Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:50, 17. 12. 2013.

| Društvo

"Svetski" ruleti se prave u Nišu

Autor:Maja MicićIzvor:Južne vesti
fazi
Elektronski rulet koji je dizajnirao Rašid i rukovodstvo kompanije "Fazi" na sajmu u Londonu

Za dvojicu Nišlija kocka je više od igre, ali nikako porok. Rulet aparati koje proizvode mogu se naći širom sveta, a pored već poznatih igara na sreću, osmislili su i novu igru - “Triple crown”.

Bojan Mitić i Dušan Jevtić razvili su proizvodnju elektronskih ruleta i toliko se dobro pozicionirali na tržištu da se aparati njihove kompanije “Fazi” mogu pronaći u gotovo celom svetu.

Ima ih u svim bivšim jugoslovenskim republikama, Bugarskoj i Rumuniji, a počeli su i sa osvajanjem novih tržišta, pa se sada mogu naći i u Španiji, Belorusiji, Holandiji, Makau, Meksiku, Portugalu i Madagaskaru.

Ovi ljudi, koji su tek prešli tridesetu, usavršili su proizvodnju elektronskih ruleta, a uspeli su i da osmisle igru “Triple crown” za koji je dizajn radio Karim Rašid, jedan od najpoznatijih svetskih industrijskih dizajnera.

- Običan rulet ima jedan red brojeva, a ovaj ima 3, tako da kad se loptica zaustavi imate 3 dobitna broja u jednom krugu i zato je zanimljiva igračima - kaže Bojan.

On objašnjava da je proizvodnjom ruleta počeo da se bavi sasvim slučajno još tokom studija, zajedno sa “ortakom” Dušanom Jevtićem.

- Upoznali smo čoveka koji nam je rekao da to može da bude dobar posao. Tako da smo prvi rulet napravili i prodali 2005. godine - dodaje Bojan.

Danas “Fazi” proizvede oko 100 aparata godišnje, a jedan može koštati od 10.000 do 100.000 evra. Da bi se plasirali na svetsko tržište, pored toga što su napravili kvalitetan priozvod koji je konkurentan u pogledu cene i kvaliteta, morali su da pribave i brojne sertifikate.

U Nišu se završava veći deo proizvodnje, a određeni deo posla obavljaju podizvođači iz Srbije. “Fazi” upošljava oko 20 mladih ljudi, uglavnom visokoobrazovanih, pa tako negativna konotacija koja najčešće prati kocku u ovom slučaju izostaje.

Bojan "igru" ne doživljava kao porok, već kao vid zabave. Na “svojim” aparatima okušao je sreću nekoliko puta i kako kaže, kao i obično kada je reč o ruletu, nekada je imao manje, a nekada više sreće.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • milena

    09:26 // 18. 12. 2013.

    Firma Fazi postoji vise od 15 godina. Deca osnivaca su dobar marketinkski trik, mada verujem da imaju znanje.

  • vlajko

    23:54 // 17. 12. 2013.

    Bravo,bolje vi Nislije da uzmete pare,nego neko drugi. Ali koliko su ljudi para potrosili,raskucili se,ostali na ulicu.. Ma ko u Rusiju,zabraniti kocku !

  • Dejan Apostolovic

    22:03 // 17. 12. 2013.

    Svaka cast za Dusana Jevtica...sve je ovo on napravio,a otac od ovog komicnog Bojana plasirao...

    • peric

      00:01 // 18. 12. 2013.

      Kako se zna po Nisu, to su osmislila dva vrhunska studenta te generacije na elektronskom! Jedan se svakako nije zvao Bojan, koji je ovde u prvom planu! Koliko ga se secamo, taj se momak zvao drugacije

    • citalac

      10:15 // 18. 12. 2013.

      Ma da i ta dva vrhunska studenta napravila i konstruisala sve ovo,i onda je mrmut zavio cokoladu.Zna se ko je ovo pravio.Dobar vic...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: