Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:55, 20. 1. 2012.

| Društvo

Svetsko prvenstvo u peglanoj kobasici

Autor:Ivan MančićIzvor:Južne vesti
Pirotska peglana kobasica 1
foto: Ivan Mančić

U subotu, 21. januara u restoranu Gazela pored Nišave u Pirotu u 13 časova počinje drugo Svetsko prvenstvno u pravljenju peglane kobasice.

Karta za ovo prvenstvo košta 500 dinara i svaki posetilac može uživati u hrani i vinu koje će takođe biti izloženo na Svetskom prvenstvu. Na ovom takmičenju će učestvovati 35 izlagača, a pored pirotskih peglanih kobasica, na meniju će biti i specijaliteti pirotske kuhinje.

Deo tajne pirotske kobasice leži u pažljivo odabranim komadima junećeg, ovčijeg i kozijeg mesa umešano sa začinima. U kobasicu se ne stavljaju aditivi, konzervans i veštačke boje, što joj daje kvalitet i podiže cenu.

pir foto: Ivan Mančić

Pored same izrade, veoma je bitno i čuvanje kobasice i primena odgovarajućih mera do njenog konačnog oblika i ukusa. Sirova kobasica se stavlja u prostor za sušenje, uglavnom se za te svrhe koristi tavan koji obezbeđuje adekvatno strujanje vazduha i postepeno sušenje. Kobasica se pegla skoro svaki dan da bi se iz nje isterao vazduh i umešalo meso i posle nekoliko nedelja dobija oblik tanke potkovice, koji je svima prepoznatljiva.

pir foto: Ivan Mančić

Pirotska peglana kobasica je specijalitet koji se uglavnom koristi za meze i ide uz sve vrste vina.

Organizatori očekuju da će svetsko prvenstvo zaživeti kao manifestacija i da će se pirotska peglana kobasica zaštiti kao brend i biti uvrštena u registar sajmova ministarstva poljoprivrede od nacionalnog značaja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: