Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:45, 20. 6. 2013.

| Društvo

Svetski putnik iz Meksika stigao i do Niša

Autor:Sanja JanačkovićIzvor:Južne vesti
Horacio-Gonzales.JPG
Horacio Jeronimo Gonzalez Medrano u niškom internet kafeu

Svetski putnik iz Meksika tridesettrogodišnji Horacio Gonzalez, koji je u poslednjih 5 godina obišao skoro 20 država i naučio da govori još 7 jezika, došao je i u Niš.

Osim na maternjem španskom i engleskom, ovaj avanturista može da priča na italijanskom, mađarskom, rumunskom, bugarskom, albanskom, srpskom, pomalo i na grčkom jeziku.

Za desetak dana u ovom gradu upoznao je gostoprimstvo kakvo, kaže, uvek iznenađuje i oplemenjuje. Upoznaje ljude, njihove navike, posmatra gde i kako žive, sluša šta imaju da mu kažu, govori im o svojim avanturama i sve to mu omogućava da “živi svoj san”.

- Tako što upoznajem druge ljude bolje upoznajem svoju ličnost, a time što upoznajem sebe lakše spoznajem svet – kaže Horacio.

Nakon što je u rodnom Meksiko sitiju uz stipendiju završio prava na prestižnom univerzitetu UNAM (Universidad Nacional Autonoma de Mexico) sa prijateljima je krenuo na humanitarno putovanje. Ostavio je sigurno radno mesto u uspešnoj advokatskoj firmi i sa drugovima kupio stari školski autobus kojim su zajedno pošli da posećuju siročad duž cele Latinske Amerike.

Deci bez roditelja poklanjali su školski pribor, odeću i igračke i upućivali ih jedne na druge. Planirao je da to putovanje traje samo godinu dana, međutim, kada je misija bila završena, rešio je da se vrati u Meksiko siti, ali ne istim putem, već obilazeći svet. Taj obilazak još traje.

Ranac, malo odeće i šator dovoljan su prtljag.

- Očekivao sam da ću u zapadnoj Evropi zateći hladne ljude i visoke cene. Prve zemlje na mojoj listi bile su Francuska, Engleska i Italija, iz Milana sam sleteo u Budimpeštu. Zbog lepih devojaka tamo počeo sam da učim mađarski. To što sam uspeo pokazalo mi je da mogu da naučim svaki jezik na svetu - kaže Horacio. 

Odatle je otišao u Rumuniju gde se zainteresovao za pravoslavlje, onda u Bugarsku, Makedoniju, Srbiju, na Kosovo, a u februaru ove godine po jednom je prenoćio u skoro svakom manastiru na  Svetoj Gori i sa jednim monahom proveo nekoliko dana.

O balkanskoj kulturi i istoriji znao je mnogo i pre dolaska. O nastanku prvih neolitskih civilizacija u Lepenskom viru, dolasku Slovena, Otomanskom carstvu, prvom i drugom svetskom ratu i raspadu Jugoslavije učio je u osnovnoj školi.

- Znam i ko je Franc Ferdinand, kako je ubijen u Sarajevu i šta je sve to izazvalo, pa to nam je bilo jedno od ispitnih pitanja u školi – priča Horacio.

U raznolikosti naroda koji žive na Balkanu i dramatičnim istorijskim promenama, ovaj Meksikanac vidi njegov značaj.

U jednoj balkanskoj zemlji, ovaj momak stekao je slavu. U Bugarskoj je 2010. godine pobedio u šou emisiji “Dobro došao u Bugarsku” čiji su takmičari isključivo stranci. Njegova neposrednost i duhovitost doneli su mu glavnu nagradu - tradicionalnu bugarsku kuću u selu Draganovo na 15 kilometara od Velikog Trnova.

Sada Horacio osim kuće u Meksiko sitiju, u komšiluku Fride Kalo i Dijega Rivere, ima i dom pored bivše bugarske prestonice.

Ipak, to ga nije odvratilo od putovanja.

- Imam listu zemalja koje treba da posetim. U Bugarsku svraćam povremeno i evo čitam “Momčeto od provincijata” Ljubena Staneva da usavršim jezik. Sledeća je Rusija. A kad se vratim kući u Meksiko, ostaje samo da dam državni ispit, uzmem diplomu i vratim se poslu – priča ovaj momak.

Horacio Jeronimo Gonzalez Medrano kaže da će mu po odlasku iz Srbije, posle iskrenih i dobronamernih ljudi, najviše nedostajati burek.

Horacio predstavlja svoju zemlju u bugarskom šouu, 2010.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • slavica Ratkovic

    19:06 // 21. 2. 2014.

    volela bih da se ponovo vrati Horacio Gonzalez.on je najbolji covek na svetu.....

  • Zika Zivac

    14:09 // 21. 6. 2013.

    ko jednom dodje u nis uvek se vraca! brat nas meksikanac sto pre da se vrati da blejimo na kej!

  • Dzoni GF

    03:33 // 21. 6. 2013.

    Brat Horacio.Jednom dobar lik,blejao s njim po celu noc u gf-u . Vratice se on za par dana kod nas u Nis.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: