Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:36, 2. 12. 2019.

| Društvo

Svetski fond za prirodu: Premijerka neinformisana, zabraniti MHE u zaštićenim područjima

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Investitor tvrdi da je informisao meštane o radovima još 2013. godine
Besmislene su mini-hidrocentrale, smatraju ekolozi; ilustracija; foto: Lj. F.

Izjava premijerke Srbije Ane Brnabić da je potpuno besmisleno zabranjivati gradnju mini-hidroelektrana, izazvala je brojne reakcije. Od onih sa društvenih mreža da je neinformisana, a izjava paušalna do poslednje koja je stigla iz Svetskog fonda za prirodu (WWF). Oni kažu da se premijerka svojom izjavom oglušila na brojne analize i upozorenja organizacija civilnog društva, javnosti i akademske zajednice koje pozivaju na uvođenje reda u sprovođenju zakona i međunarodnih obaveza.

Nedopustivo je da premijerka Srbije daje ovakve paušalne izjave, smatra Nataša Milivojević iz ove organizacije, bez uzimanja u obzir svih činjenica.

Gotovo je sigurno da ovakva izjava premijerke vodi ka produženju važenja Uredbe o podsticajnim merama za proizvodnju električne energije, kao i Uredbe o uslovima i postupku sticanja statusa povlašćenog proizvođača električne energije. To je suprotno najavama koje već duže od godinu dana stižu od ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana da će zabraniti izgradnju malih hidroelektrana u zaštićenim područjima - kaže Milovojevićeva.

Najava zabrane izgradnje mini-hidroelektrana odnosi se samo na zaštićena područja, ali aktivistkinja WWF-a smatra da je potrebno u potpunosti zabraniti njihovu izgradnju i u područjima koja su u procesu zaštite, kao što je dolina Velikog Rzava.

Prema podacima ove organizacije, u Srbiji se putem malih hidroelektrana u proseku proizvede 0,76 % ukupno proizvedene električne energije na nacionalnom nivou, dok se korist koju privatni investori imaju od podsticaja za izgradnju malih hidroelektrana, smatraju, meri milionima evra.

Zbog toga su oni, sa grupom organizacija civilnog društva, uputili premijerki Brnabić pismo u kojem je informišu o problemu malih hidroelektrana u Srbiji i pozivaju Vladu da hitno reaguje i ograniči maksimalni kapacitet za sticanje statusa povlašćenog proizvođača.

Predlažemo i da se oformi radna grupa koju bi činili predstavnici struke, investitora, resornih ministarstava i civilnog društva, koja bi analizirala raspoloživa rešenja i ideje, koja bi bila uključena u pripremu izmena Zakona o energetici i odgovarajućih podzakonskih akata kojim se regulišu podsticaji za obnovljive izvore energije - kažu u pismu upućenom premijerki.

U WWF-u se nadaju da će premijerka Brnabić razmotriti pismo koje joj je poslato, te će doneti pozitivnu odluku i stati na stranu zaštite životne sredine, a ne interesa pojedinaca.


SSP: Premijerka ponizila sve koji danonoćno brane reke na Staroj planini

Na premijerkinu izjavu reagovali su i u Stranci slobode i pravde, a njen potpredsednik Dejan Bulatović rekao je da predsednica Vlade ponovo obrukala Srbiju. Radnici prestali sa radovima nakon razgovara sa Bulatovićem Bulatović prilikom posete Rakiti; foto: Stranka slobode i pravde

Tako izgleda kada jedna neznalica po svaku cenu hoće da odbrani poslovni interes režimskih kumova koji joj je važniji od sopstvenih građana i nacionalnih interesa. Cela svetska stručna javnost sada zna ko i koliko štetočinski upravlja našom zemljom i njenim prirodnim resursima - rekao je Bulatović.

On je pozvao međunarodnu javnost da se povede primerom Svetskog fonda za zaštitu prirode i preduzme konkretne akcije, kako bi se u Srbiji sprečile trajne posledice tekuće politike ubijanja prirodnih resursa.

Predsednica Vlade ovim je ponizila sve ljude koji su danonoćno branili svoje reke i trpeli batine i zvanično dokazala da ubijanje vodotokova i živog sveta oko njih za ovu vlast jeste mali ulog, ako će to da napuni džepove režimu bliskih investitora. Posebno ako su oni poput Nikole Petrovića u kumovskoj vezi sa Aleksandrom Vučićem - rekao je Bulatović.

On je dodao da je količina energije koju proizvedu mini-hidroelektrane zanemarljiva u odnosu na ukupnu proizvodnju Srbije, ali da tako minorna nanosi nesagledivu štetu po prirodu.

Podsetimo, prilikom skupštinske rasprave, odgovarajući na pitanje poslanika, premijerka Ana Brnabić izjavila je da smatra da je zabrana izgradnje mini-hidroelektrana “potpuno besmislena”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bata Petrović

    13:35 // 2. 12. 2019.

    Premijer(ka?), neinformissna??
    A POSTSVLJENA da se brine o gradanima i vodi ovo društvo.,kao najbolje i najsposobnija.
    JEL treba da je informiše moja baba Draginja iz Trbunja (kod Blaca), ,da bi bila u toku sa svim događajima?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: