Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 6. 2. 2014.

| Društvo

Svi bi u Nemačku kao medicinski tehničari

Autor:Tijana NikolićIzvor:Južne vesti
medicina
Ilustracija; foto: subotica.com

Iako završavaju druge fakultete mnogo mladih u Nišu rešilo je da se „vrati“ zanimanju koje su stekli srednjoškolskim obrazovanjem jer smatraju da će kao medicinski radnici brže i lakše naći posao, pogotovo u inostranstvu.

Poslednjih godinu dana nastala je „pomama“ za medicinskim radnicima iz Srbije kojima se nude i više nego pristojne plate u Nemačkoj, ali i skandinavskim zemljama. Nezaposlenost mladih u Srbiji veća je nego ikad, pa se mladi sve češće odlučuju da svoje obrazovanje prekvalifikuju, dok se oni koji su završili medicinsku školu masovno prijavljuju za odlazak na praksu u medicinskim ustanovama.

saska2 Aleksandra Pavlović

Aleksandra Pavlović apsolvent je pedagogije, ali pošto je išla u medicinsku školu odlučila se da poslednjih nekoliko meseci volontira u Vojnoj bolnici u Nišu kako bi stekla uslove da postane medicinski tehničar i tako lakše nađe posao.

- Kada završim fakultet neću moći nigde da se zaposlim kao i većina mojih kolega jer od nedavno da bi se zaposlio kao pedagog moraš imati završen master, ali i vezu jer čak i da bi volontirao u nekoj školi moraš da poznaješ nekog. Medicina je moja stara ljubav, pa sam se odlučila da se posvetim njoj jer sam sigurna da ću kao medicinska setra brže naći posao i ovde i u inostranstvu – kaže Aleksandra Pavlović, apsolvent pedagogije.

nela Antonela Marković

Ona nije jedina koja se „vratila u medicinu“. Antonela Marković apsolvent je novinarstva, ali se takođe odlučila da posao potraži sa srednjom medicinskom školom jer, kako kaže, tako će "sto puta brže naći posao sa pristojnom i sigurnom platom nego kao diplomirani novinar".

- Vidim na primeru mojih kolega da sa završenim fakultetom mogu samo da budem još jedna brojka više na Birou, a kao medicinska sestra imam većih mogućnosti za zapošljavanje, veću platu i siguran posao, pa sam počela da volontiram u Domu zdravlja. Sa medicinskom licencom mogu da probam i da odem u inostranstvo da radim, na primer u Nemačku – kaže Antonela Marković, apsolvent novinarstva.

Među mladima u Nišu ovo je postala „popularna alternativa“ pa se mnogi kao njih dve odlučuju da se ipak bave medicinom. Oni koji ne studiraju, a nisu išli u medicinsku školu, odlučili su da svoje diplome prekvalifikuju u diplome medicinskih tehničara i tako potraže posao u novom Kliničkom centru koji je u izgradnji ili u inostranstvu, posebno u Nemačkoj.


Da je Nemačka primamljiva destinacija za one koji žele da „pobegnu“ govori i podatak da je samo u Nišu u poslednjih godinu dana drastično poraslo interesovanje za kursevima nemačkog jezika. U nekoliko škola stranih jezika rekli su nam da im se broj polaznika na kursevima nemačkog znatno povećao ali i da dosta njih traži specijalizovane kurseve nemačkog za medicinske radnike.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • bidza

    19:16 // 9. 2. 2014.

    Dobro cekajte do 16 marta ,a onda ce ovde poteci med i mleko i niko nece da odlazi.

  • Мики Савић

    00:04 // 9. 2. 2014.

    Чуо сам да Први подпредседник има средњу медицинску и зна немачки!Могао би и он да оде.

  • Maiki

    00:42 // 7. 2. 2014.

    Nepopularno je u danasnje vreme zaposliti lekara jer su to negativni poeni !!! nasi ce da odu u nemacku a srbija ce uvoziti lekare iz afrike ako i oni hoce da DODJU ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: