maticu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jovan

    13:32 // 8. 4. 2020.

    Predlaźem nacionalni dan samo za sestre i lekare koji su dobili posao preko SNS-a. Oni čine gotovo 2o % osoblja po srpskim bolnicama, a ostali su dobili posao preko rođaka i predhodnih partija i plaćanjem tarife za zaposlenje. E Hipokrate da si samo mogao da znaš.

    • SIMA

      12:16 // 11. 4. 2020.

      Koliko znam osim infektivnog ostele sestre i lekare tesko da mozes naci ili izbegavaju da te prime Zenu mi zvali volonterski za vreme epidemije da radi Jer matoke pobegle 90 posto na bolovanje Sad im je dobra DODUSE SAMO ZA VREME EPIDEMIJE Posle ce na biro NORMALNO E moj kur sad ce da vam radi SADA SVALERKE I RODJAKE I TAPSITE IM SA BALKONA MARVO...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: